Hlavní obsah

Na lékaře specialisty se čeká měsíce, i když může jít o život

Právo, Jan Martinek

Bohužel máme plno, mohu vás objednat nejdříve za tři měsíce. Tato slova slyší v ordinacích specialistů stále víc pacientů. Včetně těch, kteří mají podezření na život ohrožující diagnózy a každý další den v nejistotě a bez zásahu odborníka může mít tragické následky. Praktičtí lékaři i pacienti si stěžují, že čekací doby u specialistů se v posledních letech násobně prodlužují, ministerstvo zdravotnictví slibuje, že problém vyřeší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Poslal jsem pacienta do nemocnice s podezřením na flebotrombózu, hluboký zánět žil. U nás jsou dvě nemocnice, a obě ho poslaly domů, že mají plno. Ať přijde za dva nebo za tři dny,“ řekl Právu například praktický lékař Jan Boháč z Třince. „To jsem ještě nikdy nezažil, u takového onemocnění může jít někdy o minuty. Uvolněná krevní sraženina může člověka zabít,“ dodal s tím, že závažná diagnóza se u odmítnutého pacienta naštěstí nakonec nepotvrdila.

Kde se dříve čekalo týden, dnes se čeká dva až tři měsíce
Jan Boháč, praktický lékař

S podobnými příběhy se roztrhl pytel. Redakce Práva zná příběh ženy, která začala trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy a neurolog jí řekl, že by ji mohl vyšetřit za tři měsíce. „Měla jsem problémy s nespavostí, čtyři dny jsem nebyla schopná spát ani minutu. Na vyšetření u specialisty bych ale čekala tři a půl měsíce, nakonec jsem to vyřešila pohotovostí, kde mi dali léky a problémy hned zmizely,“ svěřila se Právu jiná čtenářka.

„V červnu jsem se objednávala na oční, dali mi nejbližší termín v lednu 2020,“ popsala své zkušenosti Právu jiná žena.

Další zase popisovala, jak jejímu otci v posledním stadiu rakoviny v nemocnici sdělili, že jej na zákrok na tzv. gama noži mohou vzít až za měsíc, přičemž muži už zbývaly jen tři měsíce života.

„Největší problém je u nás revmatologie a neurologie. Tam, kde se dříve čekalo týden, se dnes čeká dva až tři měsíce. Na kolonoskopii se čeká měsíc a půl. A to jsou u nás dvě nemocnice na čtyřicet tisíc obyvatel,“ řekl Právu Boháč.

Nemocí ruku v ruce se stárnutím populace zkrátka přibývá a specialisté nestíhají. Podle místopředsedy Společnosti všeobecného lékařství Otto Herbera je ale problém také v tom, že specialisté jsou zavaleni banálními úkony a na skutečně vážné případy jim mnohdy nezbývá čas.

Na rozdíl od praktiků nemají specialisté povinnost mít zástup
Otto Herber, lékař

„Není výjimkou, že dělají pacientům převazy nebo kontroly po úrazech, což by měli dělat praktičtí lékaři,“ řekl Právu Herber.

„Na rozdíl od praktiků nemají specialisté povinnost mít zástup, takže když si třeba chirurg vezme v létě měsíční dovolenou, nikdo jej nezastupuje. Pak je přetížená jiná chirurgie na oblasti a lhůty se prodlužují,“ uvedl Herber. „Týká se to i vyšetření CT nebo magnetické rezonance,“ dodal. V ČR je přitom přístrojů na vyšetření CT víc než dost – podle aktuálních informací jde o 158 tomografů, přičemž doporučený počet je sto –, ale čekací lhůty se prodlužují.

Špitály plné i o víkendech

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár Právu řekl, že trend prodlužujících se lhůt sleduje už přes rok a stále se zhoršuje. „Lidi nám dokonce už píší, jestli jim můžeme doporučit nějaká zařízení, kde je vezmou. Týká se to zejména neurologie, ortopedie, vyšetření na sono a podobně. Pacienti chodí často do nemocnic i o víkendech, které jsou přeplněné,“ sdělil Olejár.

Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčího Jana Brodského situaci řeší. „Pracujeme na tom, abychom předložili několik variant řešení k odborné diskuzi, které povedou k zabezpečení místní a časové dostupnosti zdravotních služeb pro pacienty,“ řekl Právu Brodský.

„S cílem řešit nedostatek lékařů specialistů v některých oborech a regionech jsme dále například připravili i jedenáctiletý akční plán na navýšení počtu studentů lékařských fakult a platů učitelů,“ podotkl mluvčí. „Aktuálně také pracujeme na návrhu nové podoby rezidenčních míst (dotací pro mladé lékaře), která by umožnila mimo jiné zohlednit ve výši dotace i potřebnost lékařů dané specializace v regionu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám