CFR Cluj: Neznámý majitel, "rumunský Mourinho" a sehraný kádr

19.08.2019, 04:41
Profily, historie
Cítíte to napětí? V této pohárové sezoně ještě ani nekopli do balonu, a už se na ně upírají zraky všech Čechů, zatímco se na jejich bedra snáší všechen tlak chřadnoucího koeficientu české ligy. Slavia Praha je posledním českým zástupcem v Evropě a v cestě za druhou zkušeností s hlavní fází Ligy mistrů jí stojí CFR Cluj...

Začíná se zítra večer v Kluži, neoficiálním hlavním městě Transylvánie, proslulého to Drákulova teritoria. Odveta se hraje za týden v Edenu a Slavia se tam bude pokoušet stvrdit svůj 12 let odkládaný návrat na nejblyštivější scénu. Nebude to sice tak úplně Celtic, avšak o mimořádně prestižní záležitost půjde stále.

Rumunský soupeř nám od pohledu dopřává zhruba vyrovnaný počet důvodů k optimismu i pesimismu.

Na jednu stranu Slavia s rumunským soupeřem ještě ze šesti pokusů nikdy neprohrála, na stranu druhou se tak jen dvakrát dělo v Lize mistrů (zrovna 2007/08). Na jednu stranu CFR Cluj při své jediné pražské zkušenosti prohrála 0:2 na Spartě (a následně i doma 2:3; 2009/10), na stranu druhou později na cestě do své třetí a poslední základní skupiny Ligy mistrů udělala krátký proces s Libercem (dvě výhry v 2012/13).

Na jednu stranu jde o ligu, kde o vtipné okamžiky nikdy není nouze, a letos se o ně vrchem železně zasazuje nové pravidlo o nutnosti mít v základní sestavě dva hráče mladší 21 let, pročež mnozí trenéři sahají k prvním střídáním už během úvodní půlhodiny (pouze jeden "junior" totiž musí vydržet celých 90 minut).

Na stranu druhou jde zároveň o ligu, která soustavně produkuje spolehlivé katy českých klubů, což není vtipné ani trochu. Od sezony 2014/15 jsme s rumunskými celky vlastně neudělali dobrou zkušenost. Začalo to zpackaným dvojbojem Astra Giurgiu vs Liberec, Petrolul Ploiești vs Plzeň. Pokračovalo to prokletím 3. předkola Ligy mistrů, které před třemi roky naplnila Sparta se Steauou (na což ve skupině Evropské ligy navázala Plzeň dvěma ztrátami s Astrou) a o rok později také sama Viktoria již s přelakovaným FCSB.

Pokoušet se tedy o nějaké generalizace by bylo maximální ztrátou času. A tak si pojďme s exkluzivní pomocí dvou rumunských expertů posvítit na samotné CFR dnes a tady. Zhruba jaké čistě fotbalové nástrahy na sešívané v mysteriózním Sedmihradsku číhají?

Postavení klubu na domácí scéně


Ač jsme si v tomto miléniu všichni vypracovali automatismus, podle nějž Rumunsko = Steaua, od roku 2015 Lize I nepřetržitě kraluje někdo jiný. Nejprve to byla Astra Giurgiu, potom Viitorul Constanța a nyní dvakrát po sobě CFR Cluj, která se stala teprve čtvrtým rumunským klubem se sídlem mimo Bukurešť, jemuž se v poválečné historii podařilo titul obhájit — a prvním takovým za bezmála 40 let (U. Craiova 1980 a 81).

Tahle skutečnost je o to pozoruhodnější, uvážíte-li, v jakém bahně se v Kluži brodili ještě pouhých pět let zpátky. V listopadu 2014 trenér Miriuta avizoval, že by jeho hráči mohli odmítnout nastoupit k dalšímu utkání, protože už několik měsíců nedostali zaplaceno. Klub tenkrát opustil majoritní vlastník a většina Rumunska se regulérně začínala smiřovat s eventualitou, že CFR zanikne stejně jako o nějaké tři roky dříve Unirea Urziceni. V prosinci 2014 byli v Kluži vyzváni splatit dluh rumunským autoritám ve výši 11 milionů eur.

Když pak CFR v nouzi střelilo svého nejlepšího střelce do druhé turecké ligy (najednou se ta první belgická jeví ještě stravitelně, hm?), aby mu za měsíc bylo přesto odebráno 24 bodů, sestup a následný zánik se rázem zdály být tutové. Když v květnu Mezinárodní sportovní arbitráž zakročila a CFR Cluj trestu zprostila, vysvobodila jí též ze sestupové zóny. Dalšímu odpočtu šesti bodů pro sezonu 2016/17 už CFR neuniklo.

V létě 2017 v Kluži přivítali nové vlastníky, řekli sbohem všem finančním závazkům, vyhlásili plány na vybudování mládežnické akademie (trend, který v Rumunsku započal teprve Gheorghe Hagi se svým Viitorulem) a nastartovali cestu za obnovenou relevancí. Turbulentní období tím však zatím nekončilo.

Proklamovaný trenér-spasitel Dan Petrescu sice okamžitě CFR Cluj dovedl na rumunský trůn, ale po sezoně hnedka uprchl do Číny, přestože ještě v dubnu 2018 prodlužoval kontrakt na příští dva roky. Nyní za sebou Petrecu má jeden sestup do druhé čínské ligy a na hlavě další korunu rumunského šampiona, když dobře rozjetou sezonu na jaře dotahoval do konce. CFR mezitím vystřídalo tři kouče; toho prvního majitelé vyhodili po pouhém měsíci, toho třetího vystrnadili až letos v únoru, třebaže CFR tou dobou vedlo peloton.

Vedení a vlastnická struktura klubu


Ať už máte svůj názor na Křetínského, Tvrdíka nebo čínské majitele jakkoliv negativní, u obou pražských klubů alespoň není pochyb o tom, kdo tomu všemu velí, či odkud do Sparty a Slavie proudí peníze. U CFR Cluj to jasné není. Ředitelem klubu je bývalý zlehka nadprůměrný rumunský fotbalista Bogdan Mara. Ten většinou mluví s tiskem jakožto prostředník pána jménem Nelu Varga, který má na chod klubu v první řadě přispívat a dosud byl zachycen na jediné fotografii při oslavách mistrovského titulu. O jeho byznysu nikdo nic neví a v papírech je oficiálním vlastníkem CFR ještě někdo jiný, Marian Bagacean. Zároveň se nepřestává spekulovat o tom, že zpoza opony za nitky ve skutečnosti tahá někdo z Německa či Maďarska.

Takže za mě zhruba takhle — zlatý Křetínský.

A předtím to popravdě nebylo o nic lepší. Vargův předchůdce byl pro změnu navázaný na tehdejšího rumunského prezidenta Traiana Băsescua, což tamní tisk neustále vedlo ke spekulacím o podmáznutých brankářích i rozhodčích (sám Băsescu za své 10leté vlády čelil několikerým obviněním z korupce), a minimálně dva ze tří prvních titulů tomu upřímně dost nasvědčují. Poprvé, roku 2008, v Kluži slavili díky podivnému penaltovému faulu Fabia Bilici, který záhy přiznal, že dostal nabídku úplatku (a že prý odmítl, haha). Roku 2012 se zase poslední kolo muselo kvůli kontroverzní penaltě pro CFR a následné rvačce pro jistotu opakovat, aby při "odvetě" konkurenční Universitatea Cluj v poločase vedla už 2:0. Co se ale nestalo — CFR nakonec otočilo na 3:2 díky pozdnímu pokutovému kopu z dílny pofidérního chorvatského arbitra.

Kdepak, jak asi už dávno tušíte, CFR Cluj v Rumunsku není zrovna populární. A jakkoliv se může zdát podivné, že jejím střeleckým tabulkám vévodí zrovna stoper Cadú (27 gólů), vzhledem k výše představenému kontextu je to vlastně přirozené. Cadú totiž do roku 2014 za CFR pravidelně kopal penalty.

Finanční síla klubu


Rozpočet CFR Cluj je všeobecně odhadován na 9-10 milionů eur a pasován jen těsně pod FCSB. Ačkoliv šéf klubu Bogdan Mara po titulu sliboval tučný rozpočet na přestupy, CFR v létě zase tradičně přivádělo v první řadě volné hráče; dle Transfermarktu přesně šest takových. Za celou sezonu 2018/19 rumunští šampioni na přestupových částkách vynaložili ubohých 20 tisíc eur, což si na druhou stranu vynahradili na tučné výplatní pásce, která při výši 500 tisíc eur měsíčně pohodlně přebila i tu FCSB (320) či Craiovy (180), tedy jediných dvou dalších rumunských celků, u nichž lze vůbec stabilně hovořit o nějaké reálné nákupní síle.

(Jen tak pro představu: pokud budeme operovat s údajnými max. 50 miliony korun ročně pro Tomáše Součka, potom byste si za těch 500 tisíc měsíčně zaplatili Součky tři, a ještě by vám zbylo pár tisíc od cesty.)

Symbolickou demonstrací obnovené finanční síly CFR Cluj měl být loni v létě příchod Júlia Baptisty. Ten tedy sice letos ukončil kariéru jako rumunský mistr, sám se však na titulu podílel přesně dvěma starty a 22 spolykanými minutami herního času. Bývalý hráč Arsenalu či Realu měl být velkou posilou, ale jakmile si CFR odbylo fiasko v předkole Evropské ligy s Dudelange (které se díky tomu stalo prvním lucemburským klubem v hlavní fázi evropské soutěže), Brazilcova gáže — tradičně vyčíslována na 45 tisíc eur měsíčně — se rázem při vyhlídce čistě rumunských konfrontací proměnila v brutální luxus. Jen pár týdnů po podpisu se CFR otevřeně snažilo smlouvu různými právnickými fígly anulovat a uřízlo si tak pořádnou porci ostudy.

U CFR se zkrátka jeden nezbaví dojmu, že si neustále žije nad poměry. Tak špatné jako roku 2014, kdy záložník Monroy přiznával, že za posledních šest měsíců dostal jen polovinu jedné měsíční výplaty, to tedy zase momentálně není (CFR se ostatně letos v červnu vyrovnávalo s UEFA v otázce porušených pravidel Financial Fair Play), ovšem úplně v suchu v Kluži stále nejsou. Nenadarmo brankář Arlauskis po postupu přes Celtic běžel ke kamerám a řval, že "bude na výplaty". V Rumunsku se holt finanční stabilita příliš nenosí. Moc jednoduché.

Fanouškovská základna


Řekněme to takhle: Slavia se bude doma v odvetě cítit tak moc doma, jak jen je to vůbec možné. Nejoptimističtější odhady mých rumunských kolegů hovoří o hloučku padesáti cestujících fanoušků, které možná zastíní i v Česku pracující, neutrální Rumuni na hlavní tribuně.

Ono je to ale vcelku logické a pochopitelné — CFR nemá své zapálené ultras, fanoušky historicky čerpá leda tak mezi železničáři (viz originální logo), a největším klubem není ani v samotné Kluži, která je menší než Brno.

Zatímco (kuriózně mladší) Universitatea byla letos během baráže schopná svou Cluj Arenu vrchovatě naplnit 25 tisíci diváků, CFR raději hraje na menším stánku, kde je navíc jedna tribuna z bezpečnostních důvodů uzavřena, takže dějiště prvního zápasu pojme nanejvýš 15 tisíc lidí. Loni na šlágr s FCSB přišlo 12 tisíc diváků, přičemž průměr na zápas činil tisíce čtyři (stále třetí v lize). Celkem 100 tisíc návštěvníků naposledy CFR přivítalo v sezoně 2011/12, kdy se ještě jednalo o standard; loni to byla sotva polovina.

Postava trenéra


Pokud byste mermomocí chtěli — a že já se tedy už při skládání titulku nijak nebránil — mohli byste Dana Petrescua označit za "rumunského Mourinha", a měli byste k tomu pádný důvod. Stejně jako on se totiž vyžívá v tzv. "mind games" a pravidelně buď podceňuje své svěřence, anebo naopak do nesmyslných výšin vyzdvihuje aktuálního soupeře. Před Astanou v prvním předkole prohlásil, že to bude jeho "nejtěžší zápas s CFR", což ještě dejme tomu. Před Maccabi Tel-Aviv už ale hovořil rovnou o nutnosti porazit "de facto národní tým Izraele" (v červnu za reprezentaci nastoupili přesně čtyři hráči Maccabi, z nichž jeden CFR ani nečelil) a Celtic mu prý "připomínal Barcelonu", takže proti němu jeho tým doslova "potřeboval zázrak".

A hle, teď ho tu máte. Přesně deset let po slavném vybrakování Ibrox Parku (4:1 s Urziceni) Dan Petrescu šokoval také druhý glasgowský svatostánek. V tomto tisíciletí přitom na Celtic Parku nastřílely čtyři branky všehovšudy dva další celky — rivalové z Rangers (2008) a Paris Saint-Germain (2017). Bookmakeři, již na výhru CFR vypisovali vysoký kurz 7,00, zřejmě zmeškali výhry téhož klubu na Old Trafford (2012) či římském Olimpicu (2008). Na jakýkoliv postup Celtiku jste si pak mohli vsadit při mrzkém kurzu 1,25.

Něco tedy na tom "rumunském Mourinhovi" bude; ani on není pouhým tlachalem či teatrálně gestikulující postavou u postranní čáry, která při ruce potřebuje člověka se speciálním zaměřením na krocení jeho emocí (no fakt, přesvědčte se sami). Ve skutečnosti se spíš jedná přímo o jednoho z nejtalentovanějších trenérů (v dějinách) země, který se též mohl stát prvním rumunským stratégem v anglické Premier League (Crystal Palace) a byl spojován rovněž se Celtikem, aby nakonec vždy dával přednost lépe placeným štacím.

Jednapadesátiletý internacionál je pragmatickým koučem, jehož týmy jsou známé pro svou defenzivní organizaci, avšak ne nutně defenzivní orientaci. CFR Cluj vás ráda nechá hrát, ale nijak pevně zaražená ve vlastní polovině nebude. V Tel-Avivu mělo CFR jenom 27,7 % držení míče, a přece remizovalo 2:2. Méně balonu si užilo i v lize proti Hermannstadtu (36,9 %), a přece ho přejelo 3:0. Tohle je fyzický a přímočarý tým, který vám zasadí rozhodující direkt, ani nemrknete. Stačí se podívat na koncovku se Celtikem, kdy to domácí zjevně měli v kapse a pak přišel jeden rychlý postupný útok a šlus.

Petrescu má svůj koučink založený na staré dobré studii soupeře a jeho mančafty jsou tak notně "chameleoní". Bývalý krajní bek Chelsea v Rumunsku proslul svou intenzivní přípravou na zápasy, kdy nemá problém kohokoliv vykopnout z týmu, jakmile nestačí. Problémy s ním měl i hrdina ze Celtic Parku, útočník Omrani. Pro Petrescua je každý zápas tím nejdůležitějším v kariéře, a pokud se na něj podle toho nepřipravujete, nemáte pod ním šanci se prosadit. I proto nelze čekat, že by zběsilé dávkování zápasů v uplynulém měsíci mělo CFR Cluj nějak handicapovat. O víkendu ostatně Petrescu protočil deset hráčů.



obrázek

Slavící hráči CFR Cluj. Zdroj: sport.ro




Silné stránky a články týmu


1. Standardní situace. Pokud jste proponenty toho přesvědčení, že má Slavia bez Deliho, Ngadeua, Frydrycha či Škody v základní sestavě zcela zásadní handicap ve vzduchu, potom raději odhlédněte. CFR Cluj má promakané rohové i přímé kopy a nedávno v lize sťalo Clinceni pomocí čtyř gólů ze standardek. Takový příděl předčí i ten plzeňský od Olympiakosu, a to je tedy co říct. CFR přitom spoléhá nejen na šikovné exekutory (hlavně praváka a kapitána Păuna, který je obecně jednou z hlavních postav úvodních kol ligové sezony, ovšem v Evropě zatím jen střídá a rohy si bere na starosti spíš levonohý Deac), ale také celou řadu robustních, vytáhlých obránců či defenzivních záložníků. K hlavě se prosadí téměř vždy.

2. Střelecké sebevědomí. Zatímco Slavia si na úvod sezony razí svérázné "loženky spal, skóruj raději s kopačkou za uchem", CFR to tam padá zlehka a odevšad. Byť Petrescu tradičně preferuje výhry 1:0 a po loňském titulu kritikům jeho nezáživného stylu slavně vzkázal "kdybychom hráli jako Barcelona, skončíme osmí", letos se CFR jako typický Petrescův mančaft nechová. Minimálně tři góly už nasázela pěti soupeřům včetně Astany a při dosavadním ligovém skóre 14:4 zjevně nezapomíná ani na defenzívu.

Petrescu nemá po ruce žádné vyloženě kreativní zázraky, ovšem většina jeho ofenzivních hráčů gól dá i připraví. Levý křídelník Billel Omrani už rozhodl domácí zápasy s Astanou (2+0 při výhře 3:1), Maccabi Tel-Aviv (1+0 při výhře 1:0) i venkovní odvetu se Celtikem (2+1 při výhře 4:3). Fazóna levonohého expresu od půlky července je věru ohromující: celkem deset "kanadských bodů" za sedm branek a tři asistence.

Není to však jen o Omranim; silou CFR je to, že nikdy nevíte, kdo vás zrovna sestřelí. "Skotským" hrdinou se stal střídající útočník Țucudean, který v poločase nahradil letní posilu Maria Rondóna. Druhý jmenovaný Venezuelan je spíše klasickým predátorem do vápna, kdežto Țucudean pracuje na větším prostoru. (Rondón byl jediným hráčem, který načínal jak čtvrteční duel se Celtikem, tak sobotní klání se Sepsi, takže teď možná začne mezi náhradníky.) Na náběhy z hloubi pole si je radno dát pozor u Chorvata Djokoviće.

3. Sehranost. Tohle je možná starý tým — s průměrem 28,2 let na člena kádru dokonce druhý nejstarší v rumunské lize — ale to zas tak nevadí, protože všichni ti veteráni leccos kompenzují tím, jak pekelně jsou sehraní. Pokud CFR tradičně nerozbíjí prasátko, je zároveň většinou schopné alespoň udržet kádr pohromadě, což platilo i po nečekaném odchodu Petrescua loni v létě. Většina členů očekávané základní sestavy tak spolu hraje nejméně dvě sezony, což je znát. Obranná řada je tou nejzkušenější a čítá suverénně nejlepšího stopera Ligy I posledních dvou let, Viniciuse. Před nimi potom operuje mimo jiné Mihai Bordeianu, jehož taktická vyspělost a fyzická výdrž vydatně pomohly rozhodnout minulé předkolo.

Slabiny, absence a očekávaná sestava


1. Krajní beci nepřesvědčují. V minulé sezoně se CFR na pravém kraji obrany opíralo o talentovaného Cristiana Maneu, který vzápětí podpíral překvapivé semifinálové tažení Rumunů na Euru do 21 let, jenže jeho hostování v létě vypršelo, a teď na něj navazuje Mateo Sušić, který přišel zadarmo z Moldavska. To není ideální; správně by byl Sušić jenom dočasnou záplatou, ale to je pro tuto chvíli passé. Nalevo pak pokračuje zanedlouho 33letý Mário Camora, který prožívá vyloženě špatný vstup do sezony. Oba beci moc nezvládají souboje 1 na 1, a proto by se slušelo na ně nasadit borce, kteří se takový duelů neštítí.

2. Na CFR ideálně v rychlosti a s balony za obranu. Mick van Buren musel v pátek sedět snad čistě proto, aby pošetřil síly a zůstal pro soupeře co možná nejvíce utajený, protože CFR by mělo být soupeřem jako dělaným pro jeho trademark — neúnavné operování na hraně ofsajdu a dobře časované záběhy za obranu. Totiž Burcă s Viniciusem jsou kvalitními stopery, ovšem nebezpečí raději čelí pěkně tváří v tvář. Ve statických soubojích vás zpracují jakoby nic, ve vzdušných soubojích obvykle kralují, ale jakmile se mají otáčet a někoho stíhat, je problém. Van Buren, potažmo Masopust, tak budou pro Slavii nesmírně důležití.

3. Brankář dovede vyrobit minelu. Bývalý litevský reprezentant Giedrius Arlauskis pod Petrescuem prožil nejlepší léta své kariéry (podpíral už výše naťuknutou pohárovou pohádku s Urziceni), ale i přes své četné zkušenosti mnohdy vypadá roztěkaně a vlastní chybou dovede zčistajasna vyrobit gól.

Absence: Jedinou výraznou absencí by měl být zkušený dispečer středu pole Emmanuel Culio, který je zraněný od Maccabi. Po zhruba měsíčních průtazích byl před čtyřmi dny konečně zfinalizován příchod útočníka Laciny Traorého, s nímž Petrescu úspěšně pracoval už v Kubani Krasnodar (18 ligových gólů v sezoně 2011/12), avšak vzhledem ke komplikacím s ním pro teď asi ještě nelze počítat.

Očekávaná sestava (4-3-3): Arlauskis - Sušić, Vinicius, Burcă, Camora - Luís Aurélio, Bordeianu, Djoković - Deac, Țucudean (Rondón), Omrani.



Fun fact závěrem: zatímco průměrný český fanoušek CFR Cluj nezaregistroval přinejlepším od dvojzápasu s Libercem, v Rumunsku mají o české lize jinačí povědomí. Zápasy konkrétně pražských "S" tam jsou totiž letos normálně přenášeny, takže když jsem jednomu ze svých konzultantů nabídl protislužbu s informacemi o Slavii, odvětil suše, že není třeba, že už jí v akci viděl dostatečně, aby si udělal obrázek.

Od roku 2017 se Niță, Chipciu, Vătăjelu a Stanciu společnými silami zasloužili o pravidelný přísun zápasů Sparty a Slavie na rumunské obrazovky, a to v minulé sezoně dokonce od dvou poskytovatelů - LookSport a TelekomSport. Jak tohle pasuje do nedávno rozjeté diskuze o televizních právech, když se zjevně prodávají i do (relativně vzdáleného) zahraničí... to už raději nechám na posouzení vás samotných.

(Abychom byli féroví, tak výhodou Rumunů v tomhle případě je, že fotbal je tam de facto jediným relevantním týmovým sportem, takže není problém jím vycpat naprosto celý program sportovních kanálů. Ženská házená slaví solidní úspěchy na mezinárodním poli, ale samotná domácí liga je prý velmi slabá.)

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (180)

Přidat komentář
exot12

Hermanstad nie je ligový nováčik, 1.ligu hrá 2 rok

Reagovat
pytlerLFC

Teda, že na nás koukaj v Rumunsku v televizi to bych fakt nečekal

Reagovat
smazaný uživatel

Pro zajímavost: Krom Rumunska se Česká liga, resp. zápasy Sparty, Slavie a semtam i Plzně vysílají i v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Polsku, Egyptě, Slovinsku a na většině balkánu s vyjimkou Řecka. Hned ty 4 miliony eur za televizní práva vypadají ještě víc uboze, co?

Reagovat
ACSPARTAPRAHA

Silně uboze, chorvatsko arena sport....

Reagovat
Rudnevs

Tak trebárs v Nemecku to vysielajú na dosť neznámej televízii a môžem povedať, že tam to fakt pozerá málokto...

Ale že v Rumunsku je česká liga takto populárna, to by som nepovedal. Dík autorovi za zaujímavý fakt.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
oli9

tak spousta jejich hráčů, navíc to derby chápu... kdyby u nás v tv hodili derby ze skotska, chorvatska, rumunska..taky bych na nějaké nejspíš mrknul

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
naheCZ

Reagovat
cink

Rumunská liga žen házené rozhodně není slabá.

Reagovat
Coniglio

Co je to za Rumunsku verziu Davida Duchovneho?

God hates us all, but I want to believe

Reagovat
smazaný uživatel

I tak by to Slávie měla dát

Reagovat
Lawman

Chcel by som zdielať tvoj optimizmus ale nikto z diskutujúcich sa nezmienil o jednom drobnom detaile, ktorý spôsobil, že Slávia v 3 ročníkov kvalifikácie vždy vypadla. A tým detailom bol prvý inkasovaný gól na začiatku zápasu. Pozrime sa podrobne.

V ročníku 2008-2009 v 3. predkole proti Fiorentine.Tá otvorila skóre už v 3. minúte, potom to zavrela, hrála na brejky a v 57. minúte zvýšila na 2:0. Odveta proti talianskemu mančaftu bola doma klasika 0:0.

V ročníku 2017-18 v 4. predkole to bolo ešte horšie. APOEL Nicosia v prvom zápase nadelil Slávii góly už v 2. a 10. minúte a po výsledku 0:2 bola odveta absolútne zúfalá s tradičným výsledkom 0:0.

V ročníku 2018-19 v 3.predkole Slávia horko ťažko zachraňovala remízu doma 1:1 gólom Hušbauera v nastavenom čase a v odvete prišla klasika v podobe 11. minúty kedy Kijev vstrelil úvodný gól a zo zabezpečenej obrany vyrážal do protiútokov, ktoré sa v 74. minúte skončili druhým gólom na 2:0 v prospech Kijeva.

Keď sa takáto vec stane raz, môže ísť o náhodu ale keď sa to opakuje zakaždým v ročníku a to nehovorím o zápase s Anderlechtom v 3. predkole 2005-2006, kde v 1. zápase Slávia inkasovala v 3. minúte a prehrala, tak je to varovný signál, že ide o dlhodobú slabinu. Tak pozor

Reagovat
JacksLFC

Nezapomeň na fakt, jak se ale s kijevem vypadlo. Doma dostat Gola když jsou dva míče na hřišti a nikdo nehral, 2 neuznané regulérní góly díky údajným ofsajdum a ještě dostat gol z dvoumetrového ofsajdu....to nešlo vymyslet líp

Reagovat
smazaný uživatel

Spolu jsme uplakanější

Reagovat
Pokahontas

Slávistická neoprávněná ubrečenost...

1.)Jestliže někdo přestal hrát před gólem,je to jen jeho blbost-o přerušení hry rozhoduje toliko sudí,nikdo jiný.A rozhodl zcela správně,v duchu pravidel-druhý míč hře nepřekážel a bylo jasné,který je ten původní.

2.)Gól Slávie v Kyjevě byl z ofsajdu(ne přímo střelce,ale jiný útočník v něm blokoval obránce),prokázal to poločasový rozbor a uznali to i komentátoři-že to neviděl uražený Tecl,je irelevantní.

3.)Ano,gól domácích v odvetě na 2:0 padl z ofsajdu-chyba ve prospěch Dynama.

Ale zároveň byla cca 2 minuty poté byla Slávii odpuštěná evidentní penalta-chyba ve prospěch Slávie.

Mimochodem,slávisti v tom zápase daleko víc faulovali,nasbírali jich za zápas 30 (!) oproti 12 domácím.A od samýho začátku se při každým odpískaným faulu známé firmy Ševčík, Hušbauer a spol.straašně divili...

To jen tak pro připomenutí...

Reagovat
Pablos

Připomenutí více méně na souhlas, resp. něco tak trošku mezi... rozhodčí byl kurva, ale vymlouvat se kvůli tomu na nepostup je brečení. Ale co nechápu na tom připomenutí, je to s tím Ševčíkem...ač si připomínám sebe víc... tak opravdu Ševčíka, ke všemu jako známou firmu, si nepřipomenu. Možná to bude tím, že nehrál.

Reagovat
Tochal

Známá firma (???) Ševčík se jel do Kyjeva divit ještě jako hráč Liberce

Reagovat
Pablos

no vždyť ...asi si přečti, že na to právě reaguju

Reagovat
Tochal

No však

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně ten Ševčík, taky si to pamatuju

Reagovat
smazaný uživatel

Ty televizni prava to bude strasny tunel

Reagovat
oli9

Slavie musí ,,, nic si nenalhávejme.. nepodcenit ale mohla dostat daleko težší soupeře

Reagovat
shitcool

Super přehled, díky za to!

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
stas87

Úspešnosť rumunských tímov je z 90% biznisom majiteľa. Pokial mu biznis funguje, tak klub podľa zabehnutých štandardov funguje ako v CR, Poľskú či na Slovensku. Ale ti majitelia majú často problém s korupciou či iným protiprávnym konaním a je tak dosť časté, že skončí vo väznici. A klub automaticky padne do konkurzu, založí sa akurát znovu značka a po čase do toho zasa niekto násype peniaze. Ten pád nikdy nie je ba úplne dno, na amatérski úroveň. Je to napríklad tretia liga a z nej sa behom štyroch rokov je možné dostať zasa spat do prvej. Takto v kocke fungujú rumunské kluby, ktoré majú ambície hrať o titul či poháre. Ak je to čisto priemerný či podpriemerný klub, tak do neho majiteľ nenasype toľko a žije väčšinou z predaja hráčov. A na druhej strane je Kretibsjy, ktorý je vo veľkej strate ale Spartu nepredá. A Spartu zachraňujú ken celkom dobre predaje, keby ich nebolo, tak majú veľké problémy a musel by sa znížiť rozpočet. Ani príjmy z Európy už klub nemá.

Hermannstadt je myslím bývalý Atlassib Sibiu a to bol len priemerný klub v rámci Rumunska. Ale oni sa rozhodli premenovať klub preto, že už nechceli fungovať ako klasicky rumunský klub. To znamená, že napríklad nepodvádzali v účtovníctve, čo hracom sľúbili, tak to vo väčšine aj dostali. Ten nemecky názov preto, že v tej oblasti žilo dosť nencov a niektorú tam žijú stále. Len si nie som istý, že je to fakt Sibiu.

Ekonomická a aj kúpna sila Rumunov je slabá. Preto každý radšej ide z Rumunska preč aby zarobil. Týka sa to futbalistov ako aj IT ľudí či ľudí, či majú prácu v zdravotníctve. Priemerný plat majú možno nižší ako Slováci...a mimo Rumunsko ich vraj žije desať miliónov. Takze ak by sa vrátili spat, tak ich je 30 miliónov dokonca. Život v Rumunsku sa blíži tomu, či je v Rusku. To znamená, že na jednej strane sú ľudia, čo zarábajú výrazne viac ako je rumunský priemer a na druhej strane sú ľudia, čo makaju za 350-400 euro ale majú rekativbe vysoké nájmy a služby. Takze neušetrí nič a roztočí kolotoč dlhov.

Reagovat
oli9

jj Rumunsko je na tom bídně, ale přitom je to nádherná země.... U nás v práci je máme taky..co jsem se s jedním bavil tam na severu u moldavska prý nic..práce neníé, chudoba..že tam hákoval 6 dnů v týdnu 12ky za cca 11 tisíc na naše ... prý všichni jsou bud v bukuresti nebo v těch vetsich mestech kde se dá nejak vydělat ale jinak bída...

Reagovat
stas87

So mnou robí chalan zo Zalau, to je asi 80 km od Kluze. Študoval IT školu, ma ale tuším len tri roky vyštudované a potom to zabalil a šiel do CR pracovať. Takte na niečo ako bakalára čo je tu. Aj keby to vyštudoval, tak šanca že v tom obore získa miesto od 700 euro a viac, tak je veľmi mala. Musíš mat známosti, aby si ta niekto zobral. A to pochádza z Transylvanie, čo je ekonomicky najvýkonnejší časť krajiny. U Moldavska nemáš šancu mág prácu ta 700+ mesačne, je to rovnaké ako východne Slovensko či Ostrava a okolie alebo Most či Chomutov. Veľká nezamestnanosť, chudoba a alkoholizmus. Príroda je ale krásna, tým ale nemyslím more. Mna baví hory, takze pozicjat si bicykel a vyraziť tam, to ma obrovský láká. Ak to dobre dopadne, rak tam o rok v lete strávim týždeň. Vieš čo je miçi?

Reagovat
smazaný uživatel

Porovnávat východní Slovensko s kteroukoliv částí Česka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

každá krajina má nejakú chudobnejšiu oblasť. My máme východné slovensko, vy máte údajne Ostravu alebo Most.

Reagovat
Pablos

no chudá ...jsou tam cikáni apod. , ale vyloženě chudá v poměru s východním Slovenskem se to říct nedá.

Reagovat
smazaný uživatel

nikto neporovnáva východné slovensko s Ostravou. Porovnávame západné slovensko vs východné slovensko... Ostravu kolega porovnával s nejakou inou rozvinutejšou časťou Česka

Reagovat
Pablos

tak napsal že to je rovnaké. Ale oká chápu, jak to myslel... i tak se to nedá, ale paušalně vzít ...dělám práci v Chomutově za větší plat, než bych ho bral za stejnou práci v Praze např. plus daleko menší náklady. A ona i ta pokladní nebo dělník bude mít sice menší plat, ale možná po spočítání nákladů mu to bude házet podobné cifry na osobní život.

Reagovat
smazaný uživatel

ja tomu rozumiem, len som sa snažil vysvetiť, že stas87 neporovnával SR s ČR

Reagovat
Pablos

jasný, ok

Reagovat
smazaný uživatel

V Ostravě určitě nemakáš 6* týdně 12ky , abys dostal 11k za měsíc.

Reagovat
Shevchenko

Jak jako chudá? Je tu velká nezaměstnanost to ok, ale platově to je určitě lepší než třeba na Zlínsku nebo Karlovarsku, a to se vůbec nebavím o takových periferních oblastech jako třeba Jeseník.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
veikko

Notabene když už tu práci máš, tak si díky cenám nájmů a služeb vyděláš víc než třeba v Brně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

Reagovat
lichna.

Reagovat
smazaný uživatel

každá krajina má nejakú chudobnejšiu oblasť. My máme východné slovensko, vy máte údajne Zlínsko alebo Karlovarsko.

Reagovat
Pablos

To právě, že ani né ...v Česku zase tak šílené výkyvy nemáš jak na východě. Nejde tady říct o žádné krajině, že je chudá. A hlavně záleží co děláš za práci... jestli jsi samoživitelka a děláš pokladní, tak si nebudeš vyskakovat nikdy a všude budeš dřít ve směs bídu.

Reagovat
oli9

já nevím co všichni cpete zlínsko, platy tu sice nejsou nejvyšší ale okolo sebe vidím všechny a nikdo si nestěžuje..navíc v porovnání nájem nebo koupě bytu domu je to 4x levnejší než brno a neporovnatelně než praha

Reagovat
lichna.

Reagovat
Pospovič

Nezaměstnanost tady je, ale jen z důvodu neschopnosti nepracujících. Každý kdo na Ostravsku chce pracovat, práci najde a velice rychle...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
insane

Tak on ale urcite nemyslel primo nejakou cikanskou osadu, ale mesta. Kuprikladu ja jsem puvodne z Mostu a pritelkyne je z Presova - a kdyz tam nekdy jedeme, tou zivotni urovni mi to ten sever Cech dost pripomina.

Reagovat
smazaný uživatel

S tou Ostravou si dost přestřelil

Reagovat
Losinho

Reagovat
PISTOLERO

Za tu Ostravu, ikdyž je to pravda tady schytáš od chacharů veřejný lynč

Reagovat
stas87

Ok, mal som napísať Ostravsko. Je to tiež chudobná oblasť spoločne so severom CR. Kamarát bol dva týždne späť myslím v Sluknove v Tescu a povedal, že v regáloch mali len 30% veci.

Reagovat
Shevchenko

To se opravdu nedá srovnávat, na Ostravsku žije milion lidí, to je po Praze nejhustěji zalidněná oblast, proto je tady větší procento chudých lidí a vetší nezaměstnanost.

Reagovat
stas87

Ok, len keď povieš chudá oblasť v rámci CR, tak ma napadne automaticky Ostravsko, Most, Chomutov, Varnsdorf a Sluknov. A ani južná Morava pri hraniciach s Rakúskom nemá tak dobre platy a celkom dosť ľudí ma v Rakúsku robotu ale žijú na českej strane hranice.

Reagovat
icka

Ostrava a okoli?

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna v Ostravě se dá najít práce za relativně dobré peníze, je tu celkem dost IT firem, i když je pravda, že Praha je úplně někde jinde. Nicméně pořád lepší než maloměsto.

Reagovat
Baronne

Zas máte výrazně nižší nájmy a ceny nemovitostí..

Reagovat
El Campeon

Reagovat
vanGomm

Ono se nemusí vzpomínat jenou Rumunsko.Klidně se stačí podívat k nám do ČR.Muset pracovat,aby člověk vůbec přežíval 6 dnů v týdnu 12ky je pro 21 století výsměch a návrat tak do druhé poloviny 19 století a začátek století 20.Na počátku 60 tých let 20 stol. se u nás zavedly volné soboty.Nejdříve každá druhá po čase už byla volná každá sobota.Pracovní doba byla 8 hodin a pamatuju se,že nám na ZDŠ učitelka tehdy říkala,že my až dospějem bude pracovní doba jen 6 hodin.Dopadlo to přesně opačně a sice návratem o víc jak 100 let.

Reagovat
oli9

a oni u nás ve firmě makají 5x za sebou 12ky šílené celý rok... jedou akorát na vánoce a ted vlétě na měsíc domů ...

Reagovat
vanGomm

Když už musí za prací z Rumunska cestovat až do ČR,tak proč nejdou pracovat třeba do Rakouska,nebo Německa?Tam by si vydělali přece víc.

Reagovat
oli9

nevim možná podobnější jazyk, a už tak si vydělá 3x víc než u nich za stejné hodiny...a Němci tam zase mají nás a poláky které zase nechápou jako my rumuny no

Reagovat
vanGomm

Asi to ti Rumuni nevědí,že si tam můžou vydělat mnohem víc než u nás. Přitom třeba do Rakousko to mají možná i blíž,než do ČR.

Reagovat
oli9

ale vědí ... jeden odešel do nizozemska za 2 týdny byl zpátky, druhý do francie za 3 týdny zpátky... tam jsou právě češi , poláci atd a němec raději zaměstná nás než je... prostě my jsme levná pracovní síla na západě..oni tady spolu s ukrajincema

Reagovat
Kiwi-21

Dělám v Německu a měl jsem za to že ta levná pracovní síla jsme ale tomu tak úplně není mají většinou vyšší základ a nebo podobný, výjimečně i nižší ale zase nás nad ně dostanou diety i z tím a odečtení nákladů máme více jak oni

Ono je o tom že Němci jsou lénivy jak hovada a pedanti to určitě nejsou to v Anglii byly ještě lenivější ale byly opravdu pedanti úplně na vše alespoň podle zkušeností v Jaguaru v Birminghamu jak se instalovala hala

V Německu jsem za 3. Roky zažil pouze jednoho co byl pedant takže to že Němci jsou pedanti je pro mě spíše mýtus

Jinak Češi a Slováci se tam oškubat nenechají a nejsou na tom hůře jak Němci ale Poláci ještě k tomu pod jejich firmou to je něco jiného ti braly i 3.krát méně jak my a ještě byly spokojeni

Reagovat
oli9

a nevím jak to mají s pracovním povolením...

Reagovat
insane

Kdyz jsem delal v jednom hotelu, delala tam hlavni uklizecku Ukrajinka - delala 7 dni v tydnu dvanactky a jediny volno mela, kdyz jela dvakrat do roka na tri tydny na Ukrajinu. Mesicne mela asi 20 cistyho. Prislo mi to strasny, pak mi ale rikala, ze jeji manzel jezdi na Ukrajine 6 dni v tydnu autobusem a v prepoctu na nase mel asi 4 tisice mesicne - v tomhle svetle se pak dalo pochopit, proc je tady ochotna takhle drit a nechat se odirat agenturou, pres kterou byla zamestnana.

Reagovat
smazaný uživatel

Ukrajinky často dřou až do zkolabování, ale po dni v nemocnici jedou znovu. Šetří na dům na Ukrajině, ale některé pak přijdou na to, že chtějí zůstat v ČR.

Reagovat
Shevchenko

A to je prý sever Rumunska bohatší než jih.

Reagovat
exot12

Ja žijem v Sibiu a momentálne netuším presne kde hrá Hermannstadt, pretože postupom do prvej ligy začali prerábať štadión. Momentálne tribúny sú fuč a prebiehajú stavebné práce.

Hlavným problémom Rumunska je vysoká korupcia! Tu sa lekári neboja vypýtať úplatok celkom otvorene! Aspoň čo mám od kolegov.

Ďalším problémom sú vysoké dane! Tu ľudia platí takmer 50% z hrubej mzdy odvody! Platy v hrubom nie sú ďaleko od ČR, aspoň na podobnej pozícii čo mám ja, ale ak ti zostane polovica tak tak to nepoteší.

Čo som videl inzerát na predavačku niečo asi ako Jednota v ČR, tak cca 10-11k predpokladám, že v hrubom.

Preto je v Rumunsku jeden z najväčších exodusov, počet Rumunov v zahraničí je podľa niektorých zdrojov 20M. Ľudia porodia dieťa, ktoré vychovávajú starý rodičia a rodičia sú v zahraničí.

Ďalším problémom Rumunska je, že nie sú dobrý obchodníci! Hlavne v službách nechápu, že zákazník je ten kto ich platí, nie majiteľ. Častokrát sú neochotný služby stoja za prd.... chýba infraštruktúra, človek strávi na ceste viac ako návštevou nejakej pamiatky. Tu vlastne asi nie je mesto kde by bolo možné stráviť deň či dva ako je Praha. Napr. Sibiu ak chce niekto vidieť Sibiu, tak stačia 2 hodiny. Sú tu ešte nejaké veci v okolí, ale v Sibiu aj keď je pekné, tak toho nie je veľa, ale to platí o všetkých mestách, okrem Bukurešti, tam som nebol nejako dlhšie, nedokážem posúdiť.

Image je pre Rumunov nesmierne dôležitý! Potrpia si na pekné oblečenie, luxusné autá... aj keď na to nemajú

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
stas87

S korupciou súhlas, Rumunsko a Bulharsko sú tuším jedine dve krajiny, ktoré vo veľkom vracali peniaze EU kvôli korupcii. Vraj je tam veľmi populárne, že robia podvody s faktúrami. Napríklad ti vyrobí stôl. Ale ten stôl vyrobí za 200 lei, na faktúre ale dajú 350 lei. Aspoň nejako takto mi to vysvetľoval ten kamarát.

Väčšina tých Rumunov v zahraničiu je v Španielsku a Taliansku. Sú to dosť podobne jazyky, takze majú ľahšiu aklimatizáciu a často robí len sezónne roboty. Sberaci ovocia, obsluha v hoteloch a tak podobne. Ako sa ale pre nich otvorila možnosť pracovať v rámci celej EU bez víz, tak zaplavili CR. Ukrajinci môžu pracovať myslím tri mesiace a potom im skončí pracovne vízum a musí spat. A keď sú Doma tak si ho zasa obnovujú. Neplatí to samozrejme pre všetkých, každý zamestnávateľ to s nimi ma inak.

Ten povahovy rys, že nemajú čo do huby ale handry, zlato a auto musí mat...to dosť sedí. Takto to majú cigani a preto ich ľudia radi prirovnávajú k cigánom. Je to zvrátene, nat na jedlo len polku mesiaca. Ale fajčiť musí každý.. neuvedomujú si, že by vyzili cely mesiac, keby nefajčili.

Keď tam žiješ...aká populácia Nemcov tam aktuálne cca môže žiť? 100 tisíc?

Reagovat
exot12

Myslím, že minimum. Sibiu sa neustále zmenšuje. Počet sa dosť ťažko odhaduje, pretože je tu veľa nemeckých firiem kde Nemci pracujú

Reagovat
Spalovač šancí

Rumuni jsou dost nafoukaní (takoví mistři světa ve všem). Na druhou stranu ale nemám úplně pocit, že by kašlali na zákazníka. Třeba v případě restaurací si nemohu vůbec na přístup stěžovat. To stejné hotely a penziony. A to mám Rumunsko procestované docela dost (soukromě i pracovně).

...

Z mého pohledu je hlavním rumunským problém naprosto zaostalá a nedostatečná infrastruktura. Pěkných míst je spoustu, ale dostat se i relativně blízko (např. 100 km) trvá neuvěřitelně dlouho (klidně i 3 hodiny), navíc řídí jako šílenci. Potřebujou naprosto nutně dodělat dálnice.

Reagovat
Pablos

Ty jo, tak to se tě potřebuju na pár věcí zeptat. Přemýšlel jsem o cestě do Rumunska, hrad Bran, transylvánie a tak prostě. Chtěl bych něják dobrodružněji, takže max vlak a pěšky ...ubytování max penzion, nejlépe sám ...maximálně ve dvou. Ale mám trošku obavy, jak na tom jsou, jestli všude čekaj peníze i za pozdrav, jestli se mě chytnou cikánský děti a celýho mě rozkradou než je vůbec stihnu od sebe odehnat a tak podobně.

Reagovat
Spalovač šancí

1) Bran je o ničem. Mnohem lepší Hunedoara nebo Rasnov. Případně středověké městečko Sighișoara, odsud vyrazit Sibiu a Transfăgărășan a pak případně Brašov.

2) Alternativně Karpaty, ale pozor na medvědy (cca 5-6 tisíc). Případně na cikánské osady, např. mezi Borsa a Viseu de Jos. Ale popravdě řečeno, ani s medvědy, ani s cikány jsem neměl zatím nic co k dočinění.

...

Co se týká dopravy, tak soukromě jezdím autem, je to samozřejmě pohodlnější a dá se dojet, kam člověk chce. Pracovně jsem jel asi jenom dvakrát autobusem, ale jen z Bukurešti do většího města, takže to bylo v pohodě. Ale jinak veřejná doprava nic moc, vlaky staré, pomalé a ne moc často. I místní, kteří nemají své auto, dost hodně jezdí stopem (za který se platí).

Reagovat
Pablos

Oka dík za aspoň zběžné info. A jinak ten Bran jsem asi i očekával, že to možná bude o ničem, jen takovej hon na turisty a všechno zaplaveno cetka a o Drákulovi, že to vlastně ani žádnou atmosféru mít třeba nebude. Ta Sighisoara mě dost zaujala, ta tu (aspoň z fotek) tu patřičnou atmosféru asi mít bude

No a to cestování... To je blbý, auto svoje brát na východ určitě nechci a tak nějak to ztrácí i smysl té nostalgie dávných časů co bych rád načerpal

Reagovat
exot12

Neviem aké máš auto, ale tu sa autá nekradnú, väčšina ľudí má BMW, Audi, VW aj keď staršie, tý rozumnejší Dáciu.

Reagovat
smazaný uživatel

autom dojdes uplne v pohode. ja mam 15 rocnu fabiu 1,2 benzin, obehal som som s nou od gibraltaru po severne finsko celu europy, ma cca 330k najazdenych a v rumnusku uplne v pohode. jazdia miestami divoko, pozor najma na kamiony ale inac bez vyraznych problemov.

Reagovat
exot12

Ty máš vážne divný vkus

Huneadora je pekná z vonka, vo vnútri je to oničom, to isté sa dá povedať o Rašnove, vo vnútri toho veľa nie je.

Bran je hlavne v sezóne preplnený turistami, ďalším problémom je cesta, robia ju už viac ako rok, je tam niekoľko semafórov a kolóny sú nekonečné cca posledné 3km ideš kľudne aj hodinu! Inak ten hrad je zachovalý vrátane interiéru. Mimo sezónu OK, v sezóne rozhodne nie.

Pre mňa top hrad je Peleš s veľmi pekným okolím, ale opäť problémom sú semafóry na ceste, ktoré vytvárajú kolóny.

Reagovat
Spalovač šancí

Ono toho vevnitř moc nebývá. A teď nemyslím jenom rumunské hrady/zámky, ale obecně zahraničí. Ten český (a slovenský) přístup, že musí být expozice a k tomu průvodce, který ví všechno, není ve světě úplně moc typický. Když o tom přemýšlím, tak v zahraničí byly téměř všechny hrady/zámky, ve kterých jsem byl, s volným průchodem.

Reagovat
exot12

Tak Rašnov vizerá majestátne z vonku, ale čo si spomínam, tak je tam jedna veža a pár domov čo sú vlastne obchody a to je celé. Huneadora opäť z vonku WAW vo vnútri už toho veľmi nie je, pre mňa sklamanie a to som tam bol 3x. Keď ideš na Bran mimo sezóny, tak je tam pár ľudí a aj vo vnútri je čo vidieť to platí dvojnásobne o Peleši. Bol si v Iasi? Údajne je tam tiež krásny palác

Reagovat
Spalovač šancí

V Iasi jo, u paláce taky, vevnitř ale ne.

Reagovat
exot12

Aké to tam bolo?

Reagovat
smazaný uživatel

zaujimava je aj citadela v strede alba iulia

Reagovat
smazaný uživatel

Díky oběma za tipy

Reagovat
exot12

Nemáš za čo

Reagovat
smazaný uživatel

ozaj, a co tak salina turda ? solna bana v turde. urcite stoji za to vidiet. je to tak trosku gycove (vnutri je napr. ruske kolo a lodicky) ale je to naozaj velmi pekne a tri-styri hodinky sa tam daju stravit. nedaleku turdy je tiesnava cheile turzii. da sa k nej zist auto ale plati sa za vstup. da sa tam urobit okruzny trek a vyhlady zo skal su krasne.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky zajímavé. Značím si

Reagovat
exot12

Tak neviem, ale keď ťa vyhodia z reštaurácie, nechcú ťa ubytovať v hotely aj keď máš rezerváciu, nekonečné čakanie pokiaľ ťa obslúžia, keď im povieš, že to jedlo je zhorené a oni pokrčia ramenami, problém je rozdeliť účet a podobne, tak toto ja nepovažujem v za v pohode prístup, ja nie som sám čo mám podobné skúsenosti, ak sa bavím s kolegami, cudzincami v práci, tak majú úplne rovnaké skúsenosti.

Inak s infraštuktúrou súhlasím, treba počítať 1km / min

Reagovat
Spalovač šancí

Fakt se mi ani jednou v restauraci nestalo, že bych byl nespokojen s jídlem či obsluhou, přičemž mám zkušenost jak s restauracemi u silnic, tak "normálních" ve větších městech.

Ubytování bývá občas těžké najít hned na první pokus, protože preferujeme penziony a holt v nich bývá plno, když se přijede pozdě večer bez rezervace. Zrovna letos se nám nedařilo jeden večer nic najít, ale nejprve nám v jednom penzionu poradili, ať zkusíme jeden bližší hotel. Ten sice měl taky plno, ale zajistil nám ubytování u konkurence.

Reagovat
exot12

Mal si viac šťastia ako ja

Reagovat
smazaný uživatel

v rumunsku som este zopar rokov dozadu bol pracovne velmi casto, konkretne prave v cluji a vzdy ked som mal cas, tak som isiel na futbal. ucluj ma krasnu arenu, cfr stadion je viac futbalovy. cfr mam radsej, zije nimi mesto, cluj je univerzitne mesto, ta atmosfera okolo intrakom smerom od areny hore na sidlisko kde som mal hotel bola skvela. paradne krcmy, bary, super. zazil som rumunsko este za komancov, prvykrat v 1984 ked sme s nasimi isli na autobuse do bulharska, potom v 1986 ked som prvykrat letel s nasimi do konstancy. chudova, bieda, cele rumunsko bolo uplne zufala krajina. v rokoch 2010-2014 ked som tam chodil to bolo uplne ine. vyrazny posun vpred, stavali sa cesty, v mestach nakupne centra, centra poprerabane, taky koniec 90-tych rokoch u nas, tak mi to rpislo. tera chodim aspon raz za rok do rumunska, zoberieme auto a ideme si to vzdy prejst. minuleho roku sme dali trip, ze sme sest krat presli karpaty zo severu na juh a spat cez fagaras, transalpinu, cez petrosani. nadherne hrady, priroda, rumunsko ide neskutocne dopredu. maju tam prisernu korupciu, bordel, mafiu v politike ale narod je snazivi, to snazivost robit turizmus a predavat krajinu je neuveritelna. z roka na rok sa posuvaju. o dva tyzdne ideme opat na fagaras, tentokrat urobime trek na moldoveanu a negoiu, auto nechame balea lacul na vrchu. potom na sinaiu a aspon tri dni v bucegi. naozaj odporucam odporucam rumunsko na vylet - ludia su prijemni, anglictina je uplne v pohode (filmy nedabuju ale titulkuju), ubytko cez airbnb alebo booking bez problemov, jedlo a chlast o cca 15 percent nizsie ako u nas a maximalne v poriadku. cesty - hlavne tahy komplet prerobene, dialnice sa stavaju (teraz akurat otvorili novy usek medzi temesvarom a devou, ostava tak iba kusok pred devou dorobit a bude priame dialnicne spojenie bratislava - sibiu, vedlajsie cesty je miestami mordor ale da sa)))) za mna odporucam pozriet brasov, sibiu, cluj co su mesta vybudovane karpatskymi nemcami a velmi mi to pripomina moj rodny presov, najma styl architektura kostolov a namesti (naprkilad take mesto sebes pred sibiou je snad kopia namestia v sabinove), nadherny je medias (taka rumunska kremnica a miestny gaz metan hra rumunsku ligu), ehovoriac o perle transylvanie - sighisoara. hrady - urcite nechodte na bran. je to turisticka pasca, vstup desat ecok a to hrad v starej lubovni je dvakrat vacsi a tri krat krajsi. nic tam nie je a ani drakula tam nezil. radsej to obidte a chodte o kusok dalej do rasnova kde je opevnena dedina s hradom na kopci a to je uplne iny level. urcite stoji za to vidiet hrad v hunedoare (mesto samotne je socialisticky industrial ale na rumunske pomery ciste a upravene aj ked na vypadovke na juh smerom na calan je mozne vzhliadnut rumunske ciganske baroko a to fakt odporucam zastavit a nafotit))))... zaujimave su opevnene kostoly (biserica fortificata) ako ochrana pred turkami. nedaleko sighisoary je dedina biertan, ten stoji za to pozriet. celkovo je rumunsko super, neviem ako je na tom more a ani juh rumunska lebo sami kolegovia v cluji mi vraveli, ze juh, t.j. od karpat na juh, to uz je balkan a oni su transylvania))))

Reagovat
smazaný uživatel

oprava - hned v uvode malo byt, ze ucluj mam radsej. nie cfr))))

Reagovat
fantomas

sem si řikal

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

A postup do LM.

Reagovat
Losinho

Vyhrajeme

Reagovat
spider_8

No, tohle nebude žádná prdel. Zkušený, sehraný tým, s takticky zřejmě velmi vyspělým trenérem, který už prošel 3 předkoly proti vesměs kvalitním soupeřům. V pohárech jsou rozehraní a navíc asi i dost v euforii po Celticu. Vidím to tak 50 na 50.

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Pablos

Kdo to dává v TV ...O2 ?

Reagovat
eder

Ano, kyslík.

Reagovat
Pablos

dík... takže jdu objednávat

Reagovat
ratusek

Trvej na tý koruně zpět

Reagovat
Pablos

no hlavně nesmím pak zapomenout to zrušit v září

Reagovat
ratusek

Já to mám napsaný v diáři abych nezapomněl

Reagovat
Pablos

Když se tam Slavia dostane, tak si pak budu platit ten pack za 200,- jako minulej rok s Plzní, když né, tak to ani nevyužiju. Navíc tohle bude určitě nějákej zmrdskej za 400,- určitě s tím HBO

Reagovat
adalbertus
Reagovat
naheCZ

Vyplývá mi z toho, že důležitý bude výkon Burena s Masopustem, kteří by mohli jejich obráncům dělat problémy. Masopusta bych asi hodil na levou stranu a na pravou Ševčíka, který by mohl dělat prostor Coufalovi. Navíc by se se Ševčíkem zvýšila kreativita zálohy, která bude asi hodně potřebná. Věřím, že alespoň brankovou remízu tam uhrajeme

Reagovat
smazaný uživatel

My jsme Slavie vy nejste nic

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Y.N.W.A

po dvou neúspěších APOEL a Dynamo by Slavia už měla... jasný, je to fotbal, je to pade na pade, Kluž je těžká, ale ať je soupeř kdokoliv, nepostup by byl zklamáním... chce to LM a pořádný soupeře, se kterými se loni mohla měřit (letos bez stoperů asi spíš ne), a jednoho hratelnýho, přes kterýho přejde do EL.... no jako dycky Plzeň (která to tedy zvládla vždy neskutečně pohádkově)... když bude jen EL, je to málo, pro koeficient možná lepší, snad bude mít Slávka motivaci i tam...

Reagovat
Shevchenko

https://www.eurofotbal.cz/souteze/rumunsko/liga-i/2010-2011/tabulky/

V sezóně 2010/2011 hrálo rumunskou nejvyšší ligu 13 různých klubů, které už tam nejsou. Chybí například týmy, které v té sezóně obsadili první 4 příčky. A těch 5 klubů, které zůstaly, se buď přejmenovaly (Steaua), přestěhovaly (Astra Ploiesti), mezitím dokázaly spadnout (Gaz Metan) nebo jsou momentálně na posledním místě (Dinamo). Jediný klub, který má aspoň nějakou konzistenci, je právě Kluž, a i té podle článku nechybělo moc a mohla zaniknout.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si pořád říkám, že ty rumunské kluby stále někam mizí. pěkná ukázka, to mi nikdy nedošlo, že je to až takhle drsné. Nenapadá mne, kde jinde v Evropě je to podobné.

Reagovat
Kang & Kodos

Vždycky když si týmy rozklikneš, tak akorát zpráva o krachu Tohle je ale výborný

17.07.2015 Tréninkové hřiště Otelulu má vetřelkyni

S nečekanými komplikacemi se potkal rumunský celek Otelul Galati. Jedna žena si zničehonic nárokuje kus půdy, na které stojí tréninkový komplex klubu, a na truc si na něm nechala vybudovat plot.

Reagovat
fantomas
Reagovat
insane

Top

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
lichna.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kilobyte

Už vidím jak za 50 let Hradec postaví stadion a nějaká bába si tam týden na to mrdne plot.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

08.02.2013 Slavia - Vaslui 0:0 - nedohráno

PŘÁTELSKY: Slavia Praha - FC Vaslui 0:0 - ukončeno v 54. minutě kvůli krupobití.

Sestava Slavie: Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka (46. Hubáček), Juhar (46. Čonka) - Koreš (46. Vošahlík), Petrák, Zmrhal, Šimeček - Kisel (46. Fenin) - Škoda. Trenér: Rada.

Sestava sešitů je skvělá

Reagovat
Spalovač šancí

Princ Jaromír

Reagovat
smazaný uživatel

Když v poločase střídáš Juhara za Čonku ... to je jako by ti uřezali pravou nohu, pak ti ji shnilou přišili zpátky a uřezali ti levou

Reagovat
Liquid

Juhár mimo gólmana odehrál všechny posty už ne ?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Liquid

a ještě na větší výsměch je to, jak si i přesto naše kluby vodí za nos

Reagovat
DidusIneptus

Já chci aby Slavie vyhrála.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
migwel

... přesně...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja by som ten CFR nepodceňoval...

Balkánske mužstvá, to je najhoršie, čo ti môže lós prideliť.

Neatraktívne, ale dosť silné, aby ťa vyradili.

Reagovat
Selänne

Podceňovat je nikdo nebude, vždyť nás Rumuni každoročně bijou jako žito.

Reagovat
oli9

tak u nás právě rumunsko znamená konečná v předkolech

Reagovat
veikko

Zajímalo by mě, kdo nastoupí na hrotu. Nabízejí se dva odlišné přístupy. Pokud má Kluž opravdu tak brutální standardky, hodil by se Škoda možná do defenzivních standardek víc než do ofenzivy, kde na takovou možnost bude Kluž připravená. Varianta s van Burenem je sice možná logičtější, že by mohl rychlostí zatápět už dost starému týmu Kluže, ale zase jeho produktivita je mizerná. Docela se těším.

Reagovat
Pablos

Buren by měl nastupovat jen v průběhů zápasů ....tak se mu prostě daří a vždy to oživý.

Reagovat
smazaný uživatel

sorry, ale srovnavat Petresca s Mourinhem, kterej nikdy nehral na nejvyssi urovni je trosku mimo misu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
Mirek na tenisu

V 90. letech měli Rumuné (jak říkával s oblibou legendární Slepička ) skvělý tým. Kromě Petresca třeba Belodedici, Lupescu, Munteanu, Prodan, Raduciou, Dumitrescu a samozřejmě geniální Hagi. Šel z nich strach. Uměli to a ještě byli balkánsky zákeřní.

Reagovat
Pinturicchio

Mulder♥️

Reagovat
Zark

tvle jo že, uplně

Reagovat
Pinturicchio

♥️

Reagovat
Rudnevs

Dík za článok.

Rumunská liga musí byť pekná divočina. Zlatý Hermannstadt, ktorý tam snáď ako jediný funguje ako “normálny” klub západného strihu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jaký je rozdíl mezi fungováním týmu ze západu a týmu z východu??

Reagovat
Baronne

Že tým z východu nefunguje.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli máš na mysli Spartu, tak ano, ta nefunguje...

Reagovat
Baronne

To není tým z východu, ale tady se píše o Rumunsku, pokud umíš číst. A pokud umíš číst tak víš, že to tam nefunguje.

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta je tým z východu, pokud se bavíme čistě o rozdělení ZV. Já jsem ve svém příspěvku zmiňoval východní týmy obecně...

Reagovat
Baronne

Střed, žádnej východ.

Reagovat
Zark

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Nevěřím, že Slavia je větším favoritem. To je zase klasická taktika přenést tlak na soupeře. Btw poslední konfrontace českých klubů s rumunskými za 10let není rozhodně pro česko pozitivní.

Reagovat
Omanomet

Souhlasím. Teď to bylo na Ruiku. Celkem síla, jak na ně neumíme

Reagovat
Mirek na tenisu

taky to tak vidím. Nikdy jsme na ně moc neuměli. Porazili jsme je akorát na MS 34 po haluzi 2:1, stejným rozdílem pak prohráli na MS 70 v Mexiku. Vyřadili nás v několika kvaldách třeba na MS 66 v Anglii nebo na ME 84 ve Francii. Docela smutná statistika

Reagovat
PavlíčeQ

OT: Může mi někdo potvrdit nebo vyvrátit to, že Dovalil trénuje nějakou mládežnickou repre Lotyšska? Včera jsem letěl z Rigy do Prahy s nějakým jejich mládežnickým výběrem a ten jejich trenér byl buď Dovalil nebo nějaký jeho lotyšský dvojče

Reagovat
PavlíčeQ

Jo tak byl to on, už jsem našel článek z ledna

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem se lekl že jsou na Světě dva lidi co vypadají jako Dovalil...

Reagovat
Kang & Kodos

Pochcal někoho za letu?

Reagovat
PavlíčeQ

Asi ne Vim akorát, že šel na záchod snad hned jako první po tom, co jsme se dostali do vzduchu

Reagovat
Kang & Kodos

Tak to nebyl on

Reagovat
Mirek na tenisu

Má nabouranou prostatu.

Reagovat
Mirek na tenisu

Uřícení asi nějakej dobrej oddíl.

Reagovat
fantomas

Základní sestava trefena.

Reagovat
fantomas

Ah fuck, Vinicius nehraje

Reagovat
Mirek na tenisu

Král na lavce? Mám obavy ze stoperské dvojky Kudela - Hovorka. CL to není excelovat proti Budějkám nebo Příbrami. Hlavně dát nějaký gól a moc jich nedostat. Slavia dotoho!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele