Americký prezident Donald Trump v úterý během veřejného vystoupení uvedl, že být prezidentem ho „stojí asi tři až pět miliard“ dolarů. To je ale absurdní tvrzení.

Trump během svého prezidentování rozhodně neztrácí tři až pět miliard dolarů. Ve skutečnosti se jeho příjem nikdy ani neblížil třem miliardám dolarů. A jeho čisté jmění od jeho vstupu do politiky nekleslo o tři miliardy dolarů, natož o pět miliard dolarů, což je více, než jakou hodnotu kdy vůbec mělo.

Forbes v roce 2015 ocenil Trumpův majetek na 4,5 miliardy dolarů. Dnes odhadujeme, že činí 3,1 miliardy dolarů, což představuje pokles o 1,4 miliardy dolarů.

Ale jen minimum z toho poklesu má co činit s politikou. K velkému poklesu došlo například kvůli podrobnějšímu majetkovému přiznání, které odhalilo například to, že Trump lhal o velikosti svého luxusního penthousu. Další velká část je způsobena čistě tržními silami.

Trump vlastní velký komerční prostor v době, kdy e-commerce byznys decimuje tradiční kamenné obchodníky. To mu aktuálně ukrajuje z jeho jmění více než 100 milionů dolarů. Zjistili jsme, že prezidentství tvoří asi jen 200 milionů dolarů z celkového poklesu jeho čistého jmění o 1,4 miliardy dolarů.

Trump ale přičetl hlavní vinu za snížení svého bohatství právním poplatkům, které musel v posledních letech vynaložit. To však není ten důvod, proč ho úřad prezidenta stojí velké peníze. Je sice pravda, že Trump čelil a stále čelí řadě soudních řízení a vyšetřování svých finančních operací, která bezpochyby zvýšila jeho účty za právní služby.

I tak se ale poplatky za právníky pohybují v řádech několika milionů dolarů – nikoli miliard. Místo toho je to zejména směsice Trumpových podnikatelských a politických kroků, které rozdělují americkou zemi, stejně jako byznys, a také z něj samého dělají hlavního poraženého. Další polarizace země znamená i další polarizaci Trumpova byznysu. 

Vydání Forbesu Zázrak

Právě to vedlo k velkým ztrátám v jeho klíčových oblastech. Trump National Doral, největší golfový areál ve vlastnictví prezidenta, historicky čerpal velkou část své klientely z oblastí země, kde je Trump jako politik nepopulární. Středisko zaznamenalo prudký pokles byznysu právě proto, že Trump šel do politiky. 

The Trump Organization, tradiční skupina nabízející luxusní nájemní bydlení, také trpí, neboť většina z rezidenčních nemovitostí se nachází v „modrých“ městech, jako je New York a Chicago. A Trumpovy společnosti zabývající se licencováním značky jsou v zásadě na nule. Hrstka držitelů licence odstranila název Trump ze svých nemovitostí.

Společnosti, které zaplatily za uvedení značky Trump na své produkty, včetně Macy’s a Serta, raději utekly už během Trumpovy kampaně. Místo nich nikdo nepřišel, aby zaplnil mezeru, a hodnota licenčního byznysu se mezitím snížila téměř na nulu. 

„Tahle věc mě stojí  jmění,“ řekl Trump v úterý. To je sice pravda, ale jak je Trumpovým zvykem, s čísly to typickým způsobem přehnal.