Hlavní obsah

Nechceme obchodovat s Huawei, vzkázal Trump. USA přesto firmě prodloužily výjimku

Novinky, bož
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump nechce vůbec obchodovat s čínskou společností Huawei, uvedl server listu Financial Times. Trump se tak vyjádřil v neděli večer před novináři. Zpochybnil tím svá předchozí slova, podle nichž americké společnosti zatím mohou prodávat zařízení firmě Huawei. Ministerstvo obchodu nicméně přesto nakonec čínské společnosti prodloužilo povolení obchodovat s americkými firmami.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump na mítinku

Článek

Americké ministerstvo obchodu prodloužilo dočasné všeobecné povolení pro americké firmy k obchodování s Huawei na dalších 90 dní. Oznámilo to podle očekávání v pondělí.

Přesto se chvíli spekulovalo, zda k tomu skutečně dojde. Spekulace podnítily Trumpovy nedělní výroky.

„Opravdu nechceme obchodovat s Huawei,“ nechal se slyšet. „Budeme o tom rozhodovat v ne tak vzdálené budoucnosti,“ dodal.

Společnost Huawei povolení potřebuje, aby mohla od amerických firem kupovat nezbytně nutné komponenty.

Spojené státy v poslední době hovořily o podezření, že zařízení Huawei pro telekomunikační sítě může Peking zneužívat ke špionáži. Před používáním zařízeními firmy Huawei pro klíčovou infrastrukturu ze stejného důvodu v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Trump v srpnu eskaloval obchodní válku s Pekingem tím, že oznámil uvalení 15procentních cel na další čínský dovoz v ročním objemu 300 miliard dolarů. Tato cla měla začít platit od září. Později však Trump část z nich odložil až do 15. prosince. Výjimka se týká mobilních telefonů, laptopů, herních konzolí, počítačových monitorů, ale i některých hraček nebo oblečení.

Předtím v květnu prezident Trump oznámil zvýšení cel na čínský dovoz v objemu 200 miliard dolarů (4,63 bilionu korun) ročně z 10 na 25 procent. Čína kontrovala odvetou na zboží za 60 miliard dolarů.

USA a Čína na sebe vzájemně uvalují nová cla již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o dovozních clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám