Každý den technologickým firmám, jako je Facebook, Google, Twitter a další, poskytujeme spoustu dat, nejčastěji výměnou za možnost službu používat „zdarma“.

Proč ty uvozovky? Jak řekl někdo velmi všímavý: pokud nic neplatíte, nejste zákazníkem, ale produktem k prodeji.

Co za sebe nabízíte sociálním sítím? Podívejte se a pak to vypněte.

Firmy neprodávají vám, ale vás, obrazně řečeno. Pojďme se tedy podívat na to, co nabízíte a jak to stáhnout z prodeje.

Poslední týdny se hodně mluví o aplikaci FaceApp, před rokem se obdobně rozebírala kauza Facebook a Cambridge Analytica. Pro připomenutí, data, o která v této kauze šlo a která firma získala, jí poskytli sami uživatelé, někteří dobrovolně, naprostá většina nevědomky. Všechno ale bylo přesně podle tehdejších možností a pravidel Facebooku.

• A co nabízíte vy? Na Facebooku se loni objevil nový rozcestník, ze kterého se k vámi poskytnutým údajům dostanete pohodlně z jednoho místa. Najdete ho v nastavení Facebooku, kam se dostanete pomocí dolů směřující šipečky na webu vpravo nahoře, v mobilních aplikacích to může být jinde. Tam hledejte záložku „Vaše údaje na Facebooku“.

• Zajímavá je možnost „Stažení vašich informací“ – Facebook připraví balíček vašich dat, který si můžete stáhnout a v klidu prozkoumat. Po rozbalení staženého archivu a otevření souboru index.html se vydáte na cestu do dávno zapomenutých časů. Raději se ale posaďte, věřte mi, o zábavu bude postaráno. Tuhle fotku už příště nelajkujte. Kterou? Však uvidíte.

• Podobný balíček dat si můžete stáhnout také z Googlu. Tam se k němu dostanete kliknutím na vaši ikonu vpravo nahoře (opět jde o web) a pak na tlačítko „Účet Google“.

Vlevo najdete „Data a personalizace“, poté v dolní polovině „Stažení nebo smazání dat“, „Stáhnout data“, vyberte, co všechno, a poté v dalším kroku „Vytvořit archiv“.

• S Googlem můžete sdílet i některá další data, třeba historii polohy. Ta je sice ve staženém balíku taky, ale jen jako strojově zpracovatelná data.

Ke srozumitelnějšímu formátu se dostanete opět ze správy svého účtu. Vlevo vyberte „Data a personalizace“, v horní polovině „Aktivita a časová osa“ a poté „Časová osa“. „Moje aktivita“ taky stojí za to, schválně, kolik videí jste viděli za poslední týden? Není to trochu moc?

U každé možnosti klikněte v sekci „Data a personalizace“ na nadějně znějící „Ovládací prvky aktivity“, na každý klikněte a zvolte „Spravovat aktivitu“ – uvidíte, jaká data Googlu poskytujete, a pak se vraťte o stránku zpátky…

Já to mám všechno vypnuté, až na historii přehrávání videí, to kdybych ve stresových situacích zase nutně potřeboval vidět to video s koťátky, však víte, které myslím.

Vlevo v zabezpečení se také podívejte na „Aplikace s přístupem k účtu“ a odeberte přístup všem, které neznáte nebo už je nepoužíváte. Já tam mám jen jednu: prohlížeč Google Chrome, který denně používám.

Podobnou aplikační očistu byste měli udělat i na Facebooku. V nastavení klikněte na záložku „Aplikace a weby“ a ty, které mají povolený přístup k údajům a které neznáte, nepoužíváte nebo kterým nedůvěřujete, odstraňte.

Nedávejte aplikacím přístup k vašim datům jen proto, že ho chtějí, a proto, že jste zvědaví, které celebritě jste nejvíc podobní.

Pokud Facebook nepoužíváte ani pro přihlášení k jiným webům a službám a nehrajete na něm ani žádné hry, klidně můžete vypnout celou platformu, jak tomu říkají. To provedete v části „Aplikace, weby a hry“. Já Facebook pro přihlášení nepoužívám, takže to mohu mít v klidu vypnuté.
Při používání služeb typu Facebooku, Googlu a dalších pamatujte na to, že každý váš lajk, každý test osobnosti a výsledky z aplikací typu „V kterém městě bys měl žít“ bude nějaký stroj analyzovat, takže se na takové jednoduché udičky nechytejte a v klidu tyto zbytečnosti ignorujte.

Nedávejte aplikacím přístup k vašim datům jen proto, že ho chtějí, a jen proto, že jste zvědaví, které celebritě jste nejvíc podobní. Výsledek má za úkol stejně jen donutit vaše přátele si ten test udělat také a tím z nich vytáhnout jejich data.

• Facebook i Google můžou sledovat váš pohyb na internetu pomocí tlačítek jako třeba „Tahle stránka se mi líbí“, i když nebudete přihlášení, nebo když u nich dokonce účet ani nemáte.

Pokud byste jim chtěli tuhle zábavu překazit, přidejte si do prohlížeče rozšíření Ghostery nebo Disconnect.me. A hlavně na Facebook nepište nic, co byste neřekli náhodné osobě v městské hromadné dopravě.