Hlavní obsah

Hamáček odmítl Babišovi ustoupit. Trvá na jménu Šmarda

Vyjádření politiků po zasedání Bezpečnostní rady státu, která řešila kyberútoky na Ministerstvo zahraničí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD se poprvé osobně sešli poté, co vygradovala vládní krize kolem jmenování ministra kultury.

Článek

Premiér v pátek rezolutně odmítl prosazovat nominanta ČSSD Michala Šmardu na post ministra kultury, přestože ho Babiš prezidentovi sám navrhl.

Minulou středu prezident Miloš Zeman odmítl Šmardu jako kandidáta. Prezident zároveň vyzval Hamáčka k tomu, aby navrhnul nového kandidáta.

Oba politici se prvně po vládních dovolených sešli na zasedání Bezpečnostní rady státu.

„Já jsem konkrétní řešení situace od pana premiéra neslyšel. Zopakoval mi to, co víme z víkendu, tedy že by rád, aby ČSSD navrhla jiného kandidáta na ministra kultury. My trváme na tom, aby byla dodržována Ústava a koaliční smlouva a nevidíme žádný důvod měnit nominaci Michala Šmardy. Nebudeme navrhovat změnu kandidáta,“ uvedl po jednání Hamáček.

Dodal, že premiér tvrdí, že situaci rozřeší do prvního zasedání vlády, které je příští pondělí 26. srpna. „Jak, to mi vůbec nenaznačil,“ dodal Hamáček.

Stejně tak mu prý nesdělil, s čím pojede k prezidentovi Miloši Zemanovi na zítřejší plánovanou schůzku v Lánech. „My uvidíme, jaký bude výsledek schůzky. Za sociální demokracii nadále platí, že prezident nemá být tím, kdo rozhoduje o tom, kdo má nebo nemá být ministrem. Má být v roli fotbalového rozhodčího, který bdí nad dodržováním pravidel, ale koho nasadí trenér na hřiště, jestli obránce nebo útočníka, skutečně není na něm,“ prohlásil předseda ČSSD.

Hamáček zopakoval, že prezident Miloš Zeman se pohybuje „evidentně mimo Ústavu“, když na konci července sice po měsících vyčkávání odvolal ministra Antonína Staňka, ale současně místo něj nejmenoval jeho nástupce. „Pokud nebude moci ČSSD vybírat své ministry, nemá ve vládě co dělat," konstatoval Hamáček.

Hlavní agendou jsou kyberútoky cizího státu na servery Ministerstva zahraničí. Při nich hackeři narušili vnější počítačovou síť ministerstva, ve které nejsou utajované informace. Podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost stojí za útokem cizí státní moc.

A právě vůči úřadu se ostře vymezil premiér ve svém tradičním nedělním „hlášení“ na Facebooku.

„NÚKIB se situací sice zabývá, ale nikoho z vlády neinformoval. V médiích už běží informace, že za kyberútokem stojí Rusko, a NÚKIB to měl údajně potvrdit na pracovní úrovni, tedy neformálně, jednomu ze senátorů. Ano, čtete správně, jednomu ze senátorů. Nám ne, vládě ne. Považuju za zcela nepřijatelné, aby vláda o takové situaci nebyla informovaná nebo se o takových informacích dozvídala z médií,“ stojí v příspěvku.

Jednání probíhalo v režimu tajné. V závěrečném komuniké jen vládní činitelé uvedli, že kyberútoky bere vláda vážně a boj s nimi je a bude nadále prioritou. „Zároveň jsme probírali postup Národního úřadu pro kyberbezpečnost. Pan ředitel nás ujistil, že nikdo z jeho lidí senátory nijak formálně ani neformálně neinformoval,“ řekl Hamáček.

Babiš se po jednání za novináři nedostavil.

Reklama

Doporučované