Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Danko nech sa dlho neteší z najvyššieho stožiara pred parlamentom, vyhráža sa šéf KDH Hlina

Alojz Hlina Zobraziť galériu (5)
Alojz Hlina (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa nemá tešiť z najvyššieho 30-metrového stožiara príliš dlho. Povedal to dnes na tlačovom brífingu predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina s tým, že vyšší stožiar s vlajkou bude v Pečnianskom lese oproti parlamentu. V lese stojí stožiar so slovenskou vlajkou od roku 2012, keď ju tam Hlina vztýčil, čím chcel poukázať na podvod s pozemkami v Pečnianskom lese.

Dnes na tento stožiar symbolicky vyvesili kapitánsku výložku. Hlina podotkol, že betónová základňa stožiaru v Pečnianskom lese je pôvodne pripravená na 35-metrový stožiar, a tak sa Danko nemá tešiť dlho zo svojho, v súčasnosti najvyššieho 30-metrového stožiara na Slovensku. Stožiar v Pečnianskom lese tak môže byť čoskoro opäť najvyššším stožiarom na Slovensku.


Čítajte aj: Dankova pýcha už stojí! VIDEO Pred parlamentom vztýčili 30-metrový stožiar


„Je to symbolická akcia, tento stožiar chráni symbolicky Pečniansky les, je tu už dlhé roky, je na ňom slovenská vlajka. Teraz sme si tento stožiar dovolili použiť vo svetle aktuálnych skutočností, že niekto potrebuje prekryť svoje kauzy a to, čo stvárajú s touto krajinou. Ako potrebujú rozbiť štátny rozpočet a celú túto krajinu, aby sa ešte udržali. Chcú to prekryť vlajkovým stožiarom. My sme ten náš využili na to, aby sme naň umiestnili kapitánsku výložku," povedal Hlina a dodal, že Danko ju uvidí zo svojej kancelárie v NR SR. Výložka bude vyvesená do prvého septembra, keď má Kancelária NR SR vyvesiť na nový 30-metrový stožiar pred budovou parlamentu slovenskú vlajku.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Maarty)

Napriek tomu, že Hlina si uvedomuje, že týmto činom zbytočne provokuje, podľa neho žijeme takú dobu. „Nerozprávame o školstve, nerozprávame o zdravotníctve, o HDP, my sa tu rozprávame o somarinách. Politika je emočná, iracionálna a presne s tým kalkulujú. My neprispievame, kontrujeme. Takto im trošku narušíme ich plány," dodal.

Nekvalitný a neproporčný

Podľa Hlinu je stožiar pred NR SR nekvalitný a neproporčný. „Toto je držiak antény pre mobilných operátorov, lebo to robili rýchlo," vyjadril sa na adresu stožiara pred budovou parlamentu. „Ja mám veľkú úctu k vlajke, vlajkový stožiar má byť aj na hradnom kopci, avšak proporčný a kvalitný. Toto pôsobí nekvalitne," uzavrel.

Danko nech sa dlho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výstavba stožiara pred budovou Národnej rady SR nie sú podľa predsedu NR SR Andreja Danka preteky s veľkosťou iných stožiarov. Ide o to, aby Slovensko malo svoj stožiar. Povedal to 17. júla s tým, že stožiare sú bežné aj v iných krajinách, nielen v Maďarsku. Informoval, že sám na výstavbu prispel 9 000 eur.

Dodal, že ešte pred výstavbou 30-metrového stožiara kontaktovali všetky zodpovedné úrady, vrátane pamiatkarov. Tento proces trval rok, dodal. Na výstavbu stožiara so štátnou vlajkou pred budovou parlamentu prispel okrem Danka a SNS aj poslanecký klub vládnej strany Smer-SD, ktorý na tento účel vyčlenil päťtisíc eur. Ostatné parlamentné politické strany vo svojich vyjadreniach uviedli, že na výstavbu tohto stožiara finančne prispievať neplánujú.

Danko nech sa dlho
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Náklady potrebné na výstavbu vlajkového 30-metrového stožiara pred budovou parlamentu sú už pokryté. Viac ako 100 ľudí spolu vyzbieralo približne 60-tisíc eur, pričom náklady na tento projekt predstavujú 58-tisíc eur. Deň otvorených dverí NR SR, ktorý bude 1. septembra, bude dňom, keď bude aj ceremoniálne vyvesenie vlajky na stožiar.

Viac o téme: StožiarAndrej DankoAlojz Hlina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu