Hlavní obsah

Zmatky při aukci nejstaršího vozu Porsche. Nikdo ho raději nekoupil

Jak probíhala aukce potencionálně nejdražšího veterána?Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Plánovaný prodej závodního vozu z 30. let skončil ostudou. Automobil značky Porsche se mohl stát nejdražším prodaným autem této značky, ale aukce byla zrušena. Důvodem byly technické potíže při vyhlašování aukční ceny.

Článek

Na tradiční přehlídce automobilových veteránů v kalifornském Monterey, kterou doprovází i řada specializovaných aukcí, mohl Type 64 stanovit nový aukční rekord pro vůz německé automobilky Porsche. Aby se tak stalo, musel by osmdesátiletý veterán překonat částku 14 milionů dolarů, za kterou se předloni prodal závodní vůz Porsche 917.

Problémy začaly, jakmile dražitel začal vyvolávat první nabídky. Podle zveřejněných videích z aukce začala dražba vyvolávací cenou 13 milionů dolarů, na obrazovce vedle dražitele se ale objevilo 30 milionů dolarů. A s každým milionem navíc se na displeji hodnota zvyšovala o celých deset milionů.

Na nedorozumění přišli organizátoři až ve chvíli, kdy automobil dražili za 70 milionů dolarů, tím by se vozidlo stalo nejdražším, které se kdy v dražbě prodalo.

V nastalém chaosu nikdo nevěděl, kolik kdo vlastně nabídl a co je třeba přebít, a to pro aukci znamenalo jediné: okamžitý konec. Žádná další nabídka už nepřišla a vůz stále na webových stránkách RM Sotheby's svítí jako neprodaný.

Byla to chyba, upřímně uvedla ve svém prohlášení RM Sotheby. „Jsme hrdí na to, že provádíme naše aukce na světové úrovni bezchybně. A bereme v tomto případě zodpovědnost vůči našim klientům velmi vážně. Nebyl to v žádném případě vtip jménem kohokoli v RM Sotheby's, spíše nešťastné nedorozumění,” dodala aukční síň.

Na automobilu z roku 1939 pracoval samotný Ferdinand Porsche, aby se zúčastnil 1500 kilometrů dlouhého závodu Berlín – Řím. Ten se nakonec neuskutečnil kvůli druhé světové válce.

Nejdražším veteránem, který se kdy v rámci aukce prodal, je legendární Ferrari 250 GTO. To bylo v loňském roce vydraženo za 48,4 milionu dolarů, v přepočtu za více než miliardu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované