Hlavní obsah

Komora: Většina firem je pro změnu systému stravenek

Novinky, tov

Sedm z deseti firem napříč obory a velikostmi souhlasí se zavedením stravenkového paušálu, tedy alternativy, podle níž by zaměstnancům místo papírových stravenek byly vypláceny rovnou peníze. Čtvrtina respondentů považuje za reálné riziko, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Některé firmy se obávají, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin. Ilustrační foto

Článek

Stravenkový paušál nedávno navrhlo ministerstvo financí. Upozornilo, že to neznamená zrušení stravenek, firmy by si mohly vybrat, jaký benefit zvolí.

Firmy v průzkumu uvedly, že od zavedení paušálu si slibují hlavně snížení administrativy, která je s papírovými stravenkami dnes spojená. Zároveň ale i to, že nebudou muset stravenkovým společnostem platit provize ze stravenek nebo čekat na jejich proplacení.

Hospodářská komora se dotazovala zaměstnavatelů, kteří stravenky dnes poskytují, ale i těch, kteří zajišťují stravování svých zaměstnanců jiným způsobem, třeba závodními jídelnami nebo dovážkami. Firmy, které stravenky svým zaměstnancům neposkytují, by raději papírové stravenky zrušily úplně.

Záleží na provedení

Záměr ministerstva financí zavést stravenkový paušál ale nemá u zaměstnavatelů zcela bezvýhradnou podporu. Čtvrtina respondentů považuje za reálné riziko, že zaměstnanci nový peněžní benefit nepoužijí na nákup teplého oběda nebo potravin. Takové obavy zaznívají především od velkých firem. Stávající systém je také zneužíván, ale je limitován alespoň určitou účelovostí poukazů, uvedla komora.

Obavu mají firmy přitom ale také z toho, aby možnost vyplácet hotovost nebyla vykoupena větší administrativní zátěží pro zaměstnavatele, třeba že by firmy musely prokazovat jejich účelové čerpání na stravování. Některé firmy se také obávají, aby peníze nebyly přístupné exekucím, čímž by zaměstnanci fakticky přišli o peníze.

„Výsledky tohoto šetření mezi firmami nasvědčují tomu, že návrh ministryně financí je legitimním pokusem o reformu stravenkového benefitu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Nezbytné ale podle něj bude, nejen aby ministerstvo financí rozptýlilo tyto obavy firem, ale také aby nový paušál byl pro podnikatele co nejméně administrativně a finančně náročný.

Hospodářská komora zastřešuje zaměstnavatele, ale prostřednictvím asociací i příjemce stravenek, tedy restaurace, hotely a obchodní řetězce. Zároveň sdružuje i samotné stravenkové společnosti. V anketě v srpnu hlasovalo přes osm stovek firem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám