Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

O pár hodín udrú búrky! Potom príde horúce PEKLO, len dva kraje majú dôvod na radosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Po slnečnom a veľmi teplom pondelku prídu búrky. Tie by mali udrieť najskôr po 21:00 hod. Podľa meteorológov by nemali byť príliš intenzívne. Priniesť by mali najmä výraznejšie zrážky a bleskovú aktivitu. Čo sa týka denných teplôt, ešte väčšie peklo očakávajte počas zajtrajšieho dňa.

V súčasnosti sa nad Rakúskom, Českom a Poľskom vlní studený front spojený s tlakovou nížou nad Nórskym morom a Škandináviou. Pred ním k nám prúdi od juhozápadu teplý vzduch.

Búrky budú podľa meteorológov z iMeteo.sk postupovať smerom k severovýchodu a zavítať môžu aj nad naše územie. „Búrky sa nad naše územie dostanú zo susedného Rakúska najskôr po 21:00,“ píše portál. Meteorológovia nevylučujú, že v priebehu noci na utorok sa búrky môžu iniciovať aj v oblasti Žilinského kraja. „Nočné búrky by však nemali byť príliš intenzívne a prinesú najmä výraznejšie zrážky a bleskovú aktivitu,“ varoval portál.


Ako bude vo vašom regióne? Odpoveď nájdete na predpovede.topky.sk


Slovensko sužujú horúčavy, platia výstrahy

Do 18. hodiny sa môže teplota v okresoch Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Šaľa, Nové Zámky a Levice vyšplhať až na 33 stupňov Celzia. Uvedená teplota vzduchu môže podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) nadmerne zaťažiť organizmus. Navyše, vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

SHMÚ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha 1. stupňa pred vysokými teplotami bola vydaná aj na utorok. SHMÚ upozorňuje, že od 13:00 do 18:00 hod sa miestami očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 až 34 stupňov Celzia.

Uvedené platí pre všetky okresy s výnimkou Žilinského a Trenčianskeho kraja.

Bratislavský kraj: Bratislava, Pezinok, Senec

Banskobystrický kraj: Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen

Košický kraj: Gelnica, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov

Nitriansky kraj: Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa

Trnavský kraj: Dunajská Streda, Galanta  , Hlohovec, Trnava

Prešovský kraj: Humenné, Vranov nad Topľou

20.08.2019 15:00 LSEČ
Zobraziť galériu (4)
20.08.2019 15:00 LSEČ  (Zdroj: SHMÚ)

Hydrometeorologický ústav v tomto súvise znova pripomína, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Teplota vzduchu 33 až 34 stupňov nie je podľa neho v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahyVysoké teploty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu