Hlavní obsah

Speleology se z tatranské jeskyně nedaří vyprostit. Záchranáři dosud nemají s dvojicí kontakt

Speleology se z tatranské jeskyně nedaří vyprostit. Záchranáři dosud nemají s dvojicí kontakt.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř tři desítky záchranářů z Polska a Slovenska se snaží z Velké sněžné jeskyně na polské straně Tater vyprostit dvojici polských speleologů. Záchranáři v jeskyni pracovali celou noc, dosud ale s hledanými ani nenavázali kontakt.

Článek

Dva speleologové v sobotu uvázli ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater. Je to nejdelší a nejhlubší jeskyně v Polsku. Speleologům přišly na pomoc téměř tři desítky záchranářů. Panují obavy o zdraví a život dvojice, nepodařilo se s ní navázat kontakt.

Jeskyňáři zůstali uvězněni asi 500 metrů pod vchodem do jeskyně poté, co po nedávných deštích stoupla hladina vody v podzemí. Na záchranné akci se nyní podílejí členové tatranské horské služby i hasiči z Krakova.

Naposledy v sobotu byli v kontaktu s uvázlými speleology jejich kamarádi, kteří šli do Velké sněžné jeskyně s nimi. Původně se jich tam už ve čtvrtek vydalo celkem šest.

„Vzhledem k tomu, že jeskyňáři jsou v extrémních podmínkách už dlouho, panují vážné obavy o jejich zdraví a – není co tajit – i o život,“ uvedl podle televize TVN24 náčelník tatranské horské služby Jan Krzysztof. V jeskyni jsou asi čtyři stupně Celsia a vysoká vlhkost vzduchu. Záchranáři nemají informace o tom, zda voda klesá, nebo jí naopak přibývá.

Podle TVN24 záchranáři k jeskyni navezli velké množství vybavení a techniky, z čehož se dá usuzovat, že se připravují na to, že záchranná akce potrvá ne hodiny, ale dny.

V neděli večer podle polské rozhlasové stanice Radio ZET začali záchranáři do chodeb jeskyně umisťovat mikrovýbušniny, pomocí kterých chtějí úzké chodby rozšířit. „Jde o speciální malé nálože, které do vyvrtaných děr zasazují pyrotechnici,“ řekl Radiu ZET Krysztof.

Podle Radia ZET se na operaci kromě záchranářů polské horské služby podílejí také jejich kolegové ze Slovenska.

Pomoc nabízí i česká strana

Polským záchranářům pomocnou ruku nabídli také čeští záchranáři. Nabídku Speleologické záchranné služby (SZS) ale prozatím polský tým nevyužil. „Pokud bude potřeba další pomoc, tak je česká strana připravena,“ řekl pro Seznam náčelník SZS Roman Šebela. „Máme k dispozici komunikační zařízení, které je schopné komunikovat do hloubky tisíce metrů, které můžeme nabídnout.“

V jakém je dvojice zdravotním stavu a jestli má potřebné zásoby, lze zatím jen spekulovat. „Už tam jsou poměrně dlouho. Pokud měli věci na takzvaný bivak, tak jsou schopni v jeskyni přežít delší dobu,“ odhadoval Šebela.

„Je to ale horská jeskyně, která je studená. Teplota se bude pohybovat kolem pěti stupňů nebo pod nimi. Pokud jsou třeba mokří, hrozí podchlazení,“ dodal Šebela.

Podle kolegů uvízlých speleologů měla dvojice s sebou folii chránící před ztrátou tepla. S bivakováním, o kterém se zmínil i Šebela, ale podle nich nepočítali. Polští záchranáři už přiznali, že se obávají o životy dvojice speleologů.

Délka chodeb ve Velké sněžné jeskyni dosahuje téměř 24 kilometrů. Ne všechny jsou zcela prozkoumané.

Reklama

Související témata:

Doporučované