Amazon vyslal Alexu na cestu. Hlasový asistent v autě ale zatím nemůže konkurovat Androidu

Amazon Alexa

Amazon Alexa Zdroj: shutterstock

Amazon Alexa
Dodávky automobilkám jsou nový segment, kde se Amazon chce prosadit. Na snímku kontrola vyrobených automobilů Audi v německém Neckarsulmu.
Amazon je společností, která vyvíjí řadu aktivit. Vyrostla na on-line obchodování. Na snímku sklad firmy v Londýně.
Kurýrní služby jsou stále pilířem "impéria".
5
Fotogalerie

Firma nejbohatšího muže planety Jeffa Bezose se snaží přesvědčit automobilky, aby ve svých palubních systémech užívaly hlasového asistenta Alexu. Od začátku roku je software Amazonu k mání například v některých modelech BMW nebo Audi. Amazon ovšem vstupuje na složitý trh. Už déle jej ovládají Google a Apple.

Výzkum portálu Voicebot, který se zabývá touto technologií, ukazuje, že zhruba 62 procent řidičů, využívá hlasového asistenta skrze aplikace ve svém chytrém telefonu. V praxi to pak vypadá tak, že adresu do navigace, nebo vybrání vytáčeného čísla či založení poznámky provede řidič hlasovým pokynem. Jde o trh, kterému dominují Google a Apple.

Dalších 32 procent se rozhoduje pro software obsažený v palubním systému jejich automobilu vyvinutý samotnými automobilkami. Pouze šest procent nyní využívá jinou technologii včetně Alexy. O výsledcích průzkumu informovala agentura Bloomberg. 

„Google má v automobilovém průmyslu mnohem větší rozměr než Amazon, ten je totiž teprve na začátku,“ vysvětlil pro Bloomberg Mike Ramsey, vedoucí výzkumu v ICT společnosti Gartner. Operační systém Android, který Google vyvinul, je tím nejrozšířenějším na světě a zároveň i největším konkurentem Alexy. Palubní systémy kompatibilní s Androidem mají například automobilky Fiat, Renault, Nissan, Mitsubishi a Volvo. 

Bloomberg podle svých informací neočekává, že by automobilový trh mohl Bezosově firmě přinést vysokou garanci budoucích příjmů, důležité je podle agentury, že v nadcházející éře hlasových asistentů na tomto trhu nebude chybět. „Cílem společnosti je učinit Alexu všudypřítomnou, a stejně tak i další produkty Amazonu,“ řekl Ned Curic, viceprezident společnosti Alexa Automotive, která spadá pod Amazon. 

První vazba mezi Alexou a automobilkou byla, stejně jako mnoho úsilí Amazonu, experimentem. V roce 2016 společnost Hyundai představila první aplikaci propojující Alexu s automobilem. Alexa nechala tehdy majitele některých modelů Hyundai nastartovat vozidlo nebo nastavit klimatizaci.