Pokud se s někým potřebujete setkat na neutrální půdě a dobře se u toho najíst, je v Praze z čeho vybírat. Manévrovací prostor náročného strávníka vyžadujícího navíc reprezentativní prostředí se však zmenšuje, a tak je dobré mít po ruce pár sázek na jistotu.

Vybrali jsme sedm míst, jež všechna tato kritéria splňují a vašeho byznysového partnera (nebo člověka, na kterého byste rádi udělali dojem) rozhodně neurazí.

La Gare

Legendární podnik ležící naproti hotelu Marriott prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. Elegantnímu, leč hravému interiéru nyní dominuje velký otevřený gril, kde vám připraví vše od vyzrálých steaků po čerstvé mořské plody. Výhodou je také velký vinný sklep nabízející to nejlepší z Francie a vlastní pražírna kávy ukrytá pod restaurací. V La Gare pravidelně na oběd zasedají špičky českého byznysu.

Kde: V Celnici 3

Forbes doporučuje: Kohouta na víně

Kogo

Když jsme strávili pracovní den se spolumajitelem Penty Markem Dospivou, hovořil o Kogu jako o svém nejoblíbenějším místě na oběd. Na vyhlášenou restauraci nedá dopustit také Petr Otava či Jiří Šimáně. Za všechno může um sarajevského šéfkuchaře Jova Saviče a špičková středozemní kuchyně na úrovni, na niž jinde jen tak nenarazíte. Fascinující životní příběh Saviče si můžete přečíst v aktuálním tištěném vydání.

Kde: Na Příkopě 22

Forbes doporučuje: Kalamáry na grilu

Savoy

Stálice gastronomické scény malebné Malé Strany se nachází na překrásném místě, kde se servírovala káva již okolo roku 1893. V roce 2005 zde získal nájemní smlouvu zakladatel sítě Ambiente Tomáš Karpíšek a pod opraveným neorenesančním stropem oživil kvalitní českou kuchyni. Bývá zde extrémně živo, nicméně zadní část pod vinnou stěnou nabízí relativně více klidu a podepsal se tu nejeden obchod.

Kde: Vítězná 5

Forbes doporučuje: Tartare Parisian (a ke kávě větrník!)

Hanabi

Pokud o protistraně víte, že si potrpí na sushi, vaše volba může s ledovým klidem padnout na Hanabi. Podnik, kde je vždy mírné přítmí a poklidná atmosféra, funguje nedaleko Staroměstského náměstí již od roku 2011 a od té doby je synonem pro kus opravdového Japonska v Praze. Důvodem, proč v jídelním lístku naleznete třeba i kimči, je, že sám majitel (a ostatně i tamní sushi master) pochází z Koreje.

Kde: Petrská 11

Forbes doporučuje: Shabu shabu (tradiční japonský pokrm, kdy se do vroucího vývaru postupně přidávají plátky masa a další suroviny)

Nostress

Nenápadná a útulná restaurace poblíž Pařížské ulice, která provozuje fantastickou stejnojmennou pekárnu, je na Starém Městě už od roku 2002. À la carte menu není nikterak rozsáhlé a nabízí pět hlavních jídel, ale kvalita je prvotřídní a vybrat by si měl každý. Mezi osazenstvem bývá poměrně hodně cizinců, takže se jedná o ideální místo pro řešení diskrétnějších věcí.

Kde: V Kolkovně 9

Forbes doporučuje: Jehněčí ramínko

Avantgarde

Kdo by nechtěl řešit byznys ve „firemní“ restauraci Petra Kellnera? Avantgarde se nachází přímo v budově PPF Gate a jde o jasnou volbu pro seriózní oběd v Praze 6. Kuchyně se neprofiluje do žádné konkrétní země, takže můžete být překvapeni s každou další návštěvou. Stylový interiér navíc dobře tlumí hluk, takže ať už sedíte v kterékoli části, překřikovat se zde nebudete. A když budete mít velký nápad, pitchovat ho můžete zkusit zajít jen o pár pater výš.

Kde: Evropská 17

Forbes doporučuje: Bramborové noky s lanýžem

Aromi

Chlouba podnikatele a šéfkuchaře Riccarda Lucqueho je jedním z pár míst v Praze, kde se vaří nekompromisní Itálie. Navíc je také jedinou restaurací v Česku, která se dostala do prestižního italského gastronomického průvodce Gambero Rosso, a aby toho nebylo málo, obdržela v něm nejvyšší možné hodnocení – tři vidličky. Víc slov netřeba, buon appetito!

Kde: Náměstí Míru 6

Forbes doporučuje: Rigatoni se syrovým tuňákem