Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Twitter a Facebook zablokovaly řady účtů, které šíří čínské dezinformace ohledně Hongkongu

Média

  21:59
HONGKONG - Sociální sítě Twitter a Facebook zablokovaly řadu účtů, které jsou podle jejich názoru spojené s dezinformační kampaní Číny zaměřenou na hongkongské protesty.

V Hongkongu protestuje zhruba sto tisíc lidí. Žádají svobodné volby a konec policejního násilí

Twitter v pondělním prohlášení uvedl, že zablokoval 936 účtů, které jsou s touto aktivitou spojené. Společnost uvedla, že cílem dezinformační kampaně bylo „zasít politické neshody v Hongkongu a podkopat legitimitu a politické protesty“, které na tomto poloautonomním území pokračují už desátým týdnem.

„Na základě našeho důkladného šetření máme spolehlivé důkazy, že jde o koordinovanou, státem podporovanou operaci,“ uvedl Twitter na svém blogu. „Konkrétně jsme identifikovali velké shluky účtů, které jednají koordinovaně tak, aby zesilovaly účinek zpráv vztahujících se k protestům v Hongkongu.“

V hongkongském Victoria Parku se dnes navzdory dešti sešly desítky tisíc...
Protestující držící černě zbarvenou vlajku Hongkongu na znamení odporu.

Facebook v prohlášení uvedl, že na základě upozornění Twitteru odstranil sedm stránek, tři skupiny a pět účtů, které byly zapojené do koordinovaného, neautentického chování zacíleného proti Hongkongu.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, čelí největší politické krizi za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Mezi požadavky se objevuje také omezení vstupu turistů z pevninské Číny do Hongkongu.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...