Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pilot airbusu v kukuřici: Hrdina Ruska byl uličník, bratr měl neblahé tušení

Autor: blv - 
20. srpna 2019
05:30

Příbuzní promluvili o dětství Damira Jusupova (41) – pilota, který přistáním v kukuřičném poli zachránil životy 234 lidí. Zlobil, pral se, hrál hokej, prostě to byl podle otce Kasima úplně obyčejný kluk. Jak se učil a jak na tom byl s holkami? Jeho bratr, ještě než se dozvěděl, co se stalo, měl divné tušení. 

Damir Jusupov (41) a Georgiji Murzin (23) od ruského prezidenta Vladimira Putina  obdrželi tituly Hrdina Ruska. Není větší vyznamenání, které ruský občan může obdržet. Ale jaký byl první pilot Jusupov v době, kdy nikdo nemohl tušit, že toto ocení dostane? 

„Byl to normální chlapec, stejný jako všechny děti v sovětských časech. Jako všichni kluci rošťačil, pral se. Společně s bratrem hráli hokej a boxovali. Náš starší syn (Oleg, pozn.red.) v domácích soutěžích dostával medaile a ten mladší (Damir, pozn. red.) ho doprovázel,“ řekl pro televizní a internetový kanál TVzvezda.ru otec Kasim Jusupov.

Byl to zkrátka rošťák, ale patřil těm, kterým lumpárničky prochází, pokud jsou spojené i s inteligencí. A o tu malý Damir nouzi neměl „Nikdy v sobě nechoval zášť, ve škole se učil dobře. Vyrůstal jako obyčejný sovětský kluk. Ve škole měl vždycky respekt a děvčata ho měla ráda,“ pokračoval otec. Ostatně i další dráha budoucího hrdiny to potvrzuje – vystudoval náročnou Petrohradskou univerzitu civilního letectví. 

Damir Jusupov Damir Jusupov | ČTK

Neblahé tušení bratra Olega

Říká se, že někteří lidé mají v podobných případech určité tušení, že s blízkými není něco v pořádku. Zažil to i pilotův bratr Oleg: „O tom, co se stalo, jsem se dozvěděl z internetu. Viděl jsem, že došlo k nouzovému přistání letadla. Nevím proč, ale napadlo mě, že by to mohl být bratr. Pak jsem uviděl příjmení.“ Oleg okamžitě zvedl telefon a zavolal. „To bylo tak dvě hodiny po přistání. Měl vzrušený hlas. Řekl mi, že ptáci se dostali do motoru, že museli přistát v poli, ale že je všechno v pořádku a všichni jsou naživu,“ dodal Oleg Jusupov.

S hrdinským činem i se slávou Damira Jusupova se rodina teprve vyrovnává. 15. srpna odešel do práce jako už mnohokrát před tím. Za pár hodin jeho tvář obletěla svět. „Nijak to neprožíváme, že je hrdina. Ale čin to byl hrdinský, zachránil tolik životů. Jsem velmi hrdý, celá rodina i příbuzní jsou hrdí,“ řekl Oleg Jusupov pro TVzvezda.ru.

Na palubě Airbusu A321, který nouzově přistál v kukuřici nedaleko letiště u Moskvy, bylo 234 lidí. Výjimečná situace se obešla bez obětí na životech. Podle finální bilance úřadů utrpělo zranění 74 pasažérů, mezi nimi bylo i 17 dětí a jedna těhotná žena.

Taurus70 ( 20. srpna 2019 07:07 )

Tezci frajeri ,velky respekt👍👍👍

Zobrazit celou diskusi