Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Slavia chce udělat první krok do Ligy mistrů, v cestě stojí nevyzpytatelná Kluž

Dosud si zahráli základní skupinu Ligy mistrů jen v roce 2007, nyní jsou hráči Slavie jen dva zápasy od toho, aby mezi evropskou klubovou elitu prošli opět. Sešívaní potřebují vyřadit rumunského šampiona Kluž, na jejímž stadionu nastoupí k úvodnímu duelu závěrečného 4. předkola kvalifikace. Odveta je na programu za týden ve středu na stadionu českého mistra. Průběh utkání Kluž - Slavia Praha sledujte podrobně v textovém on-line přenosu od 21:00 na webu ctsport.cz.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

"Těšíme se strašně moc, už je to konečně tady, tenhle velký zápas. Chceme po 12 letech postoupit do Ligy mistrů a uděláme pro to všechno," uvedl obránce Jan Bořil.

Slavia pod čínskými majiteli o Ligu mistrů dosud marně usilovala dvakrát. Předloni ve 4. předkole ještě za trenéra Jaroslava Šilhavého vypadla s APOELem Nikósie a před rokem o předkolo dřív už za nynějšího kouče Jindřicha Trpišovského nestačila na Dynamo Kyjev.

Červenobílí vstupují do kvalifikace až nyní v závěrečném předkole a zůstali jediným českým zástupcem v pohárech. Zbylé kluby už vypadly v kvalifikaci Evropské ligy. Slávisté by za postup do Ligy mistrů získali prémii 393 milionů korun, pokud by přes Kluž nepřešli, zahráli by si stejně jako v předchozích dvou sezonách skupinu Evropské ligy.

"Obrovská výhoda je, že jsme o kolo dál než vloni. I tým je zkušenější, dál na své cestě. Jsme de facto dva zápasy od skupiny. Kdyby se to podařilo, bylo by to famózní završení toho, co se nám povedlo v minulé sezoně. Na jaře jsme si dokázali, že můžeme hrát v Evropě s každým," připomněl Trpišovský postup do čtvrtfinále Evropské ligy.

Zatímco slávisté teprve vstoupí do pohárů, Kluž už přešla přes tři soupeře – Astanu, Maccabi Tel Aviv a naposledy favorizovaný Celtic Glasgow. Českým týmům se proti rumunským soupeřům vůbec nedaří, z posledních 16 pohárových zápasů vyhrály jediný. Kluž v letní přípravě porazila Spartu i Mladou Boleslav 1:0. Slavia na druhou stranu v šesti pohárových duelech s rumunskými celky neprohrála.

Oba nadcházející soupeři, na jejichž počínání dohlédne videorozhodčí, vedou svou ligu a drží dlouhou neporazitelnost. Kluž 11 soutěžních utkání, Slavia dokonce 15 duelů od dubna. "Kluž je zkušené mužstvo, všichni mají od pěti do 30 zápasů v Lize mistrů. Různě si je analyzujeme, hledáme slabiny, je to ale komplexní tým," řekl Trpišovský.

Stěžuje si Slavia na přípravu oprávněně? POSLECHNĚTE SI Fotbal fokus podcast:

"Koukali jsme na ně na videu. Vepředu mají strašně výborné kluky, ale do defenzivy mají docela okénka. Takže doufejme, že toho využijeme, dáme nějaké góly a domů si přivezeme dobrý výsledek," dodal Bořil.

Kluž, kterou před deseti lety krátce vedla trenérská dvojice Aleš Jindra a Dušan Uhrin mladší, v roce 2012 vyřadila ve 3. předkole Ligy mistrů Liberec. V jeho kádru byl nynější sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar. Ještě speciálnější bude nadcházející zápas pro nejdražší letní posilu Pražanů rumunského záložníka Nicolaeho Stancia.

"Kluž je jako můj druhý domov, protože místo, kde jsem se narodil, se nachází blízko. Město znám velmi dobře, mám tu i dům, přijedou kamarádi i rodina. Soupeře velmi dobře znám. Kluž už vyřadila tři velmi dobré týmy, šance jsou 50 na 50," řekl Stanciu.

Předpokládané sestavy:

Kluž: Arlauskis - Sušič, Vinícius, Burca, Camora - Deac, Bordeianu, Aurélio, Djokovič - Omrani, Rondón.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Frydrych (Bořil) - Souček - Masopust, Traoré, Stanciu, Ševčík - Van Buren.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články