Hliník byl  v 70. a 80. letech dovážen z Maďarska a byl využíván hlavně kvůli své ekonomické výhodnosti, dnes od něj však dávají všichni ruce pryč. V té době však hliník nastaveným státním normám naprosto vyhovoval. Problém se přitom netýká jen paneláků, ale i rodinných domů.

Soudruzi to měli vymyšleno poměrně dobře – tehdy byla totiž plánovaná životnost panelového domu stanovena na 30-40 let, a právě nyní se dostáváme do situace, kdy je potřeba rázně zakročit a provést patřičná opatření/úpravy. Jedním z těchto opatření je právě i výměna hliníkových elektrických rozvodů za měděné.

Nevýhody hliníku

Hlavní nevýhodou je především jeho vysoké zahřívání, a tím i hrozící požár. Dráty jsou navíc velmi křehké a mohou po čase přestat fungovat. Revize by měly být prováděny co pět let.

Spotřebiče jsou dnes „až moc výkonné“

Staré elektrické rozvody jsou i značnou brzdou pro dnešní moderní spotřebiče. Na tyto problémy lidé naráží především při plánovaných rekonstrukcích/modernizacích. Nejvíce „zatíženými“ oblastmi jsou především kuchyně a koupelny.

Při přetěžování totiž mohou rozvody popraskat, to může vést nejen k požáru, ale i k mnoha úrazům.

Dbejte na bezpečnost!

Určitě byste se do předělávání rozvodů neměli pouštět sami nebo s pomocí sousedů, taková práce patří jen a pouze odborníkům. Do elektrorozvodů navíc mohou zasahovat pouze osoby s patřičnou certifikací.

Revize jsou také důležité kvůli pojišťovnám – ty totiž kvůli chybějícím revizím danou škodu neproplatí nebo pouze částečně. Špatnou elektroinstalaci přitom poznáte hravě – zásuvky se zahřívají, jsou zažloutlé nebo dokonce začernalé, rovněž také velmi často dochází k výpadkům pojistek.

Starost o pravidelné revize je však především na lidech – nikdo ji nehlídá za vás. Ideálně byste je měli podnikat jednou za dva roky.

Kdy se pustit do rekonstrukce?

Rekonstrukci byste měli zvážit především tehdy, pokud doma „zásobíte“ mnoho energeticky náročných spotřebičů. Vyplatí se především v kuchyních a koupelnách.

To, že něco „zrovna funguje“, neznamená, že je to v pořádku. Výměna starých rozvodů je tedy i přesto na místě, především kvůli vlastní bezpečnosti. Rozhodně tedy hrozící nebezpečí nepodceňujte! Více o nebezpečí ZDE.

VIDEO: Kdy likvidovat následky po zásahu hasičů?