Video placeholde

Chirurg Pafko: Prezident Zeman mě zklamal, Češi ale nejsou hloupí a nemusí se stydět. Nepodceňujte nás

Jeden z nejrespektovanějších chirurgů v Česku a taky rytíř českého lékařského stavu. Profesor Pavel Pafko vidí v českém zdravotnictví řadu problémů, je podle něj na místě mluvit o připlácení za péči. Věří v budoucnost českého národa, lidi bychom neměli podceňovat. Vadí mu, jak si teď prezident Zeman protiřečí a tvrdí, že ho to zklamalo. Od vyznamenání se ale nedistancuje.

Pro profesora Pafka je důležité, že ho ocenil český parlament, kterého si váží. Prezident mu vyznamenání pouze podal. Říká, že i když je s aktuálním chováním Miloše Zemana nespokojený, přijal by ho asi i dnes. Zdůrazňuje, že Češi nevolí špatně, nejsou hloupí a nemají se za co stydět. Je rád, že žije právě zde.

Krátce po srpnové okupaci profesor Pafko vyjel do západního Německa, nikdy ale prý emigraci nezvažoval, ani toho zpětně nelitoval. Viděl později, v jaké situaci jsou emigranti, kteří se už vrátit nemohli, a záleželo mu taky na rodině. Vstup do KSČ mu byl nabízený, ale nikdy ho nepřijal a ani nemusel. Lékař je prostě žádaný, i když jeho názory nemusí režimu konvenovat.

Profesor Pafko míní, že ne vše se po roce 1989 povedlo a stále je velký prostor pro zlepšení. Věří ale v pozitivní budoucnost českého národa, který snese evropské srovnání a nemá se za co stydět. I když podle něj média vlastně nejsou nestranná, lidé to dokáží rozlišit a neměli bychom je podceňovat.

Proč už podle profesora Pafka není potřeba tolik mluvit o operaci nádoru Václava Havla? Jak se dívá na Česko 30 let po revoluci? Kde jsou teď největší problémy českého zdravotnictví? A byla chyba, že se Česko a Slovensko rozdělily?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>