Lachtánek se stále vylepšuje v plaveckém stylu. Ploutve se už naučil obratně využívat k pádlování a kormidlování, ale nejen k tomu. Díky jejich zvláštní stavbě si jimi umí otírat oči a podrbat se na celém těle. Lachtaní ploutve totiž skrývají miliony let staré tajemství. Kosti v nich nejsou rybí, ale jsou stejné jako u všech ostatních savců.

Když se pozorně zadíváme, uvidíme, že i lachtánek má prsty. „Vývojem se ploutvonožci přizpůsobili životu na pobřeží moří a oceánů. Jejich předkem byla před miliony let asi dvoumetrová vydra. Ta když si ulovila rybu, šla ji sníst na souš a pak se vracela opět do vody,“ prozrazuje vrchní chovatel lachtanů Jakub Mezei.

Video
Video se připravuje ...

Tříměsíční lachtánek z pražské zoo nemá jméno: Vyberou ho čtenáři Blesku! Zoo Praha

Běhají a kormidlují

I když se na první pohled zdá, že lachtánek i jeho příbuzní jsou neohrabaní, opak je pravdou. Přední ploutve používají jako pádla, zadní jako kormidlo. „Ve vodě díky nim dokáže lachtan vyvinout během několika sekund rychlost až padesát kilometrů za hodinu. V přírodě tak unikne i žralokovi,“ dodává Mezei.

Ploutve s prstními kůstkami lachtanům také umožňují běhat i po souši, skákat a lézt po skalách, kde si samci tvoří harémy. „Kameny jim nevadí. Pokožku na ploutvích mají dostatečně silnou a odolnou vůči drobným poraněním,“ vysvětluje chovatel.

Ploutve umožňují lachtanům také pečovat o své tělo. I v zoo můžeme pozorovat, jak si předními čistí okolí očí. „Drápky, které mají jen na zadních končetinách, se dokážou podrbat i na hlavě. Pomáhá jim v tom velmi ohebná páteř,“ objasňuje Jakub Mezei.

Jméno mu vyberou čtenáři Blesku

Chcete dát jméno lachtánkovi? Až do čtvrtečního dopoledne můžete svůj tip napsat na Facebooku Blesku. Všechny návrhy zašleme do Zoo Praha, kde z nich chovatelé vyberou 10 nejzajímavějších. V pondělí 26. srpna vybraná jména zveřejníme a do středy 28. srpna odpoledne budete moci hlasováním na webových stránkách Blesk.cz rozhodnout, jaké jméno lachtánek dostane. Vítězné pak zoo zveřejní při jeho křtu v neděli 1. září a zároveň ocení jeho autora roční rodinnou vstupenkou.

Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
Autor: Blesk
Fotogalerie
17 fotografií