Kočnerovy šifry o Kuciakovi: Slováci rozplétají tajné zprávy, mocní jsou v ohrožení

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
20. 8. 2019 6:20
Zatímco se Slovensko vzpamatovávalo ze smrti investigativního reportéra Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, podnikatel Marián Kočner, který si podle vyšetřovatelů vraždu objednal, se obětem vysmíval a snažil se zabránit pádu koalice. Věřil, že mu vláda strany Směr Roberta Fica zabezpečí beztrestnost. Vyplývá to z šifrovaných textových zpráv, které si Kočner prostřednictvím aplikace Threema vyměnil s Alenou Zsuzsovou, rovněž stíhanou za podíl na vraždě. Části konverzace v uplynulých dnech postupně zveřejnila slovenská média.
Podnikatel Marián Kočner.
Podnikatel Marián Kočner. | Foto: Profimedia.cz

Z komunikace vyplývá, že Kočner měl být v kontaktu s Ficem i zbylými předsedy vládních stran, Bélou Bugárem (Most-Híd) i Andrejem Dankem (Slovenská národní strana, SNS). Všichni tři politici ale blízké styky s Kočnerem popírají. 

Přepsaná komunikace čítá přes 600 stránek a pochází ze září 2017 až května 2018. Kuciak a Kušnírová byli zavražděni loni v únoru. 

"Zatím byly zveřejněné jen útržky, to nejzajímavější nás zřejmě ještě čeká. Nejvíce to může uškodit Bélovi Bugárovi vzhledem k tomu, že jeho voliči jsou na podobné skandály mnohem citlivější než sympatizanti Roberta Fica nebo Andreje Danka," vysvětluje deníku Aktuálně.cz Marek Vagovič, investigativní reportér serveru Aktuality.sk, který s Kuciakem pracoval.

Už dříve vyšlo najevo, že Bugár se měl s Kočnerem setkat loni na Maledivách, a to krátce po Kuciakově smrti. Politik ale tvrdí, že se s podnikatelem na turisticky oblíbeném ostrově jen pozdravil. Z nyní zveřejněných zpráv však vyplývá, že měli společně probrat právě situaci kolem vlády. Bugár to popírá. 

Setkání s "Hranolem"

Ve zprávách se Kočner také opakovaně zmiňuje o expremiérovi Ficovi, pro kterého používá přezdívku Hranol. "Bojím se, že to Hranol neustojí," stálo v jedné ze zpráv z února 2018. 

"Už je (stranu Směr - pozn. red.) zachraňuji. V neděli mám setkání s Hranolem. Strašně ho pošlu do pi… :)))," psal Kočner Aleně Zsuzsové, která podle vyšetřovatelů vraždu Jána Kuciaka zprostředkovala. Zpráva pochází z 10. března loňského roku, kdy od zabití Kuciaka a Kušnírové uběhly necelé tři týdny. Smrt na Slovensku vyvolala masové protesty. Ty skončily až pádem Roberta Fica a odstoupením tehdejšího ministra vnitra Roberta Kaliňáka.

Také Fico napojení na Kočnera popírá. "Jak já můžu ovlivnit, že se o mně baví dva lidé?" prohlásil Fico.

Pouze připustil, že podnikatele znal z veřejných akcí. "Určitě se stalo, že jsem ho na nějakém plese potkal. Byl to společensky aktivní člověk. Kdo Mariána Kočnera neznal?" obhajoval se na středeční tiskové konferenci Fico.

Fico může skončit jako Mečiar, říká novinář

Reportér Marek Vagovič si ale nemyslí, že by rozšifrované zprávy znamenaly pro bývalého premiéra politický pád. "Fico se dosud dokázal ze všech kauz vyvléct, takže v jeho případě bych byl opatrnější. I přesto je ale zřejmě jen otázkou času, kdy skončí podobně jako Vladimír Mečiar - ponížený a zapomenutý na smetišti dějin," řekl Vagovič. 

Lídr SNS Andrej Danko pak podle něj může čelit pokusu o odvolání z funkce předsedy parlamentu. Z přepisů komunikace vyplývá, že si s Dankem psala Zsuzsová a vyptávala se ho na zákulisní politické informace.

Podle médií navíc pracovala pro Kočnera jako volavka a lákala vlivné muže, mezi něž údajně patřil i Danko. Ten ale vše popírá.

Šéfredaktor časopisu Týždeň Štefan Hríb nepředpokládá, že by pro některé z politiků kauza znamenala konec. "Rezignace politiků po jakýchkoliv odhaleních na Slovensku ještě stále není součástí politické kultury. Když někdo výjimečně odstoupil, vždy jen po obrovském tlaku veřejnosti na náměstích, ne po zveřejnění faktů," popisuje pro Aktuálně.cz Hríb.

"Kotleba podrží vládu"

Z dalších přepisů zpráv také vyplývá, že Kočner hledal záložní možnosti, jak vládu udržet u moci v případě, že by z ní chtěl odejít Most-Híd. 

Podnikatel jakýsi plán B viděl v krajně pravicové straně ĽSNS Mariana Kotleby. "Ještě je tu Kotleba. Podrží vládu," napsal Zsuzsové loni na jaře. Kočner v konverzaci tvrdil, že je mu strana zavázaná. U Nejvyššího soudu měl prý zařídit, aby ĽSNS nebyla prohlášena za extremistickou a následně rozpuštěna.

"Jsem zařídil, že NS SR pošle do pi** Čižnárovo (generální prokurátor Jaromír Čižnár - pozn. red.) podání na zrušení jejich strany. Soud řekne, že nejsou fašisti. Takže mi jsou něco dlužní," napsal Zsuzsové Kočner. "Ave Ty," odpověděla mu.

Čižnár podal návrh na rozpuštění Kotlebovy strany v květnu 2017. Soud v případě rozhodl až letos v dubnu, tedy více než rok po zmiňované konverzaci a v době, kdy už Kočner i Zsuzsová seděli ve vazbě. Návrh na rozpuštění zamítl. 

V senátu Nejvyššího soudu, který o zrušení ĽSNS rozhodoval, seděla i soudkyně Nora Halmová, která v minulosti přiznala, že Kočnera znal její exmanžel. 

"Kočner měl kontakty mezi policisty, prokurátory i soudci. Pokud jde o Nejvyšší soud, je třeba to důkladně prověřit. To znamená, kdo rozhodoval o rozpuštění ĽSNS, jaké měli tito soudci vazby na Kočnera, jaké jsou jejich majetkové poměry a podobně," domnívá se Vagovič. 

Strana nicméně odmítla, že by podnikatelovi byla v čemkoliv zavázaná. "S Kočnerem jsem se nikdy nesetkal ani nekomunikoval," nechal se slyšet Kotleba.

Rozsáhlá Kočnerova konverzace obsahuje také posměšky na adresu Kuciaka i další důkazy o Kočnerově napojení na politiky. Slovenský byznysmen například vtipkoval, že Kuciak může být patronem novinářů, když má v sobě patronu. 

Policie z úkladné vraždy Kuciaka a Kušnírové obvinila zatím pět lidí. Čtyři z nich byli minulý týden obvinění i z přípravy dalších tří vražd. Jejich oběťmi se měli stát bývalý ministr vnitra a spravedlnosti a nynější advokát Daniel Lipšic a prokurátoři Peter Šufliarsky a Maroš Žilinka.

Video: Jsme naštvaní, jsme zklamaní. Toto je nejlepší tým pro Slovensko, představil Kiska svoji stranu

Andrej Kiska | Video: FCB Andrej Kiska
 

Právě se děje

Další zprávy