Litva nakoupí miliony jodových tablet, obává se chystaného spuštění běloruské jaderné elektrárny

Litevská vláda oznámila, že nakoupí přes čtyři miliony jodových tablet za 900 tisíc eur (asi 23,2 milionu korun), protože sousední Bělorusko se chystá spustit jadernou elektrárnu. Informovala o tom agentura AP, které vládní zdroje sdělily, že jodové tablety snižující účinky radioaktivních látek na lidský organismus výrobce dodá příští měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Vilnius/Minsk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běloruská a ruská státní vlajka před rozestavěnou jadernou elektrárnou v Ostrovci

Nejjižněji položená pobaltská republika, ve které žije 2,8 milionu lidí, se ke stavbě jaderné elektrárny Astravec staví negativně | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

V případě úniku radiace z běloruské jaderné elektrárny Astravec, která má být letos spuštěna, budou tablety zadarmo distribuovány obyvatelstvu.

Litevské obavy z nové běloruské jaderné elektrárny: výzvy k embargu i přestavbě na plyn

Číst článek

Nejjižněji položená pobaltská republika, ve které žije 2,8 milionu lidí, se ke stavbě jaderné elektrárny Astravec staví negativně. Elektrárna se nachází u východních hranic Litvy, jen zhruba 60 kilometrů od litevské metropole Vilnius.

První běloruská elektrárna

Jde o první jadernou elektrárnu v této bývalé sovětské republice s autoritářským režimem, která byla spolu s Ukrajinou v roce 1986 tvrdě zasažena katastrofou v Černobylu. Šok je stále hluboký, lidé mají zdravotní následky i desítky let po havárii.

Litva svou jedinou jadernou elektrárnu zavřela v roce 2009. Ignalinská jaderná elektrárna měla dva lehkovodní grafitové reaktory RBMK-1500, tedy stejného typu jako ten, který způsobil v roce 1986 jadernou havárii v Černobylu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme