Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Július Satinský by oslavil 78 let: Tatínek z filmu S tebou mě baví svět se chtěl upít k smrti

Július Satinský by oslavil 78 let: Tatínek z filmu S tebou mě baví svět se chtěl upít k smrti
Zdroj: facebook.com
+ Další 4 fotografie
smutek
Legendární herec Július Satinský (†61), známý především jako Albert Horák z kultovní komedie S tebou mě baví svět, by dnes oslavil své 78. narozeniny. Vynikající komik, kterého v životě potkala nejedna těžká zkouška, téměř před 17 lety podlehl rakovině střev. Mohl však zemřít už o několik let dřív, po tragické události se chtěl upít k smrti.

Július Satinský se narodil 20. srpna 1941 v Bratislavě, kde prožil své dětství. Už jako malý kluk projevoval herecké nadání, i přesto však nebyl přijat na střední hereckou školu a proto byl nucen nastoupit na pedagogickou. Profesi učitele se však nikdy nevěnoval a následně na vysoké škole vystudoval dramaturgii a jako dramaturg začal pracovat pro Československou televizi. V roce 1959 utvořil duo s Milanem Lasicou, což mu otevřelo dveře ke slávě.

Psal se rok 1982, když Satinský dostal nabídku zahrát si jednoho ze tří tatínků v komedii S tebou mě baví svět. Tento legendární snímek, který je dodnes v televizi vysílán i několikrát do roka, Júlia vystřelil mezi velmi žádané herce, který následně se objevil ještě v několika desítkách filmů. Netušil ale, že štěstí z dobře fungující kariéry vystřídá v roce 1985 smutek z obrovské tragédie.

První manželkou Satinského byla členka Baletu Slovenského národního divadla, tanečnice a překladatelka Oľga Lajdová. S tou byl od roku 1965 a velmi ji miloval. Po dvaceti letech manželství o ni však nečekaně přišel, když se utopila při koupání v Karibském moři na Amerických Panenských ostrovech. Její smrt herce naprosto zlomila, myslel si, že život už pro něj nemá žádný smysl a chtěl se upít k smrti. V tomto plánu mu však zabránila doktorka z protialkoholního Viera Satinská, která mu do života opět vrátila štěstí.

Július Satinský žil spokojeně se svou manželkou a dětmi velmi dlouho. Pak mu ale byla diagnostikována rakovina střev. S tou sice velmi statečně bojoval a snažil se ji porazit všemi možnými způsoby, nakonec se mu ji ale udolat nepodařilo. Z tohoto světa odešel 29. prosince roku 2002. In memoriam byl v roce 2003 vyznamenán slovenskou Medailí Za zásluhy.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy