Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Neobývanou ‚Krejčířovu vilu‘ v noci zachvátily plameny. Podle vyšetřovatelů to byla nedbalost nebo úmysl

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy zasáhl v noci na úterý rozsáhlý požár. foto:  Michal Šula, MAFRA

Černošice (u Prahy) - Příčinou vzniku požáru někdejší vily uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je nedbalost nebo úmysl, určili vyšetřovatelé. Škoda po požáru vyskočila na 20 milionů korun. Hasiči požár uhasili zhruba po devíti hodinách kolem 11:00, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Kereková.
  6:58aktualizováno  15:47

Radovan Krejčíř není v ohrožení života, ubezpečila jihoafrická vězeňská správa

Vyšetřovatelé nalezli ohnisko požáru, speciálně vycvičený pes na hledání urychlovačů hoření ale nic nenašel, řekla Kereková. Hasiči již ráno prakticky vyloučili možnost technické závady, dům byl totiž odpojený od elektrického proudu i plynu.

Někdejší vilu uprchlého odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích...
Hořící Krejčířova vila.

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči zásahem uchránili majetek v hodnotě 40 milionů korun, plameny zničily téměř celou střechu. Na místě zůstává na dohled jedna dobrovolná jednotka. Komu bude vyhořelý objekt předán, zatím není jasné.

‚Pusťte mě do Čech, nebo vám uteču!‘ Gangster Krejčíř hraje o návrat a nižší trest

Dům, na který byla kvůli Krejčířovým dluhům uvalena exekuce, je dlouhodobě neobývaný. V dražbě se vilu opakovaně nepodařilo prodat. Majitelkou vily je podle údajů v katastru nemovitostí Krejčířova manželka Kateřina.

Na místo události se od rána chodí dívat obyvatelé okolních domů, kteří zničený dům sledují nejen z ulice, ale také z lesa, který je kolem pozemku. Okolí policisté neuzavřeli. Léta neobývaná, kdysi luxusní vila je na samotném konci ulice v Dubině. Objekt chátrá, na zdech nebo vstupních dveřích jsou nápisy, které vytvořili vandalové.

Vila Radovana Krejčíře.

Radovan Krejčíř stál před jihoafrickým soudem s pouty na rukou.

Do úterní dražby Krejčířovy větší vily se zatím nikdo nepřihlásil. Její odhadovaná cena je 97,29 milionu korun

V někdejší rezidenci v Černošicích si podnikatel nechal vybudovat vnitřní i venkovní bazén, saunu, výtah, squashové kurty, luxusní mramorové schodiště i akvárium, v němž choval žraloka. Vila se opakovaně stala terčem zlodějů a vandalů, před dvěma lety tam podle reportáže České televize pronikla skupina youtuberů.

Do vily se pokoušeli lidé vniknout v uplynulých letech opakovaně, řekl v úterý ČTK starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické). Černošická městská policie podle něj v této souvislosti řešila několik případů. „Jinak nás ta vila jako město v zásadě nezajímá. Spíše to vnímám jako negativní věc, je to řadu let stará historie a nejsme rádi, že se Černošice s jeho jménem někomu v mysli spojují,“ řekl Kořínek.

Případný kupec by podle odhadů musel vynaložit další miliony korun na renovaci neudržovaného domu. Zatím žádný zájemce se při opakovaných dražbách nenašel. V dobách, kdy v ní Krejčíř žil, byla cena nemovitosti odhadována na víc než půl miliardy korun. Loni na podzim ji stát neúspěšně nabízel v dražbě bezmála za 49 milionů.

Exekutoři v roce 2017 vydražili menší Krejčířovu vilu, která je vzdálená několik stovek metrů. Zájemce ji v elektronické aukci koupil za 15,8 milionu korun. Odhadní cena objektu byla o deset milionů vyšší.

Padesátiletý Krejčíř patří podle různých svědectví k nejbrutálnějším a nejbezohlednějším lidem, kteří se dostali do rozporu se zákonem. Z Česka uprchl před policejním vyšetřováním v červnu 2005 při domovní prohlídce právě černošické vily, nyní je ve vězení v Jihoafrické republice. Česko požaduje jeho vydání, v minulosti na něj Praha vydala několik mezinárodních zatykačů.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 k souhrnnému trestu 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal za mříže na 15 let, mimo jiné za přípravu vraždy celníka. Do tohoto trestu se započítává i jeho dřívější odsouzení. V JAR si odpykává 35 let vězení za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!