Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pentagon po prvý raz otestoval predtým zakázaný druh rakety: Zmluva s Ruskom už neplatí

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

LOS ANGELES - Americká armáda otestovala druh rakety, ktorý viac ako 30 rokov zakazovala nedávno zrušená kľúčová zmluva medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V pondelok to oznámil Pentagon s tým, že test uskutočnili v nedeľu v Kalifornii.

Upravenú pozemnú verziu riadenej strely Tomahawk s plochou dráhou letu odpálili z ostrova San Nicolas, pričom potom, ako preletela viac ako 500 kilometrov, presne zasiahla svoj cieľ. Raketa bola vyzbrojená konvenčnou, nie jadrovou hlavicou.

Už v marci predstavitelia z oblasti obrany informovali, že by spomínaná raketa mohla mať dolet zhruba tisíc kilometrov a že by ju mohli nasadiť do 18 mesiacov. Raketa by porušila Zmluvu o jadrových zbraniach stredného doletu (INF) z roku 1987, ktorá zakazovala všetky rakety s doletom od 500 do 5 500 kilometrov. Spojené štáty a Rusko od zmluvy odstúpili 2. augusta, pričom obe strany sa navzájom obviňovali z jej porušenia.

Okrem pozemnej varianty riadenej strely Tomahawk plánuje Pentagon začať s testovaním balistickej rakety s doletom od 3 000 do 4 000 kilometrov. Testovanie druhej menovanej pravdepodobne začne pred koncom tohto roka. Obe strely by nemali byť jadrové.

Ako pripomína agentúra AP, nedeľňajší test zaznamenal obnovenie súťaže v zbrojení, ktorá by podľa niektorých analytikov mohla zvýšiť napätie medzi USA a Ruskom. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa tvrdí, že sa naďalej zaujíma o užitočnú kontrolu zbraní, spochybňuje však ochotu Moskvy dodržiavať zmluvné záväzky.

Rusko odsúdilo test ako eskaláciu vojenského napätia

Moskva v utorok vyhlásila, že Spojené štáty stupňujú vojenské napätie. Konštatovala to po tom, ako USA uskutočnili skúšku rakety stredného doletu, uviedla agentúra AFP.

"Je to všetko poľutovaniahodné. USA zjavne smerujú k eskalácii vojenského napätia. Na provokácie nereagujeme," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Podľa neho sa Rusko nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení a Moskva nemá v úmysle rozmiestniť rakety, ak tak ako prvé neurobia Spojené štáty.

Americký raketový test povedie k novým pretekom v zbrojení

Čína v utorok varovala, že americký test rakety stredného doletu povedie k novým "pretekom v zbrojení". Informovala o tom agentúra AFP.

"Tento krok Spojených štátov spustí nové kolo pretekov v zbrojení vedúce k eskalácii vojenskej konfrontácie, ktorá bude mať vážny negatívny vplyv na medzinárodnú a regionálnu bezpečnostnú situáciu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Podľa neho by USA mali upustiť od "mentality studenej vojny" a mali by robiť viac na prospech "medzinárodného a regionálneho mieru a pokoja".

Viac o téme: Test RuskoUSATomahawk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu