Říčka Cano Cristales kromě barevné řasy vyniká i zajímavými geologickými útvary. Charakteristické jsou tzv. obří kotle vyhloubené do kamenitého dna řeky.

Říčka Cano Cristales kromě barevné řasy vyniká i zajímavými geologickými útvary. Charakteristické jsou tzv. obří kotle vyhloubené do kamenitého dna řeky. Zdroj: Ludmila Růžičková

Horská chata La Primavera (3700 m n. m.) v údolí mezi sopkou Nevado del Quindio a stále aktivní sopkou Nevado del Tolima, pokrytou ledem
Cano Cristales okouzlí barevnou škálou, ale i fotogenickými zákoutími s vodopády, kde se osvěžíte v tropickém dni
Páramo s chráněnými endemickými klejovkami se rozkládá v nadmořské výšce nad 2000 m, pouze na území Kolumbie, Venezuely, Ekvádoru a severu Peru
Cano Cristales naštěstí leží na okraji amazonské džungle, a tak je nezasaženo turismem
Žlutavé odstíny sopky Nevado del Quindio způsobuje síra. Její zápach vás bude provázet cestou k vrcholu.
7
Fotogalerie

Kolumbie, nádherná země se špatnou pověstí: Za duhovou řekou a na vrchol sopky

O Kolumbii jsem slyšela mnohé — je plná násilí a válek drogových kartelů. Od cestovatelů na vlastní pěst jsem se ale dozvěděla, že Kolumbie je nádherná země s úžasnými lidmi. Rozhodla jsem se ji prozkoumat. Sama, bez znalosti španělštiny, otevřená neplánovanému dobrodružství.

Krása amazonské džungle, horkého karibského pobřeží i drsných tropických hor si mě však přitáhla na 2,5 měsíce intenzivního cestování a poznávání – jak místní kultury, tak neuvěřitelně rozmanité přírody.

V mém žebříčku „the best of“ zaujala první příčky dvě zcela rozdílná místa — jedno na okraji amazonské džungle, druhé naopak vysoko v tropických horách: národní park Sierra de La Macarena s „duhovou říčkou“ Cano Cristales a třídenní trek údolím Cocora až na vrchol sopky Nevado del Quindio (4760 m n. m.) v národním parku Los Nevados.

Řeka pěti barev

Sierra de La Macarena je méně známý národní park na okraji amazonské džungle, přístupný letadlem z Bogoty nebo Villavicencia. Byl otevřen pro turisty až roku 2009, po vytlačení drogových kartelů z této oblasti. Dodnes je pod neustálým dohledem kolumbijské armády. Vojenské hlídky tu potkáte na každém kroku. Zajišťují bezpečnost jak místních obyvatel vesničky La Macarena, tak návštěvníků parku.

Park je výjimečný spojením přírodního ekosystému vyprahlé hornaté stepi se svěžími mokřady okrajové části amazonské džungle. Největším lákadlem této unikátní krajiny je však říčka Cano Cristales, přezdívaná jako „řeka pěti barev“ nebo také „duhová řeka“. Endemická řasa druhu Macarenia clavigera zbarvuje řeku od oranžové, červené až po nachovou a fialovou. Odstín řasy se odvíjí od hloubky vody a intenzity slunečního svitu. Mech potom dodává řece barvu zelenou a modrou. Úžasně barevné přírodní divadlo můžete vidět pouze od června do listopadu, kdy řasa Macarenia clavigera kvete.

Říčka Cano Cristales kromě barevné řasy vyniká i zajímavými geologickými útvary, které vytvořila prudkým tokem. Charakteristické jsou tzv. obří kotle, kruhovité jámy vyhloubené do balvanů v říčním korytě. Je tu i množství vodopádů jednostupňových i kaskádovitých, padajících do hlubokých tůní, ideálních ke koupání v tropickém horku.

Chraňte křehký systém

Správa národního parku pečlivě chrání křehký ekosystém. Důležitý je zákaz vstupu k řece Cano Cristales bez průvodce. Toho vám přidělí už při registraci v kanceláři parku, hned po příletu do La Macareny. Stráví s vámi celý den, zavede vás na nejzajímavější místa a stará se o vaši bezpečnost a spokojenost.

Koupání v řece je dovoleno, ale pouze na místech určených průvodcem, kde nemůže dojít k poškození vzácných řas. Totéž platí i o šnorchlování. Mít šnorchl s sebou se vyplatí zejména ve spodním toku říčky, kde jsou k vidění drobné i větší barevné rybičky. K dalším omezením uvnitř parku patří zákaz používání repelentů a opalovacích krémů, aby nedošlo k narušení přirozené rovnováhy ekosystému. Ze stejného důvodu je také stanoven limit 200 návštěvníků za den. Potřebujete tedy oficiální povolení ke vstupu do parku, jež nelze získat přes žádný on-line systém, ale pouze přímo v kanceláři v La Macareně.

Zřejmě již tušíte, že díky těmto komplikovaným požadavkům, odlehlosti celého místa s dosud nerozvinutou infrastrukturou a turistickými službami se sem většina návštěvníků dostane s cestovní kanceláří. Od úředníka správy národního parku jsem se při registraci dozvěděla, že jsem jediná Češka, která se tam ten rok vydala na vlastní pěst!

Mezi voskovými palmami

Kolumbijské městečko Salento na úpatí And přitahuje pozornost turistů nejen svými barevně zdobenými fasádami křivolakých uliček, ale také přilehlým údolím Cocora, kudy jsem se chtěla vydat na trek na vrchol sopky Nevado del Quindio v národním parku Los Nevados. Cocora je známá jako „údolí voskových palem“ – nejvyšších palem světa, dorůstajících až 60 metrů. I přesto, že se dožívají až 120 let, jsou dnes ohroženým druhem kvůli jejich dřívějšímu kácení pro stavební účely nebo na výrobu svíček.

Údolím Cocora vede příjemná procházka blahodárným horským klimatem ve výšce 2300 m n. m. až k rezervaci Acaime. Po zaplacení vstupu dostane každý návštěvník na uvítání tradiční kolumbijskou aquapanelu (horká voda se sušenou šťávou z cukrové třtiny a skořicí) a kousek čerstvého sýra. Lákadlem jsou zde hlavně zdomácnělí nosálové a kolibříci slétávající se na krmítka. Celé údolí Cocora je také rájem milovníků ptactva se svými 300 ptačími druhy.

Páramo

Na stezce klikatící se od rezervace Acaime prudce vzhůru již tolik turistů nepotkáte. Šplháte se totiž nahoru, do drsného národního parku Los Nevados. Ten se rozkládá v pásmu Centrální Kordillery a chrání unikátní ekosystém tropických hor, zahrnující i osm sopek. K nejaktivnější z nich, Nevado del Ruiz (5321 m n. m.), se dostanete z města Manizales, jedné ze vstupních bran do národního parku. Městečko Salento s údolím Cocora je dalším vstupem do tohoto jedinečného prostředí, poskytujícího životní prostor mnohým ohroženým druhům. K těm živočišným patří medvěd brýlatý, puma a tapír, k rostlinným pak hlavně klejovka na tzv. páramu.

Páramo je typ krajiny, jenž se nachází pouze v severní části And (Kolumbie, Venezuela, Ekvádor, sever Peru). Jedná se o tundru alpínského typu, pro kterou je specifický výskyt ohrožené rostliny klejovky (Espeletia). Ta je výborně přizpůsobena drsným podmínkám tropických hor. Odolává velkým výkyvům teplot a mrazům až do –15 °C, nicméně vyroste pouze o jeden až dva centimetry ročně a poprvé kvete, a je tedy schopna rozmnožování, až ve věku 20 let. Ve výšce mezi 3000 a 4000 m n. m. zaujímá její porost až 40 procent z celkové vegetace. Také zde na páramu mezi údolím Cocora a sopkou Quindio se pyšně tyčila až do výšky 2,5 metru. Dotvářela tak ty nejkrásnější scenérie, jaké třídenní trek nabízí.

Až na vrchol sopky

První den treku jsem zakončila na horské chatě La Primavera ve výšce 3700 m n. m. Většina turistů sem dorazí s průvodcem, a má tedy ubytování zarezervované předem. Na mě jako na jedinou bez průvodce zbyla naštěstí poslední volná postel. Do národního parku Los Nevados se ovšem důrazně doporučuje mít místního průvodce, který zná dobře cestu, která je někdy v záplavě vysoké klejovky málo znatelná. Další nebezpečí hrozí, chcete-li se vydat až na vrchol vulkánu Nevado del Quindio, čtvrtou nejvyšší sopku parku.

Jedna ze skupin s průvodcem mi druhý den nabídla účast na jejich výstupu. Nejprve sestupujeme od chaty do údolíčka stezkou mezi vysokým porostem klejovek, dolů k mokřadu posetému ostrůvky svěže zeleného mechu. Průvodce kličkuje a skáče přes bažinu z jednoho pevného ostrůvku na druhý a bezpečně nás převádí na druhou stranu úpatí sopky. Každoročně se prý v těchto mokřadech ztratí několik krav a ovcí. Výstup na samotnou sopku už je potom pohodový a za jasného počasí jsou i nádherné výhledy na okolní sopky parku, zejména na blízkou Nevado del Tolima (5276 m n. m.), pokrytou ledem a sněhem.

Na chatu La Primavera se vracíme pozdě večer, někteří zmoženi únavou i přidruženou horskou nemocí. Třetí den treku už jen prudce sestupujeme kolem chaty La Argentina hlubokým kaňonem zpět do údolí Cocora.


Dobré vědět

  • Třídenní okružní trek údolím Cocora do Los Nevados má celkem 54 km, převýšení 2560 m, nejvyšší bod sopka Nevado del Quindio měří 4760 m n. m.
  • Vezměte si teplé oblečení. V údolí Cocora bude 20 °C, ale o pár hodin se nahoře v Los Nevados NP můžete dostat do sněhové vánice.
  • Pokud jdete bez místního průvodce, bude se hodit i buzola a další vybavení do přírody pro přežití v případě nouze či změny počasí.
  • Můžete se potýkat s horskou nemocí. V tom případě vám nezbude než sestoupit do nižší nadmořské výšky, zůstat na chatě či v kempu pro aklimatizaci nebo zkusit čaj z koky. Ten můžete pít i preventivně každý den, třeba ke snídani. V Kolumbii ho dostanete téměř ve všech obchodech.
  • Rozhodnete-li zamířit ke Canu Cristales na vlastní pěst, doporučuji alespoň základní znalost španělštiny. Usnadní to organizační záležitosti. Ne všichni průvodci také mluví anglicky. Na anglicky mluvícího tak budete muset možná pár dní počkat.
  • Průvodce je nutný. Bez něho nebudete ani převezeni přes řeku Guayabero, oddělující obec od národního parku. Za džíp od řeky k říčce Cano Cristales se pak platí zvlášť. Ceny jsou smluvní podle počtu pasažérů.
  • Poletíte-li charterovým letem z města Villavicencio, nezapomeňte, že váhový limit zavazadla je pouze 10 kg na osobu.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: