Hlavní obsah

Babiš už čeká od Hamáčka nové jméno

– Praha
Právo, Jan Rovenský

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš věří, že dostane nové jméno do vlády za Michala Šmardu. Rozhovor pro Právo poskytl ještě před pondělním prohlášením Šmardy, že se vzdává kandidatury na ministra kultury.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Už před časem jste říkal, že byste spor kolem minist­ra kultury chtěl vyřešit do 26. srpna. Například tím, že byste sám stáhl Šmardovu nominaci?

Vyřeší se to, buďte v klidu. Pan předseda Hamáček je pověřen ČSSD, aby situaci vyřešil sám. Určitě by se situace vyřešila, kdyby se s panem Šmardou domluvil, aby nominaci na min. kultury stáhl. (Rozhovor se konal ještě před Šmardovým prohlášením.) Nejlepší by bylo, kdyby s tím přišel pan Šmarda, stále víc hlasů v soc. dem. s tím souhlasí. Určitě to pan Šmarda pochopí, vkládám do něj velké naděje. Byla by velká škoda, kdyby se pan předseda Hamáček zatvrdil a stále opakoval totéž.

Zdá se, že Hamáčkovi moc na výběr nedáváte.

Vždy jsem jednal podle Ústavy a koaliční smlouvy. S panem Hamáčkem vyjednávám, vysvětloval jsem mu svoji pozici i to, proč jsem změnil názor a jak urychleně vyřešit tuto situaci.

V koaliční smlouvě se píše, že předseda koaliční strany může premiérovi podat návrh na odvolání a jmenování člena vlády a že další postup takového návrhu podléhá dohodě premiéra s předsedou koaliční strany s tím, že premiér by měl návrh respektovat.

Do 26. srpna to musíme už vyřešit a myslím si, že týden je dost dlouhý na to, abychom dospěli k závěru. Na konci května sám pan Šmarda říkal – jde o to, aby si nejvyšší ústavní činitelé sedli, a pokud jsem pro ně nepřijatelný, aby vybrali někoho jiného. Když to proběhne takto, tak všichni budeme rádi, že to budeme mít za sebou.

Hamáček ale trvá na tom, aby Šmarda vedl kulturu, vy zase Šmardu ve vládě nechcete, přitom jste jej sám 31. května prezidentovi na­vrhl. Co vám na to Hamáček řekl při pondělní schůzce?

Panu Hamáčkovi jsem se snažil vysvětlit, proč mi přijde zbytečné, aby naše úspěšná vláda padla na jednom jméně. Myslím, že to už nikoho nebaví, ani novináře, a proto potřebujeme tento zbytečný spor ukončit.

Panu předsedovi jsem zopakoval, proč je pro mě pan Šmarda nepřijatelný – zkrátka nechci doplňovat vládu, která funguje, člověkem, který ji bude rozvracet zevnitř a který dřív, než vstoupil do nějakého týmu, jej kritizuje.

Koaliční smlouvy se držím, chovám se korektně a spolupráce s Hamáčkem je podstatně lepší než se Sobotkou

A to jste předtím nevěděl?

Pověstná poslední kapka přišla 11. srpna, kdy se pan Šmarda pustil do ministryně financí Aleny Schillerové, že špatně dělá rozpočet a že je Kalousek v sukni. Přitom rozpočet meziročně navyšujeme o devadesát miliard, paní ministryně v posledních dnech navýšila výdaje kapitol zemědělství, zahraničních věcí, kultury, dopravy i vnitra o 7,15 miliardy.

Na jedné straně těm argumentům rozumím, na druhé to už ale trvá moc dlouho. Je velká škoda, že vláda ani kvůli tomu nemůže prezentovat, co dělá pro lidi, protože média se stále zabývají tímto.

Takto to chcete předložit prezidentovi na úterní schůzce v Lánech?

To je pravidelná schůzka s prezidentem. Nahlásil jsem se k němu předem, protože jsem nečekal, že se pan prezident ke kauze vyjádří dřív než tento čtvrtek, kdy bude na Zemi živitelce.

Pan prezident Zeman se ale vyjádřil dřív a vyzval pana Hamáčka, aby předložil jiného kandidáta.

Jistě si uvědomujete, že ČSSD bude muset sníst vlastní klobouk, pokud se Šmardy vzdá. Budete moci dál jako vláda ještě fungovat?

Pamatuji si, jak fungovala Sobotkova vláda, která udělala reformu policie za našimi zády, a mě pak pan Sobotka vyhodil z vlády a odmítl nominovat paní Schillerovou na finance. Vždy v rozporu s koaliční smlouvou.

Opakuji, já se tak nechovám a koaliční smlouvy se držím, chovám se korektně a ostatně i spolupráce s panem Hamáčkem je podstatně lepší než se Sobotkou.

I přes všechny rozpory vláda se sociální demokracií funguje dobře a má smysl, ale komunikace se musí změnit, měly by přestat ty výhrůžky, jednou je to Semín, pak Šmarda, pak rozpočet. Tyto rozpory bychom měli nějak eliminovat. A hlavně skončit spor kolem ministra kultury.

Vyřešila by něco výměna resortů?

Výměna resortů nepřichází v úvahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám