Firma SVOS Přelouč se ohradila proti výrokům ministerstva, chce dokončit vojskové zkoušky vozidla Perun

Obrněné vozidlo Perun

Obrněné vozidlo Perun Zdroj: Karel Šubrt [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons

Výrobce pancéřovaných vozidel, společnost SVOS Přelouč, se oficiálně ohradila proti vyjádření ministerstva obrany, že jí vyvinuté vozidlo Perun neuspělo ve vojskových zkouškách. Firma je vyvinula pro speciální jednotku české armády, dodat měla čtyři vozy. Podle názoru společnosti vozidlo parametry stanovené ministerstvem plní, což potvrzují platné protokoly ze zkoušek i měření. Průběh vojskových zkoušek považuje za nestandardní a neodpovídající závazným předpisům ministerstva pro tuto oblast. 

Společnost předala veškeré podklady včetně soupisu prokázaných porušení smlouvy a řídicí dokumentace zastupující právní kanceláři a chce se hájit právní cestou s cílem dokončit vojskové zkoušky v souladu s kupní smlouvou, uvedla firma. 

Společnost SVOS uvedla, že na své náklady v rámci dobré vůle a vstřícného přístupu provedla úspěšné měření u odborné vojenské autority, státního podniku Vojenský technický ústav ve Vyškově, pro ověření parametrů, které nejsou předmětem vojskových zkoušek, avšak kterými komise pro vojskové zkoušky neoprávněně podmiňovala jejich pokračování. Nad rámec smluvních požadavků firma podle svého vyjádření podle požadavků armády vozidlo upravila na své náklady tak, aby plně odpovídalo poznatkům ze zkoušek pro plánované bojové použití včetně zvýšení ochrany posádky.

Společnost uvedla, že ministerstvo opakovaně upozorňovala na závažná porušení předpisů, která vedla k hrubému narušení vojskových zkoušek. "Jde o různé podoby nelegitimního postupu počínaje podmiňováním úspěšnosti zkoušek parametry, které nejsou smluvním závazkem naší společnosti, přes neodborné a subjektivní stanovování způsobu provádění a hodnocení zkoušek odporující standardům Armády ČR a NATO, zásadní pochybení v průběhu samotného provádění zkoušek, vyhotovování neautentických záznamů z jednání, až po poškození vozidla a vystavení osádky riziku závažného zranění z důvodu nerespektování bezpečnostních pokynů k použití speciální výbavy vozidla ze strany zkušební komise," stojí v prohlášení.

Komise pro vojskové zkoušky podle SVOS nedokázala ani v jednom rozporovaném případě své stanovisko opřít o jakýkoliv standard či normu a opakovaně vyžadovala plnění parametrů, které nejsou ve smlouvě určeny jako závazek společnosti, ale které ani nejsou dosažitelné žádnou technikou zavedenou v armádách NATO. Firma se také marně domáhala pokračování vojskových zkoušek.

„Tiskovým mluvčím ministerstva obrany zmiňovaná závěrečná zpráva proto neodpovídá řídicím právním a odborným dokumentům pro vojskové zkoušky, a tudíž nemůže být platná, neboť je fakticky i právně vadná,“ uvedla společnost. Legitimním postupem by podle ní bylo jednání smluvních stran k určení dalšího postupu, ministerstvo však o ně nemá zájem. Firma přitom stále nebyla oficiálně informována o tom, zda byl návrh závěrečné zprávy vojskových zkoušek schválen a jak bylo rozhodnuto o námitkách a nesprávnostech deklarovaných společností SVOS.

Firma je připravena s ministerstvem ále jednat. Pokud ale ministerstvo obrany bude trvat na správnosti svého postupu, firma je připravena využít své právo a možnost informovat veřejnost a profesionální média o svých námitkách a individuálně zpřístupnit dokumentaci zkoušek potvrzující její stanovisko. Protože ministerstvo nezbavilo společnost mlčenlivosti, prohlášení zatím nemůže obsahovat dokumentaci přesných porušení smlouvy.