Trest pro dvojici Nizozemců, kteří neuvěřitelně brutálně napadli nevinného číšníka Miroslava v centru Prahy a pak z místa činu utekli, je podle státní zástupkyně Kateřiny Boudové příliš mírný. V odvolání, které v úterý řešil Vrchní soud v Praze, požadovala, aby byl jejich čin překvalifikován na pokus o vraždu. I pokud by soud neakceptoval přísnější právní kvalifikaci (pokusu o vraždu), tresty za ublížení na zdraví uložené pod polovinou sazby jsou nepřiměřeně mírné,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že v takovém případě by měl Armin Nahvi dostat nejméně devítiletý a jeho bratr osmiletý trest. Armin Nahvi dostal v dubnu za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví u soudu šestiletý trest vězení, jeho bratr Ärash pětiletý, oba navíc nesmí deset let do Česka.

Obhájce Armina naopak chtěl, aby soud rozsudek zrušil a případ vrátil k prvoinstanční instituci k opětovnému projednání. Argumentoval tím, že spis se nedostatečně vypořádal se zapojením personálu restaurace do konfliktu. Podle něj chtěli sice bratři číšníkovi ublížit, ale rozhodně ho nechtěli zabít, uvedl v úterý u soudu s tím, že zranění si navíc číšník mohl způsobit sám pádem na zem. Stejně argumentoval také obhájce druhého z bratrů.

U soudu kvůli tomu vznikl spor mezi dvěma soudními znalci v oboru zdravotnictví Jiřím Hladíkem a Janem Procházkou. Podle Hladíkova posudku si totiž číšník Miroslav zlomil spánkovou kost pádem o zem, Procházkův posudek však říká, že mu ji zlomili Nizozemci při napadení. Soudu navrhnul další rozbor kamerových záznamů.

„Věc není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá,“ konstatoval předseda senátu Martin Zelenka. Soudci se proto rozhodli nechat zpracovat posudek z oblasti zdravotnické zobrazovací metody a následně oba znalce předvolat znovu, a to 1. října.

Osudný den

21. duben 2018 změnil číšníku Miroslavovi, který pracoval v restauraci u obchodního centra Quadrio v centru Prahy, život. Partičku Nizozemců, kteří v Praze bouřlivě slavili rozlučku se svobodou, totiž upozornil, aby na zahrádce nepili vlastní alkohol. Pak se strhla hotová mela. Cizinci nejprve napadli jiného muže, a když mu číšník přiběhl na pomoc, podrazil mu jeden člen skupinky nohy a dvojice hlavních rváčů pak nebohého číšníka s nebývalou brutalitou napadla – kopali ho a bili pěstí.

Miroslav po strašném útoku skončil v nemocnici s komplikovanými zlomeninami v oblasti hlavy, krvácením do mozku i dalšími zraněními a musel podstoupit několik operací. 

Video
Video se připravuje ...

Dva Nizozemci, kteří zmlátili v centru Prahy číšníka, přicházejí k odvolacímu soudu. (20. srpna 2019) Michaela Kalkusová

Cizinci, jejichž řádění zachytily bezpečnostní kamery, se z místa útoku rázem pakovali. Policisté po nich začali pátrat a po několika dnech je zadrželi na pražském letišti. Dva ze sedmi mužů propustili – z videozáznamů totiž bylo patrné, že se konflikt snažili spíš uklidnit. Tři další pak soud potrestal podmíněnými tresty a pětiletým vyhoštěním ze země. Dva bratři, Armin a Ärash Nahviové, skončili ve vazbě, v dubnu je soud nepravomocně potrestal šesti a pěti lety vězení a desetiletým vyhoštěním. 

Fotogalerie
18 fotografií