Hlavní obsah

Obavy z krize. Třetina světových dluhopisů nese záporný výnos

Novinky, tov

Dluhopisy o hodnotě téměř 17 bilionů dolarů, tedy skoro třetina globálního dluhového trhu, se nyní obchoduje se záporným výnosem. Informovala o tom agentura Bloomberg. Jak je možné, že je tolik investorů ochotných za držení dluhopisů platit úrok? Jde o velmi jistou investici s mírnou ztrátou, zatímco třeba na akciích by v čase krize mohli prodělat daleko víc.

Foto: Leah Millis, Reuters

Mezi investory jsou oblíbené hlavně americké a německé dluhopisy. Na snímku ústředí americké centrální banky (Fed).

Článek

Nejhlouběji v záporném teritoriu se nachází výnos devítiletého švýcarského vládního dluhopisu. Ten aktuálně dosahuje hodnoty -1,16 procenta. Co se eurozóny týče, tříleté německé dluhopisy se momentálně obchodují s výnosem -0,93 procenta.

Vládní dluhopisy jsou považované za bezpečnou investici. Na rozdíl od dluhopisů firem je krach státu něčím zcela výjimečným, z historie šlo třeba o Argentinu.

„Primární motivaci pro držbu dluhopisů se záporným výnosem představuje averze k riziku. Investoři se obávají zpomalování ekonomického růstu, který může být doprovázen turbulencemi na akciových trzích. Proto raději volí jistou malou ztrátu v porovnání s potenciálně vysokou ztrátou v případě propadu akciových trhů,” řekl Novinkám analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Podle průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch se recese světové ekonomiky v příštích 12 měsíců obává třetina investorů. Důvodem je mimo jiné eskalace obchodní války mezi USA a Čínou.

„Někteří investoři mohou nakupovat obligace se záporným výnosem i s cílem zisku,” dodal Pfeiler. Popis takových transakcí je velmi složitý. Zjednodušeně to lze popsat tak, že při obchodování spekulují na další uvolňování měnové politiky a ještě výraznější propad výnosů dluhopisů do záporu. Další variantou je spekulace na pohyb kurzů měn.

Výnosy českých vládních dluhopisů jsou aktuálně kladné. To souvisí s vyššími úrokovými sazbami v tuzemské ekonomice ve srovnání s eurozónou. Nicméně výnosy tuzemských dluhopisů se v minulosti v záporném teritoriu nacházely. Například výnos jednoletého dluhopisu se na konci začátku roku 2017 propadl až na úroveň -1,6 procenta. Tato extrémní hodnota souvisela s tím, že do těchto cenných papírů ve velkém investovali spekulanti, kteří očekávali ukončení devizových intervencí a posílení české koruny.

Proč investoři raději nedrží peníze v hotovosti nebo na účtech? Hodnotu peněz požírá inflace, u velkých objemů vkladů banky platí úrok blízký nule. Záporné úroky u vysokých zůstatků navíc zavedly i některé soukromé banky v Německu nebo Royal Bank of Scotland.

Kvůli obavám investorů v posledních týdnech zdražovalo také zlato či stříbro. Drahé kovy patří také mezi bezpečnější investice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám