Prezident USA Donald Trump.

Prezident USA Donald Trump. Zdroj: ČTK

Trump obvinil Google ze zmanipulování prezidentských voleb, firma prý nadržovala Clintonové

Americký prezident Donald Trump obvinil vyhledávač Google ze zmanipulování milionů amerických voličů v prezidentských volbách v roce 2016, které vyhrál. Na Twitteru uvedl, že společnost musí být trestně stíhána. Trump kritizuje Google opakovaně a tvrdí, že se tato technologická firma pokoušela podkopat jeho volební kampaň. „Google zmanipuloval 2,6 až 16 milionů voličů ve prospěch Hillary Clintonové ve volbách 2016! Přišel s tím stoupenec Clintonové, nikoli Trumpa. Google by měl být trestně stíhán. Moje vítězství bylo dokonce větší, než se předpokládalo!“ napsal prezident.

Zdroj své informace neupřesnil, za svůj tweet jen připojil odkaz na konzervativní nadaci Judicial Watch, která často upozorňuje na údajné přehmaty opozičních demokratů. Server The Hill napsal, že Trump zřejmě čerpal z výzkumu kontroverzního badatele Roberta Epsteina, který v červnu v Senátu amerického Kongresu vypovídal o údajných manipulacích vyhledávačů během volební kampaně. Právě tam podle The Hill padlo číslo 2,6 milionu jako počet osob, které prý Google svými manipulativními vyhledávacími technikami ovlivnil ve prospěch Clintonové.

Google v reakci popřel Epsteinovy vývody jako „nic jiného než chabě sestavenou konspirační teorii“. Šéfka americké Federální volební komise Ellen Weintraubová vyzvala Trumpa, aby se zdržel obvinění bez důkazů. „Záleží na faktech a americký lid by měl mít možnost věřit tomu, co říkají jeho vůdci,“ řekla televizi CNN Weintrubová, která je členkou Demokratické strany.