Pětihodinové jednání ministryň. Maláčová a Schillerová se na rozpočtu resortu práce nedohodly

Úterní jednání ministryň práce Jany Maláčové z ČSSD a financí Aleny Schillerové za ANO o podobě rozpočtu resortu práce na příští rok skončila bez výsledku. Vyjednávání mělo původně trvat hodinu, protáhlo se ale na pět hodin. A bude pokračovat v dalších dnech. Novinářům to bez dalších podrobností řekla mluvčí ministerstva práce Barbora Hanousek Eckhardová. Maláčová žádala o 11,7 miliardy korun víc, než navrhlo ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD a ministryně financí Alena Schillerová za ANO

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD a ministryně financí Alena Schillerová za ANO | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

„Jednání ministryň bylo přerušeno z časových důvodů. Trvalo víc než pět hodin. Bude pokračovat v následujících dnech. Prozatím se pozdržíme komentářů,“ řekla mluvčí.

Peníze pro vnitro. Hamáčkovo ministerstvo dostane příští rok 1,7 miliardy korun navíc

Číst článek

Podobně se vyjádřil i mluvčí resortu financí Michal Žurovec. „Jednání jsou blízko dohodě, budou pokračovat v následujících dnech,“ uvedl.

Ani jedna z ministryň se k výsledkům úterní schůzky nevyjádřila. Jednání začalo v 8.00 a mělo trvat hodinu. Maláčová si na 9.30 svolala do svého úřadu novináře, po 13.00 pak své vystoupení bez omluvy zrušila. Z ministerstva financí odjela bočním vchodem. Už dopoledne škrtla svůj odpolední program s návštěvou v centru sociálních služeb Tloskov.

Schillerová měla mít od 11.00 schůzku s další členkou kabinetu, ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou z ANO. Ta na ministerstvo financí dorazila v 11.30 a na jednání tam čekala.

Miliardy pro ministerstva?

Podle navrhovaného rozpočtu má mít ministerstvo práce příští rok na výdaje o 49,03 miliardy korun víc než loni. Celkem pro něj ministerstvo financí vyčlenilo 676,47 miliardy.

Ministr Havlíček vyjednal pro resort průmyslu dalších 400 milionů. Zvýší se i částka na výzkum

Číst článek

Maláčová chtěla téměř o 11,7 miliardy víc, a to na sociální služby, investice do počítačových systémů či na sociální práci. Příjmy resortu mají podle návrhu rozpočtu činit 564,1 miliardy korun, tedy o 21,45 miliardy víc než letos.

Rozpočet ministerstva práce hraje roli nejspíš i při řešení nynější vládní krize kolem obsazení postu ministra kultury. Šéf ČSSD Jan Hamáček několikrát zopakoval, že jeho strana chce ve vládě zůstat, pokud se bude dodržovat Ústava a koaliční smlouva a rozpočet umožní fungování pětice resortů sociálnědemokratických ministrů.

Nechali se slyšet, že jim dohromady chybí kolem 20 miliard. Se Schillerovou se už dohodli na posílení sumy vnitra o 1,7 miliardy, zemědělství o miliardu, kultury o 440 milionů a zahraničí o 253 milionů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme