Hlavní obsah

Migranti z Open Arms opět skáčou do moře a pokouší se doplavat na Lampedusu

ČTK, akr
Aktualizováno

Situace na španělské záchranné lodi Open Arms začíná být kritická. Další a další afričtí migranti se snaží za každou cenu dostat na italskou půdu. Z lodě, která kotví nadohled ostrova Lampedusa a od minulého týdne čeká na povolení vplout, skáčou do moře a snaží se přeplavat do asi 800 metrů vzdáleného přístavu. Španělská vláda vysílá k Lampeduse armádní loď, která by měla migranty odvézt na Mallorku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další skupinka migrantů naskákala do moře a chtěla doplavat na LampedusuVideo: AP

 
Článek

V neděli se na Lampedusu pokusili doplavat čtyři migranti z Open Arms, o den později je napodobilo dalších devět, pobřežní stráž ale všechny vylovila z vody a odvezla na nedaleký ostrov.

V úterý během dne pak skočilo do moře ve snaze dostat se do přístavu nejméně 15 migrantů.

Kolem 150 migrantů plujících z Libye do Evropy nalodila posádka během několika operací od 1. srpna, část dostala povolení vylodit se - v úterý ráno italská pobřežní stráž odvezla na pevninu dalších devět lidí, kteří naléhavě potřebovali lékařské ošetření - část to zkouší na vlastní pěst. Na plavidle dál zůstává asi osm desítek běženců.

„Voda na příděl, jídlo na příděl... Začíná to připomínat detenční tábory v Libyi, ale jsme v italských vodách," napsal v noci na úterý na Twitteru zakladatel organizace Proactiva Open Arms Óscar Camps, pro kterou jsou jedním z hlavních důvodů pomoci migrantům zoufalé životní podmínky v Libyi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Několik migrantů se pokusilo doplavat k ostrovu LampedusaVideo: AP

Španělské plavidlo nevládní organizace Open Arms čeká na povolení italských úřadů vplout do přístavu. Ministr zahraničí Matteo Salvini sice učinil ústupek, když už dříve 27 nezletilým běžencům dovolil převoz na pevninu, vylodění dalších migrantů ale odmítl.

Open Arms měla na výběr

O víkendu nabídlo posádce lodi přístav španělské město Algericas, kam by plavba od Lampedusy trvala pět dní. Pomoc byl ochotný poskytnout také Madrid, plavidlu nabídl blíže ležící španělské ostrovy, Mahón a Palma de Mallorca, cesta k nim by ale trvala tři dny. Kvůli délce navrhovaných cest je Open Arms odmítla.

Španělská vláda nicméně vydala příkaz, aby k Lampeduse vyplula armádní loď Audaz. Plavidlo má na cestu vyrazit v úterý odpoledne z Cádizu a dorazit po třech dnech. Posádka pak „převezme zodpovědnost za lidi na palubě Open Arms a eskortuje loď do přístavu Palma de Mallorca,” uvedla vláda v prohlášení.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Migranti skáčou do moře z paluby španělské záchranné lodě Open Arms, aby doplavali k italskému ostrovu Lampedusa

Vrchní představitel organizace Ricardo Gatti navrhoval ještě jiné, „důstojné” řešení. Loď s uprchlíky by podle něj mohla doplout na Sicílii a odtud by mohli letět letadlem do Madridu, cesta by vyšla na 240 eur na osobu.

Open Arms má ale možná ještě jiné důvody, proč necestovat do Španělska. Deník El Mundo uvedl, že po několikaměsíčním zadržení v přístavu v Barceloně od letošního ledna totiž dostala v dubnu od španělských úřadů povolení vyplout pouze za účelem přepravy materiálu na ostrovy v Egejském moři, nesmí tedy naloďovat migranty u libyjských břehů.

Posádka nebyla při předchozích operacích schopna vylodit uprchlíky v prvním bezpečném přístavu, což byl podle španělských úřadů mimo jiné důvod k zákazu vyplout.

Dalším plavidlem, které již více než týden vyčkává mezi ostrovy Lampedusou a Maltou, je loď Ocean Viking organizací Lékaři bez hranic a Méditerranée.

Foto: Salvatore Cavalli, ČTK/AP

Italská pobřežní stráž zachraňuje migranty, kteří skočili do moře z paluby španělské záchranné lodě Open Arms, aby doplavali k italskému ostrovu Lampedusa

Reklama

Výběr článků

Načítám