Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Ustřihneme-li ptáku křídla, přestane létat.‘ Česká televize uvede neznámý norský recitál Karla Kryla

Kultura

  16:00
PRAHA - Česká televize uvede ve středu 21. srpna záznam vystoupení Karla Kryla, který uvedla norská veřejnoprávní televize NRK. Jde o unikátní záznam, protože se žádné jiné takto ucelené Krylovo vystoupení nedochovalo. Uniklý záznam zatím měli možnost shlédnout pouze uživatelé internetu, pro televizní diváky půjde o premiéru.

Karel Kryl na Filozofické fakultě UK. foto: Artcam

Karel Kryl: Píseň skončila, žalář je naším domovem

ČT Art, 21. srpna, 21:00

„Ustřihneme-li ptáku křídla, přestane létat. Ale nikdy nezapomene, že létal.“ Touto větou začíná vystoupení Karla Kryla, jehož záznam pořídila v roce 1969 veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost NRK. Pro české televizní diváky je tento záznam neznámý, ačkoliv začátkem letošního roku unikl na internet. 

Karel Kryl.
Karel Kryl, Koncert pro všechny slušný lidi.

Více než 22 minut dlouhý záznam vznikl v norském hlavním městě Oslo na přelomu června a července během Krylova třítýdenního pobytu ve Skandinávii, kam jej z popudu československých exulantů pozval Norský studentský svaz. Kryl se sice do Československa poté ještě vrátil, ale oficiálně pobýval již v exilu v Mnichově.

Kryl vybral pětici svých písní - Salome, Jeřabiny, Bratříčku, zavírej vrátka, Marata ve vaně a Rakovinu - a doprovodil je ilustracemi či mluvenými výstupy. Skvěle mu k tomu posloužila i obyčejná křída s tabulí, kterou kdosi do studia donesl. Dokázal, že je nejen skvělým hudebníkem, ale i bavičem.

O tom, že vystoupení bylo pro Karla Kryla emocionálně hodně náročné, svědčí i chyba, kterou udělal při hraní Bratříčka, a v angličtině pak žádal o nový začátek písně. „Celý recitál je unikátním počinem. Vinou cenzorských zásahů na počátku sedmdesátých let minulého století se žádný podobný a takto ucelený záznam z té doby nedochoval,“ upozorňuje ČT.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!