Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šéf ČRo Zavoral dostane za pololetí nižší odměnu. Rada mu vyčetla porušení kodexu

Média

  16:22
PRAHA - Generální ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral dostane za letošní první pololetí odměnu 441 600 korun, tedy o osm procent nižší než je maximálně možná výše. Rozhodla o tom v úterý Rada ČRo, která Zavoralovi částečně vyčetla porušení kodexu a zákona ČRo a částečně také nedodržení stanoveného podílu poslechovosti.

Šéf Českého rozhlasu René Zavoral v roce 2016. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Šéf Českého rozhlasu Zavoral získá za druhé pololetí odměnu 432 tisíc korun

První věcí, kterou rada při hodnocení šéfa rozhlasu kritizovala, bylo porušení kodexu ČRo, které zaznamenala v jednom z diskusních pořadů stanice v květnu. Rada proto generálnímu řediteli stanovila srážku z odměny pět procent. Dodržování kodexu a zákona o ČRo celkem tvoří 50 procent z odměny.

Dalším kritériem, které ČRo pod vedením Zavorala v pololetí nedodržel, je podíl poslechovosti. Toto kritérium má tvořit deset procent z celkové odměny. Rozhlas měl podle šetření Radioprojektu v pololetí podíl na poslechovosti v Česku 21,7 procenta, což je o 0,5 procenta méně, než je radou stanovená hranice. Rada však nakonec přihlédla i k výsledkům předchozího šetření, kdy měl ČRo podíl 22,9 procenta. Zavoralovi tak nakonec udělali srážku ve výši tří procent z celkové odměny.

‚Úspěšné pololetní’

Další stanovená kritéria, mezi které patří ještě dodržování nařízení rady, kvalita předkládaných materiálů radě a dodržování termínů nebo plnění rámcového plánu pro toto období, Zavoral podle rady splnil bez problémů.V předchozím období, tedy za druhé pololetí loňského roku šéf rozhlasu dostal odměnu 432 000 korun. Rozhlas tehdy nedodržel podíl poslechovosti.

Předsedkyně rady Hana Dohnálková hodnotila pololetí jako úspěšné a vyvážené. Vedení stanice chválila například za úspěšný výběr koncesionářských poplatků, rekonstrukci budov v Olomouci či Brně nebo programovou skladbu. ČRo v pololetí meziročně zvýšil výběr koncesionářských poplatků zhruba o dva miliony korun na 1,051 miliardy korun.

Český rozhlas loni podle předběžných odhadů hospodařil se ziskem kolem 32 milionů korun. Cílem média je vždy mít alespoň vyrovnané hospodaření.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.