Výrobce Perunu jde do boje. Vojskové zkoušky byly nestandardní, zlobí se

  16:48
Výrobce pancéřovaných vozidel SVOS Přelouč se ostře ohradil proti konstatování ministerstva obrany, že nové bojové vozidlo Perun určené pro elitní 601. skupinu speciálních sil nesplnilo vojskové zkoušky. Firma argumentuje, že vozidlo stanovené parametry plní, ale že průběh zkoušek byl nestandardní s řadou porušení pravidel.

Speciální síly měly čtyři vozidla Perun za 94,5 milionu dostat už loni na podzim. Zatímco podnikovými i kontrolními zkouškami vozidla loni prošla, vojskové zkoušky pro ověření, zda splňují požadavky armády, se tehdy nepodařilo dokončit a proběhly až v polovině letošního roku.

A podle ministerstva obrany vozidlo zkouškami neprošlo. Je například těžší, než mělo původně být.

„Výrobce bohužel nedokázal dodat vozidlo s parametry, ke kterým se písemně zavázal,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek s tím, že obrana 9. srpna od smlouvy na nákup čtyř vozidel jednostranně odstoupila.

Výrobce, společnost SVOS Přelouč se ostře proti vyjádření ohradila. Podle společnosti vozidlo armádní parametry plní, což mají potvrzovat platné protokoly ze zkoušek i měření.

„Celý průběh vojskových zkoušek byl do současné doby nestandardní a neodpovídající závazným předpisům ministerstva obrany,“ uvedla firma v oficiálním prohlášení.

Podle tiskového mluvčího přeloučské firmy společnost průběžně ministerstvu deklarovala šest desítek porušení vnitřních předpisů vojskových zkoušek, ministerstvo prý dosud nijak fakticky nereagovalo.

Firma tak předala veškeré podklady včetně soupisu prokázaných porušení smlouvy a řídící dokumentace zastupující právní kanceláři a chce se hájit právní cestou s cílem dokončit vojskové zkoušky v souladu s kupní smlouvou. Konkrétní porušení a podrobnosti o nich ale firma nechce vzhledem k přetrvávajícímu závazku mlčenlivosti zveřejňovat.

Komise pro vojskové zkoušky ale podle firmy například neoprávně požadovala na vozidle ověření parametrů, které sice vůbec neměly být součástí vojskových zkoušek, ale kterými komise údajně podmiňovala jejich pokračování.

SVOS tak podle prohlášení na své náklady v rámci vstřícného přístupu provedl úspěšně měření u státního podniku Vojenský technický ústav ve Vyškově. Nad rámec uzavřené smlouvy pak společnost podle požadavků armády vozidlo upravila na své náklady tak, aby plně odpovídalo poznatkům ze zkoušek pro plánované bojové použití včetně zvýšení ochrany posádky.

Zkoušky provázela pochybení, tvrdí firma

Společnost také uvedla, že zaznamenala neodborné a subjektivní stanovování způsobu provádění a hodnocení zkoušek odporující standardům české armády i NATO, zásadní pochybení v průběhu samotného provádění zkoušek, vyhotovování neautentických záznamů z jednání, až po poškození vozidla a vystavení osádky riziku závažného zranění z důvodu nerespektování bezpečnostních pokynů k použití speciální výbavy vozidla ze strany zkušební komise.

Perun 4x4

Otevřené vojenské bojové terénní vozidlo pro přepravu až pěti lidí a materiálu. Zároveň umožňuje přepravu raněného na nosítkách ve vodorovné poloze.

Je vybaveno balistickou ochranou a kulometem ráže 12,7 mm nebo automatickým granátometem do ráže 40 mm, lehkým kulometem ovládaným ze sedačky spolujezdce a systémem pro zadýmení.

Hlavní zbraň je umístěna na otočném kruhu nad středem vozidla na trubkovém rámu. Ten slouží zároveň jako ochrana osádky při převrácení vozidla.

  • Osádka: 5
  • Hmotnost: 10,4 t
  • Užitečná zátěž: 2,6 t
  • Délka: 6030 mm
  • Šířka: 2300 mm
  • Výška: 2600 mm
  • Max. rychlost: 110 km/h
  • Dojezd na silnici: 700 km

„Navíc komise pro vojskové zkoušky nedokázala ani v jednom rozporovaném případě své stanovisko opřít o jakýkoliv standard či normu a opakovaně vyžadovala plnění parametrů, které nejenže nejsou ve smlouvě určeny jako závazek společnosti SVOS, ale které navíc nejsou dosažitelné žádnou technikou zavedenou v armádách NATO,“ uvedla společnost v prohlášení s tím, že i přes opakovaná upozornění na chybný postup komise nedokázalo ministerstvo obrany zjednat nápravu.

Komise také podle společnosti za osm měsíců od loňského října 2018 do konce letošního června „neučinila jediný krok k pokračování zkoušek“. Když pak po naléhání a stížnostech společnosti SVOS nakonec rozhodla o přistavení vozidla k pokračování, samotné pokračování podle výrobce posléze znemožnila.

„Komise pro pokračování vyžadovala okamžité doložení dokumentů, které vydávají orgány ministerstva obrany až po skončení vojskových zkoušek, a ne v jejich průběhu,“ tvrdí společnost.

Záběr z testování vozidla Perun proti výbuchu v německém testovacím zařízení IABG

Firma tak podle vyjádření nemůže považovat závěrečnou zprávu o vojskových zkouškách za platnou, protože neodpovídá kupní smlouvě a závazným řídícím dokumentům ministerstva.

Vítěz z roku 2017

Firma SVOS zvítězila v tendru na dodávku bojových vozidel pro Speciální síly v roce 2017. Jako jediná byla schopná splnit náročné požadavky armády, především požadovanou úroveň odolnosti proti minám. Firma tvrdí, že dodnes žádný jiný otevřený průzkumný vůz na světě takových parametrů nedosáhl.

Přeloučská společnost patří mezi přední evropské výrobce pancéřovaných vozidel. Ve vojenské oblasti zajišťuje dodávky speciální obrněné techniky jako například lehká průzkumná vozidla Kajman, obrněné verze vozidel Land Rover, pancéřované vozy Toyota Land Cruiser či pancéřové kabiny pro světové výrobce vojenských vozidel.

Kromě toho se soustředí na výrobu víceúčelových vozidel a limuzín určených pro ochranu osob, terénních chráněných vozidel, vozidel pro přepravu cenin a chráněných materiálů a vozidel pro speciální použití u policie. Součástí portfolia je také výroba pancéřování a neprůstřelných skel.

„Nelze totiž hovořit o tom, že vozidlo nevyhovělo, pokud je tento závěr činěn na základě zkoušek, jejichž průběh i forma odporují kupní smlouvě, odborným předpisům i pravidlům stanoveným pro podobné smluvní vztahy občanským zákoníkem. Takový postup smlouva ani zákon nepředjímají, a jde tedy o porušení smluvních povinností ze strany ministerstva,“ konstatoval ředitel společnosti Jaroslav Černý. Jeho firma je prý připravena s ministerstvem dále jednat.

„Za čtyřicet let své kariéry v oblasti vojenských vozidel jsem se nesetkal s takto neprofesionálním, negativně účelovým a vůči domácímu výrobci výrazně záporným přístupem,“ dodal Černý. Postup ministerstva obrany je podle jeho slov pravděpodobně reakcí na fakt, že jeho společnost souběžně „napadá nezákonný postup i v dalších projektech“.

Zkoušky jsme prodloužili, vozidlo propadlo, hájí se obrana

Ministerstvo obrany interpretaci SVOS odmítá s tím, že velení armády dokonce prodloužilo termín vojskových zkoušek. „Výrobce bohužel nedokázal dodat vozidlo s parametry, ke kterým se písemně zavázal,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Připomněl, že vojskové zkoušky mají svá pravidla a prochází jimi veškerá nově zaváděná armádní technika. Cílem a předmětem zkoušek je ověřit shodu vybraných takticko-technických parametrů s parametry uvedenými v kupní smlouvě v podmínkách blízkých reálnému používání.

Vojskové zkoušky vozidla Perun podle ministerstva obrany probíhaly od 23. července do 7. října 2018, ale protože vozidlo vykazovalo řadu odchylek od smluvních podmínek, nechal náčelník Generálního štábu zkoušky prodloužit.

„Ani do tohoto termínu však nebylo dosaženo požadovaného výsledku a vozidlo nevyhovělo v 85 procentech hodnocených zkoušek. Včetně hodnocení parametrů, které mají zásadní vliv na spolehlivost vozidla jako celku v bojovém nasazení a na ochranu života posádky,“ uvedl Pejšek.

Podotkl, že zkoušky probíhaly po celou dobu za přítomnosti odborných zástupců dodavatele, kteří nikdy obsah, formu a způsob provedení nerozporovali. Kvůli nedostatkům proto ministerstvo obrany 9. srpna jednostranně odstoupilo od kupní smlouvy.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno 

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

28. března 2024  13:11,  aktualizováno  13:58

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...