Hlavní obsah

Spor je u konce, žádná krize není, řekl Babiš. Jméno nového ministra ale nezná

Novinky, Barbora Zpěváčková
Lány
Aktualizováno

Spor o ministerstvo kultury je ukončen, prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO) po zhruba hodinové schůzce u prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech. Jméno nového nominanta ČSSD na funkci ministra kultury se ale prezident od premiéra údajně nedozvěděl.

Záznam: TK po schůzce Andreje Babiše s prezidentem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„Ten spor je ukončen. Nemluvme o nějaké krizi, žádná krize není,” řekl Babiš novinářům.

Jméno nového ministra kultury prý Zemanovi nesdělil. „Neřekl jsem mu to, protože já to jméno nevím,” reagoval Babiš na dotaz Novinek, zda prezidentovi sdělí, koho by ČSSD chtěla na ministerstvu kultury místo Michala Šmardy, kterého prezident odmítl jmenovat.

„Požádal jsem pana prezidenta, aby bylo možné tento problém rychle dořešit a aby byla vláda kompletní. Nebavili jsme se o detailech, je to o lepší komunikaci, aby byl ten nový kandidát lépe zkomunikován, než to bylo,“ konstatoval Babiš.

Nového kandidáta by chtěl na Hrad odeslat ještě tento týden. „Je to na panu Hamáčkovi, kdy s tím přijde, ale všichni chceme mít tento problém konečně za sebou,“ podotkl premiér. Scénář na rekonstrukci vlády podle něj neexistuje a nikdy ani neexistoval.

Záznam: TK po schůzce Ivana Bartoše s prezidentem ZemanemVideo: Novinky

To, že Zeman očekával, že se od Babiše dozví nové jméno, předtím novinářům řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš, který se s prezidentem sešel v úterý o půl druhé. „Prezident potvrdil, že očekává jméno od soc. dem., které by měl dnes donést pan premiér Babiš,“ tlumočil Bartoš Zemanův názor.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v úterý Právu řekl, že prezident Zeman přivítal krok Michala Šmardy, který se v pondělí vzdal nominace.

Jméno řeknu do pátku, prohlásil Hamáček 

Šéf ČSSD Jan Hamáček se už během úterka nechal slyšet, že nové jméno na ministra kultury představí do pátku, kdy zasedá užší vedení ČSSD.

Šmarda už v pondělí uvedl, že kandidátem na ministra kultury by mohl být pardubický hejtman Martin Netolický nebo hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, případně náměstkyně resortu pro sekci živého umění Kateřina Kalistová.

Podle informací Novinek se také spekulovalo o tom, že by v Nostickém paláci mohl usednout poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. Ten to ale popírá.

Proti Šmardovi výhrady měl prezident Zeman, později i premiér. V neděli na svém Facebooku napsal, že si neumí představit, že by měl Šmardu představit ve Vídeňské opeře jako ministra kultury. Babišovi vadilo, že Šmarda kritizoval hnutí ANO a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) označil za Kalouska v sukni.

Reklama

Výběr článků

Načítám