Zeman by měl situaci ohledně ministra kultury rychle dořešit, řekl po schůzce s prezidentem Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman v Lánech (20. 8. 2019)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman v Lánech (20. 8. 2019) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Miloš Zeman by měl situaci ohledně ministra kultury rychle dořešit. Požádal ho o to premiér Andrej Babiš, který s prezidentem jednal o současné politické situaci. Další na tahu je podle Babiše šéf ČSSD Jan Hamáček, který má navrhnout nového ministerského kandidáta místo Michala Šmardy. Toho Zeman odmítl jmenovat. Babiš odmítl, že by současná situace byla ústavní krizí. 

„Tato záležitost zastínila důležitější věci, jako je jednání o rozpočtu,“ uvedl k situaci na ministerstvu kultury po schůzce v Lánech Babiš. Podle něj je nutné, aby bylo komunikování nového kandidáta lepší, než v případě Michala Šmardy. „Nemluvme o krizích, žádná krize tu není,“ řekl Babiš. Nominaci Šmardy stáhne hned poté, co šéf ČSSD Hamáček navrhne nové jméno. Stát by se tak mělo do pátku.

Premiér zároveň dodal, že v pondělí několik hodin jednal s předsedou sociální demokracie nad problematickými body spolupráce v rámci koalice. Podle předsedy vlády je tak koaliční spolupráce nyní na dobré úrovni.

Spor o výměnu ministra trvá už čtvrt roku. Zeman v polovině prázdnin po dvou měsících od doručení návrhu odvolal Antonína Staňka (ČSSD), ohledně jeho nástupce se ale slíbil vyjádřit až v polovině srpna. Minulou středu pak uvedl, že Šmarda je odborně nekompetentní, protože se nikdy nezabýval problematikou české kultury. ČSSD požádal o navržení jiného kandidáta. V závěru minulého týdne Šmardu odmítl i Babiš, mimo jiné kvůli jeho výrokům z poslední doby. Šmarda se v pondělí vzdal nominace kvůli výtkám prezidenta i předsedy vlády. Podle Babiše tím odblokoval situaci.

Babiš v pátek po návratu z dovolené v televizi Prima Šmardu zkritizoval. Řekl, že s ním ve vládě nebude, neboť není dobrý kandidát a na základě jeho mediálních vystoupení má obavu z toho, že by ve vládě jenom kritizoval. "Bylo to moje rozhodnutí. Já jsem s prezidentem o tom nemluvil. Postupuji podle mých kompetencí a práv a v podstatě na to, jak jsem se vyjádřil, neměl nikdo vliv. Rozhodl jsem se tak sám na základě různých mediálních vystoupení. Já se k tomu nechci vracet, je to za námi a ta debata už je zbytečná," řekl dnes premiér.

Zemana Babiš pozval na jednání vlády 16. září, na němž bude kabinet schvalovat rozpočet na příští rok. Prezident podle premiéra potvrdil svoji účast. Babiš také uvedl, že se v pondělí večer domluvil s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), že na 9. září po zasedání vlády svolá tripartitu k vyjednávání o platech.