Hlavní obsah

Na severu Čech by mohla vzniknout obří jezerní kaskáda

Novinky, tov

Ministerstvo průmyslu chce propojit jezera vzniklá rekultivací hnědouhelných dolů a lomů v severních Čechách. Obří vodní dílo by sloužilo jako zásobárna vody pro období sucha, pro rekreaci i energetiku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jezero Milada vzniklo zatopením uhelného lomu.

Článek

Plán počítá s tím, že po ukončení těžby v lomu ČSA po roce 2024 by byl zatopený vodou a vodní dílo by se propojilo s již existujícími či vznikajícími jezery jako Milada a Most.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek zadalo Palivovému kombinátu Ústí (PKÚ), aby zpracoval studii proveditelnosti. Ministr Karel Havlíček by pak chtěl návrh včetně časového harmonogramu a financování předložit vládě do konce příštího roku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jezero Most se rozkládá na úctyhodné ploše 309 hektarů.

Vodní dílo by mělo mít podle odhadů resortu celkovou plochu nejméně 3361 hektarů (33,61 kilometrů čtverečních), což je zhruba 70 procent plochy vodní nádrže Lipno. Záměrem MPO je, aby všechna jezera byla průtočná. Oblast má obrovský potenciál jako zásobárna vody pro Česko a také jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům na hladině.

Foto: Mapy.cz

Jezera Milada, Most a lom ČSA

„Pokud by vznikla ta obrovská kaskáda od jezera Milada přes lom ČSA, Tušimice a včetně budoucích Vršan, vznikla by i možnost vytvořit energetické zdroje přibližně v rozmezí 1000 až 2000 megawatt, což vlastně znamená, že bychom vytvořili zdroj na úrovni dvou jaderných reaktorů," popsal Havlíček.

Foto: MPO

Lom ČSA

„Rekultivací se zabýváme průběžně, vznik a propojení jezer by byl přínosný pro všechny,“ uvedl ředitel Palivového kombinátu Ústí Petr Lenc a dodává: „Odborný materiál pro vládu samozřejmě připravíme a poté půjde o politické rozhodnutí.“

Po ukončení těžby v lomu ČSA se odhaduje, že napuštění vodou z Ohře by trvalo 10 až 15 let. Vzniklo by tak jedno z největších jezer v ČR.

Hnědé uhlí na Mostecku se těží pomocí obřích rýpadel. Podívejte se na záběry z dolu z ptačí perspektivyVideo: Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám