Hlavní obsah

Proč jste odepsal Šmardu? V Lánech se do Babiše pustila cizí žena

Novinky, Barbora Zpěváčková
Lány

Setkání prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) v Lánech v úterý nezakončil tiskový brífink předsedy vlády. Na Babiše totiž ještě čekala žena, která měla na klopě symbol spolku Milion chvilek pro demokracii. Přišla se zeptat, proč premiér odepsal Michala Šmardu (ČSSD) jako kandidáta na ministra kultury.

Premiér Babiš vysvětluje cizí ženě, proč nechtěl Šmardu do vládyVideo: Novinky

 
Článek

Poté, co Babiš povečeřel s prezidentem a zodpověděl dotazy novinářů, chystal se odejet z Lán. V tom ho ale zastavila žena s dotazem, jak dospěl k názoru, že Šmarda není kompetentní vykonávat funkci ministra kultury.

Babiš o Šmardovi už dříve prohlásil, že není kompetentní a že by se ho styděl představit ve Vídeňské opeře rakouskému kancléři či francouzskému prezidentovi.

„Dospěl jsem k tomu na základě jeho mediálních vystoupení a na základě toho, že nemluví cizí jazykem,“ vysvětloval jí svůj postoj premiér.

Žena se ale nenechala jen tak odbýt. „Překvapuje mě to od vás. Jste trestně stíhaný. Sám sebe můžete představovat v cizině a pana Šmardu jste odepsal, aniž by ukázal, jestli je schopný,“ tepala premiéra kritička.

Babiš: Já mluvím čtyřmi jazyky

Ani Babiš se ovšem nechtěl dát. „Mluvím čtyřmi jazyky, když jsem panu prezidentovi Macronovi ukazoval francouzskou sbírku, mluvil jsem plynně francouzsky. Když jsem mluvil s paní Merkelovou nebo Kurzem, mluvil jsem německy. Kultura potřebuje reprezentaci. Když jsem prezentoval Českou filharmonii v Londýně nebo ve Vídni, tak je potřeba mít ty jazykové znalosti,“ kontroval premiér.

Žena mu poděkovala za odpověď, načež Babiš z Lán odjel.

Na úterní schůzce Babiš s prezidentem Zemanem řešili aktuální politickou situaci kolem dění na ministerstvu kultury. Zeman nejprve dlouho váhal s odvoláním šéfa resortu Antonína Staňka (ČSSD) a následně se bránil jmenovat navrženého Michala Šmardu. Kandidát ČSSD Šmarda - Babišem navržený ale zároveň také kritizovaný - se nakonec v pondělí kandidatury vzdal.

Premiér po úterním jednání uvedl, že spory ohledně ministerstva kultury jsou u konce a že do pátku by měl být jasný nový kandidát na šéfa resortu, kterého představí ČSSD. Tvrdil, že jméno nezná.

Reklama

Výběr článků

Načítám