Hlavní obsah

Zemřel fotograf Karel Kuklík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve věku 82 let zemřel v neděli fotograf Karel Kuklík. Sdělil to fotografův syn Pavel Kuklík. Umělcova tvorba je zastoupena ve sbírkách řady tuzemských i zahraničních galerií a muzeí moderního umění. Hlavní náplní jeho tvorby byly příroda a krajina.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fotograf Karel Kuklík na snímku z roku 2017

Článek

Poslední rozloučení s Karlem Kuklíkem se uskuteční v pondělí 26. srpna v 11:00 ve velké obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Kuklík začal fotografovat ve 14 letech. V roce 1959 vstoupil do fotoklubu ČKD Stalingrad (původně Český klub fotografů amatérů) v Nekázance, kde měl svou první výstavu. V 60. letech 20. století byl jedním z hlavních přestavitelů českého informelu, neboli abstraktního expresionismu, k němuž na přelomu 50. a 60. let inklinovala řada českých výtvarníků. Po roce 1968 se více přiklonil ke klasické fotografii, používal velkoformátové kamery. Celoživotně se do hledáčku Kuklíkova zájmu dostávaly kromě pražských ulic krajina na Šumavě a na Třeboňsku.

Během svého života vytvořil desítky fotografických cyklů, které vystavoval na řadě samostatných i kolektivních výstav. Jeho tvorba je zastoupena ve sbírkách významných tuzemských i zahraničních kulturních institucí, jako jsou například Národní galerie či Uměleckoprůmyslové museum v Praze, nebo Muzeum moderního umění v New Yorku a Francouzská národní knihovna v Paříži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám