Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prodeje dodávek se zvyšují, ale ne kvůli ekonomickému růstu

Zatímco registrace nových osobních aut letos citelně klesají, těch lehkých užitkových naopak rostou. Říká to něco o tom, jestli ekonomika roste, nebo klesá? Nikoli, stojí za tím nová metodika měření spotřeby.
Toyota Proace City

Toyota Proace City | foto: Toyota

Registrace nových osobních aut v České republice, ale i v celé Evropě, letos dost citelně klesají. Za prvních sedm měsíců letošního roku spadly v ČR meziročně o 9,13 procenta, jakkoli v červenci mírně vzrostly o 0,82 %. V celé Evropě to pak byl v prvním pololetí pokles o 3,1 %. Prodeje lehkých užitkových vozidel však vykazují opačný trend. V Evropě rostly v prvním pololetí oproti loňsku o 5,8 %, v Česku od ledna do července o 5,29 %, v samotném červenci pak dokonce skoro o 13 procent.

Co za tím je? Říká se, že blížící se ekonomická recese se dá poznat mimo jiné z trendu prodeje užitkových a nákladních vozů. Když jich firmy objednávají málo, znamená to, že mají málo zakázek a ekonomika spěje do recese. Tomu by však aktuální statistiky moc neodpovídaly. O německé ekonomice se mluví v souvislosti s recesí, ale registrace nových dodávek do 3,5 tuny tam v prvním pololetí rostly o 13,9 %, těch středních do 16 tun o 21,2 % a nejtěžších nad 16 tun o 19,3 %.

WLTP a osobní auta

Statistiky registrací osobních aut loni i letos ovlivnila metodika měření spotřeby WLTP a nutnost nové homologace na aktuální normu Euro. Loni v půlce roku kvůli tomu citelně stoupaly registrace osobních aut. Automobilky se chtěly „předzásobit“ určitým počtem vozů homologovaných podle starší normy, pak následoval propad. Metodika byla trochu složitější, ale zjednodušeně mohly automobilky takto zaregistrovat 10 procent aut prodaných o rok dříve.

Peugeot Rifter

To potvrzuje Jan Linhart ze společnosti KPMG: „Meziroční srovnání bude v letošním druhém pololetí výrazně poznamenáno loňskou srovnávací základnou, která byla ovlivněna zaváděním WLTP. V létě byly registrace uměle nadhodnoceny účelovými registracemi, a naopak v podzimních měsících trhy vykazovaly propad způsobený zmíněnými předregistracemi i opožděným uváděním aut s dokončenými procedurami na trh. Logicky bych tedy očekával, že červenec a srpen budou letos ve znamení silného poklesu, naopak v září a říjnu může nastat zdánlivá korekce směrem nahoru. To by ale nemělo nic měnit na našem očekávání, že trh s novými auty letos bude klesat.“

Tři faktory růstu

A podle podobného scénáře se letos odehrávají registrace na trhu dodávek. Na užitková auta totiž dopadne „kladivo“ WLTP až letos. Pro ně platí povinnost homologovat všechna nově prodávaná vozidla v Evropě podle WLTP až od letošního září. Výkyvy v prodejích ovšem nebudou tak dramatické jako u osobních vozů. Výrobci to však u nich mají přece jen o něco snazší. Nejenže mají zkušenosti s touto procedurou, ale nabídka motorizací je u užitkových vozů menší než u osobních.

Už dnes velká část importérů jedná podobně jako loni u osobních aut – sami nebo prostřednictvím dealerů registrují povolenou desetiprocentní kvótu aut podle stávající homologace. „Ta auta se prodají. Přece jen užitkové auto svému majiteli vydělává, a když se mu rozbije jeho stávající, potřebuje nové obratem, aby nepřišel o výdělek. Neřeší tak jako u osobáků barvu nebo výbavu,“ říká pro iDNES.cz manažer jedné automobilky, který si nepřál být jmenován.

Ford Transit

To je tedy jeden z aspektů rostoucího počtu registrací. Druhým je i samotný větší zájem zákazníků, který však není dán lepšící se ekonomickou situací. Nové motory, aby vyhověly předepsaným normám, se totiž v drtivé většině neobejdou bez vstřikování močoviny (systém SCR používající činidlo AdBlue). A to bere část zákazníků jako zbytečnou komplikaci a výdaj na víc, takže si chtějí koupit ještě „staré“ auto bez tohoto zařízení. Dělají to tak spíš menší živnostníci, velké firmy to tolik neřeší.

Třetí důvod přidává Jitka Jechová z české Toyoty: „Jako možnou příčinu vidíme rozvoj byznysu a s tím spojenou poptávku po užitkových vozech. Zároveň na jedné straně je u zákazníků stoupající poptávka po vozech SUV, které ale plně nenahrazují postupně mizející MPV. Část zákazníků se proto přiklání k užitkovým autům, jako jsou v našem případě Proace Verso či brzy uvedené CDV Proace City. S tím je spojen i trend, kdy zákazníci přes týden vůz využívají pro firemní účely a na víkend s ním jezdí na výlety, za sportem apod.“ Toyota se nově do obchodu s dodávkami pustila v Evropě s vervou. Chce, aby se užitkové modely staly jedním z pilířů nabídky (více čtěte zde). 

Opel Zafira Life

Omezení motorizací

Jakkoli užitkové vozy nemají tak širokou nabídku kombinací motoru a převodovky jako osobní auta, bude WLTP a nutnost nové homologace znamenat ještě další omezení nabídky, minimálně po určitou dobu a pro některé značky. Tak například, jestli Ford Focus nabízí dva benzinové a dva naftové agregáty o celkem sedmi výkonových specifikacích, některé s dvěma možnostmi převodovky, tak Ford Transit Van má momentálně v ceníku jen jeden dvoulitrový naftový motor ve dvou výkonových verzích výhradně s šestistupňovou manuální převodovkou. Ale konkrétně v případě této značky dojde k postupnému rozšíření nabídky.

„Nově zaváděný měřicí cyklus WLTP pro lehké užitkové vozy Ford žádné omezení nabídky pohonných jednotek znamenat nebude,“ tvrdí dokonce mluvčí českého zastoupení Martin Linhart. „Pro menší užitkové verze, tedy Transit Connect a Transit Courier, budeme i nadále nabízet vznětové motory 1.5 EB, resp. 1.5 TDCI. Pro větší užitkové vozy zůstávají v nabídce motory 2.0 EcoBlue, které jsou dnes k dispozici ve výkonových variantách od 105 do 185 koní. K nim ale ve čtvrtém čtvrtletí roku přibudou ještě další čtyři verze v mild-hybridním provedení, a tak se dá říct, že Ford poté, co WLTP vstoupí v platnost, svou nabídku motorů pro užitkové vozy ještě rozšíří.“

Autoři:
  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sraz vytříbených bavoráků přivítal žraloka, botu i nejlepší M všech dob

17. dubna 2024

Rekordní. Tak se dá shrnout letošní setkání majitelů a příznivců vozů BMW divize M. Na trať...

VW chystá restart v Číně. Nový koncept jsme prozkoumali jako jediní na světě

24. dubna 2024

Exkluzivně Andreas Mindt, obrovský sympaťák a nadšený autař s šéfdesignérskou tužkou značky Volkswagen obchází...

Tesla 3 je v ČR nejlevnější v historii, značce klesají prodeje

24. dubna 2024

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu, všimla si...

Pozemní biz-jet startuje. Excentrický lexus inspiroval svět letecké dopravy

24. dubna 2024

Kdo by to byl býval řekl, že nejdražším lexusem současnosti se stane luxusní dodávka s monogramem...

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...