Dětský pokoj pro prvňáčka: Jak ho zařídit, aby se mu dobře učilo, hrálo i spalo

Dětský pokoj pro prvňáčka: Jak ho zařídit, aby se mu dobře učilo, hrálo i spalo

Jestli vaše dítě nastoupí už za pár dní do první třídy, máte nejvyšší čas zařídit pro něj pracovní koutek. Úkoly se totiž u kuchyňského stolu psát nedají. Jak tedy vybrat správný psací stůl, židli, lampičku a další drobnosti?

Jak děti rostou, je třeba jejich měnícím se potřebám přizpůsobovat vybavení dětského pokoje. A nejde jen o to, že už by se potomek nevešel do postýlky. Prvňák má úplně jiné potřeby než dítě chodící do školy. Vyjdete-li jeho potřebám vstříc, usnadníte potomkovi nástup do školy a naučíte ho správným pracovním návykům, které mu pomohou k lepším známkám.

Do pokoje prvňáka, i kdyby byl sebemenší, by se mělo vejít několik zón – odpočinková, kam patří nejen postel, ale i nějaké pohodlné místečko k odpočinku, herní (prvňák je stále ještě dítě a hrát si bude ještě několik let) a studijní. A právě té se budeme věnovat.

Základem je kvalitní psací stůl

Dítě, které se teprve učí soustředit se a studovat, nemůže psát úkoly u kuchyňského stolu, zatímco mu za zády vaříte večeři a kulisu vám dělá hrající televize. Dítě potřebuje klid a to mu zaručí jeho studijní koutek. I když tam budete muset být s ním a s úkoly a učením mu pomáhat, je dobré jej zvykat učit se v klidu u stolu.

Pokud pořídíte kvalitní nábytek, vydrží dítěti po celou dobu povinné školní docházky. A protože dítě během devíti let povyroste o pěkný kus, je dobré koupit rostoucí psací stůl, který umožní dát pracovní desku do potřebné výšky. Stůl by měl mít také dostatečně velkou pracovní plochu, minimálně 120x60 centimetrů. Na trhu jsou i stoly s naklápěcími pracovními deskami a takové, k nimž lze připojit příslušenství v podobě zásuvek či jednoduchých nástavců.

Na židli nezapomeňte

K pořádnému stolu patří pořádná židle, která by v případě dítěte měla být nastavitelná, a to nejen co se týče výšky, ale také hloubky sedu, aby se dítě nehrbilo a neničilo si páteř. Sedák by měl být pro větší pohodlí čalouněný a lehce polstrovaný. Je tedy jasné, že vaší starou kancelářskou nebo dokonce kuchyňskou židlí dítěti neposloužíte.

Na nákup stolu i židle vyrazte s dítětem, aby si potomek mohl vše rovnou vyzkoušet. Sedák židle je v optimální výšce, když dítě pohodlně položí chodidla na zem a mezi stehny a lýtky má pravý úhel. Ten by ostatně měl být i i mezi stehny a zády. Předloktí by při položení na pracovní desku nemělo spadnout více než o dva centimetry pod její úroveň.

Dobré osvětlení je nutné

Během zimy, kdy je brzy tma, se určitě bude hodit lampička, která pracovní prostor dostatečně osvětlí, ale nebude dítě oslňovat. Se správným osvětlením se dítě vydrží déle soustředit, nejvhodnější jsou žárovky o intenzitě světla 400–600 lumenů s chladnější barvou. Můžete vybrat i žárovku, u které můžete měnit barvu světla – přes den, když se bude potřebovat soustředit, zvolí studenější, večer na čtení před spaním teplejší barvu. Určitě pak oceníte, když bude mít lampička klips, a dítě ji tak bude moci přemisťovat podle potřeby. Dětem stačí jednoduchá pracovní lampička, designové osvětlení patří spíše do obývacího pokoje.

Světlo musí být umístěno na takovém místě, aby si malý školák nestínil. Pravákům by mělo jít světlo zleva, levákům zase opačně. Lampička musí být stabilní, nebo ještě lépe přichycená k povrchu, aby nespadla a nedošlo k poranění dítěte.

Využijte i zdi

Na zdi je spousta místa, které dítě může využít. Přidělejte poličky, kam si může malý student umístit pomůcky, nástěnku, na níž si pověsí nejen rozvrh, ale i oblíbené obrázky. Někde poblíž stolu se určitě budou hodit i háčky, na něž si dítě pověsí nejen aktovku, ale i batoh a pytel s tělocvikem.

Aby se dítěti v pokojíku líbilo, nechte ho, aby se do jeho zařizování zapojilo. Berte ohled na jeho oblíbené barvy i styl, nechte ho vybrat si třeba koberec či barvu stěn.

Doporučujeme

Články odjinud