Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Trump o návštěvě íránského ministra Zarífa na G7 věděl. Macron ho prý předem žádal o svolení

Bílý dům v neděli uvedl, že Paříž Trumpa předem neupozornila, že íránský ministr zahraničí se na okraj summitu G7 sejde s francouzskou delegací. foto: Reuters

Biarritz (Francie) - Americký prezident Donald Trump věděl, že v neděli na místo konání summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 na jihu Francie přijede íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Na ranním setkání s novináři v pondělí také řekl, že jej francouzský prezident Emmanuel Macron o chystané návštěvě předem informoval a požádal o svolení. Sám Trump se ale se Zarífem setkat nechtěl. Na summitu podle něj však v otázce Íránu panovala "velká shoda".
  10:09aktualizováno  13:43

Šéf íránské diplomacie přiletěl v neděli odpoledne nečekaně do jihofrancouzského přímořského letoviska Biarritzu, kde se od soboty koná summit skupiny G7. O jeho chystané návštěvě veřejnost předem informována nebyla.

Bílý dům v neděli uvedl, že Paříž Trumpa předem neupozornila, že íránský ministr zahraničí se na okraj summitu G7 sejde s francouzskou delegací.

Zaríf se v Biarritzu setkal mimo jiné s francouzským prezidentem Emmanuelem...
Donald Trump a Emmanuel Macron během focení.

V pondělí Trump na brífinku před setkáním s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím ale novinářům řekl, že nedělní přílet íránského ministra pro něj nebyl překvapením, neboť o něm věděl. Prezident Macron s ním tuto věc konzultoval a požádal jej o svolení. Na otázku, zda považoval Zarífovo pozvání do Biarritzu za netaktní, Trump odpověděl, že ne.

Na to, aby se sám s íránským ministrem sešel, bylo podle Trumpa příliš brzy. Zda se Zarífem jednal někdo z jeho delegace, ale šéf Bílého domu odmítl komentovat. Zdůraznil, že si přeje silný Írán a že v této zemi neusiluje o změnu režimu. Teherán podle něj ale nesmí vlastnit jadernou zbraň.

Později Trump před dvoustrannou schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou uvedl, že během víkendových jednání na summitu G7 panovala v otázce Íránu a dalšího postupu vůči němu „velká shoda“. Lídři sedmi států a EU podle něj „více méně“ dospěli k závěru.

Merkelová ovšem dodala, že i když se na summitu v otázce Íránu učinil „velký krok kupředu“, k řešení íránské krize povede ještě dlouhá cesta. „Všichni máme velký zájem na mírovém řešení takového konfliktu, ale nebude to jednoduché,“ dodala kancléřka.

Zaríf se v Biarritzu setkal mimo jiné s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s ministrem zahraničím Jeanem-Yvesem Le Drianem.

Začal summit G7. Světové mocnosti budou jednat o pnutí v obchodních vztazích i hořící Amazonii

Krize kolem Íránu byla jedním z hlavních témat nedělní pracovní schůzky skupiny G7. Podle Macrona se na ní sedm prezidentů a premiérů a zástupce Evropské unie Donald Tusk shodli na tom, co chtějí společně Íránu říci. Trump později řekl, že každá země se společných cílů pokusí dosáhnout vlastní cestou.

Trump loni oznámil, že Spojené státy odstupují od jaderné dohody s Íránem z roku 2015, a následně zavedl proti Íránu sankce. Americký prezident si přeje vyjednat novou dohodu, která by se vztahovala i na íránský balistický program. Írán v reakci letos v květnu přestal plnit některé závazky plynoucí z dohody. Ostatní signatáři dokumentu, tedy Rusko, Čína, Německo, Francie a Británie, se snaží dohodu zachovat.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.