Nejoblíbenější dinosauři. Kterého máte nejradši vy?

David Šohaj

Paleontologové a další vědci do dnešních dnů objevili a pojmenovali téměř tisíc různých typů dinosaurů, kteří před miliony let křižovali naši planetu. A snad na každém z nich je něco zajímavého. Děti i dospělí dinosaury milují, na zvířatech je zkrátka něco fascinujícího.

Tyrannosaurus rex

Ve světě dinosaurů patří Tyrannosaurus rex bez nejmenších pochybností na absolutní vrchol popularity. Dlouhou dobu také platil za toho největšího ze známých dinosaurů. Toto prvenství sice již ztratil kvůli Argentinosaurovi huinculensisovi, stále se ale jedná o jednoho z největších masožravců a predátorů, které kdy bylo na světě možné potkat. Tolik oblíbený je zejména díky hlavní roli ve filmech typu Jurský park. Rexovy pozůstatky najdete snad ve všech významných světových muzeích (dodnes bylo objeveno něco okolo padesáti exemplářů), a když si představíme, že výška dospělého jedince dosahovala klidně i šest metrů (vážil potom třeba i patnáct tun), přechází nás mráz po zádech. Možná sice nebyl tím největším ze všech, králem dinosaurů ale zůstane určitě už napořád.

Triceratops

První Triceratops byl objeven a popsán už v roce 1889. Jedná se o vůbec nejznámějšího z takzvaných „rohatých“ dinosaurů. V nejvyšším bodě dosahovala výška tohoto dospělého dinosaura něco okolo tří metrů, délka potom v průměru asi devíti. Tenhle miláček obýval naši planetu asi před 68 až 66 miliony let, a především díky svému jedinečnému vzhledu udolal srdce diváků všech generací. Krom klasických filmů typu Jurského parku jste se s ním mohli setkat v mnoha seriálech, na tričkách nebo třeba jen v hračkářstvích, kde jsou dinosauři obecně velmi populárním zbožím.

Velociraptor

Velociraptor se proslavil (tedy alespoň pro průměrného nevědce) díky dvěma filmům – jedním z nich je samozřejmě zase Jurský park, druhým potom Jurský svět. V nich je tenhle opeřený předchůdce ptáků vyobrazen jako jeden z nejchytřejších dinosaurů. Ve filmech ho ale docela slušně zvětšili, ve skutečnosti byl malý (tedy na dinosauří poměry – 1,5 až 2 metry).

Stegosaurus

Název Stegosaurus bychom mohli volně přeložit jako „ještěr se střechou“ a je to docela trefné. Po svém hřbetu měl tento dinosaurus totiž bizarní pláty, které mu dodávaly dost atypický vzhled. Vědci se dodnes dohadují o tom, zda sloužily jako ochrana, nebo pro nějaké jiné účely. Právě díky atypickému vzhledu se ale tento dinosauří exemplář stal tolik populárním i v popkultuře. Jeho výška přesahovala čtyři metry a dospělý jedinec mohl vážit něco okolo necelých pěti tun. Vyskytoval se zejména na území dnešní severní Ameriky a Spojených států.

Spinosaurus

Spinosaurus alias „trnitý ještěr“ je stále předmětem vědeckých výzkumů. Badatelé se ještě před několika lety domnívali, že se jednalo především o pozemský typ dinosaura, od roku 2014 se ale věda dostala tak trochu do neočekávané uličky. Dnes platí tvrzení, že Spinosaurus byl převážně vodním dinosaurem, který se na pevnině pohyboval jen příležitostně. Jeho délka mohla dosahovat něco okolo dvou metrů, váha potom zhruba deseti tun. Jeho fosilie byly nalezeny především na území Egypta nebo Maroka.