Kočky nejsou asociální

mim

Vědci z Oregonské státní univerzity zjistili, že kočky raději tráví čas s osobou, která je nadšená jejich přítomností a věnuje jim pozornost, než s tím, kdo je ignoruje. Výzkumu se účastnilo 46 koček.

“Výzkumná stuide naznačuje, že kočky domácí zaznamenávají míru lidské pozornosti a v reakci na to mění své chování, což demonstruje, jak jsou citlivé vůči sociálním podnětům ze strany člověka,” vysvětlují autoři studie publikované v časopise Behavioral Processes.

Dva experimenty

Výzkum se skládal ze dvou pokusů. V prvním strávily kočky (napůl domácí zvířata, napůl z útulku) dvě minuty s osobou, která seděla na podlaze a nehýbala se, a další dvě minuty se stejnou osobou, která stále seděla na podlaze, ale už nemohla kočku přivolat a mazlit se s ní, když se přiblížila. Druhý ze dvou experimentů zahrnoval stejné procesy, ale s tentokrát s kočičími domácími mazlíčky a jejich majiteli, uvádí web Extrastory.cz.

„V obou skupinách jsme zjistili, že kočky trávily podstatně více času s lidmi, kteří jim věnovali pozornost, než s lidmi, kteří je ignorovali,“ uvedla vedoucí autorka studie Kristyn Vitale pro The Washington Post.

Zajímavé bylo, že kočky z útulku častěji než domácí mazlíčci vyhledávaly lidskou pozornost, a to i tehdy, když si jich člověk nevšímal. Buď je to tak v důsledku tvrdšího odchovu, nebo protože se kvůli pobytu v útulku staly méně obezřetnými vůči neznámým lidem.