6 věcí, které o vás prozradí nehty

Lucie Bryndová

Říká se, že oči jsou bránou do duše člověka. Z nich mnozí dovedou dokonale vyčíst, s kým mají tu čest. Ale to, jak jste na tom se zdravím, vám už tak dobře neprozradí. Změna vašeho zdravotního stavu se totiž nejvíce projeví na vlasech a zejména pak na nehtech. Třepí se vám, lámou nebo se vám na nich objevily skvrny? Tyto signály neberte na lehkou váhu. Mohou značit řadu onemocnění. Proč těmto potížím začít věnovat zvýšenou pozornost?

  1. Bledé zabarvení. U žen je tato barva nehtů velmi žádaná, ale jen co se odstínu laku týče. Jestliže jsou vaše nehty nezvykle bílé, můžete trpět anémií neboli sníženou koncentrací hemoglobinu v krvi. Pro lidské tělo je hemoglobin zásadní, protože přenáší kyslík do tkání, a naopak odnáší oxid uhličitý. V případě, že máte takové podezření, zajděte si pro jistotu na krevní testy. Léčba nemusí být náročná, obvykle je zapotřebí zjistit příčinu a zvýšit příjem železa a mimo jiné kyseliny listové.
  2. Žluté nehty. Nejste zrovna vášnivý kuřák, který zvládne za den minimálně krabičku, a přesto máte žluté nehty? Problém pak bude někde jinde. Žluté zabarvení může signalizovat v lepším případě plísňovou infekci, ale v tom horším také poruchu štítné žlázy, onemocnění plic, diabetes, lupénku či slabá játra. Jestliže pozorujete takové změny, s návštěvou lékaře neotálejte.
  3. Namodralé nehty. Dokážete si vybavit, jak vypadá obličej člověka, kterého právě někdo škrtí? Je modrý. A totéž platí i o nehtech. Jakmile se do konečků vašich prstů nedostává dostatek kyslíku, zmodrají. Příčinou mohou být respirační potíže nebo cévní onemocnění. Někteří lidé ale mají o něco pomalejší krevní oběh, a tak jim ve chvíli, kdy jsou vystaveni velmi nízkým teplotám, nehty prostě zmodrají. Jestliže máte ale nehty modré neustále, nechejte si zkontrolovat krev.
  4. Tmavý pruh pod nehtem. Chodíte každý rok pravidelně na kontrolu pih a mateřských znamének? Pozor! I když většina melanomů vznikne právě na jejich podkladě, výjimkou nejsou ani nehtová lůžka. Ta jsou o to zrádnější, protože si jich nemusíte delší dobu vůbec všimnout, a to zejména ženy, které s oblibou nosí umělé nehty. Jakmile zpozorujete na svých nehtech hnědé nebo černé svislé čáry, vydejte se neprodleně k lékaři. Melanom vyžaduje opravdu včasnou léčbu. Raději proto nechejte preventivně své nehty několikrát do roka bez jakýchkoli estetických úprav.
  5. Nepravidelné rýhy. Mysleli jste si, že se lupénka projevuje pouze na kůži? Omyl. Její první příznaky můžete zpozorovat právě na nehtech. Je-li jejich povrch zbrázděn nepravidelnými rýhami nebo dokonce prohlubněmi, může to být právě jeden z časných projevů lupénky, zánětlivé artritidy nebo nedostatečné výživy spojené s různými formami diet. Stejně jako v předchozích případech se v případě nejistoty poraďte se svým lékařem.
  6. Lámavé a třepivé nehty. Má vaše kamarádka dokonale dlouhé a pevné nehty, o čemž se vám může akorát tak nechat zdát? Zlomí se vám jen při letmém zavadění o cokoli pevného? Problém může být nejen pouze v nedostatku vitaminů a minerálů, ale také v poruše štítné žlázy. Nemusíte ale malovat hned čerta na zeď. Někdy je příčinou i časté vysoušení nehtů nebo jejich mytí nevhodným mýdlem nebo čistícími prostředky. Zkuste nehty chvíli nenamáhat a může být po problému.