Hlavní obsah

Rekonstrukce mají zelenou. Modernizovat své bydlení se chystá polovina domácností

Novinky, bab

Současný trend na trhu s bydlením naznačuje, že lidé spíše než do pořízení nového bydlení investují peníze do rekonstrukce stávajícího. Využívají k tomu jak úvěry od stavebních spořitelen, tak tzv. peer-to-peer půjčky, kdy si lidé peníze půjčují navzájem. V blízké budoucnosti se na modernizaci svého bydlení chystá každá druhá česká domácnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zájem o hypotéky už není, co býval, a to i přesto, že sazby po celý letošní rok setrvale klesají. Nejen, že banky zpřísnily poskytování hypoték, zároveň ale na trhu není dostatek vhodných bytů, případně ceny nemovitostí k prodeji výrazně převyšují finanční možnosti mnohých zájemců o koupi.

Lidé se proto častěji než dříve pouštějí do vylepšování svého stávajícího bydlení. Z aktuálního průzkumu IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) vyplynulo, že téměř polovina (48 procent) Čechů chystá rekonstrukci svého bytu nebo domu.

„Český bytový fond je oproti západní Evropě stále zastaralý, tři čtvrtiny bytů a domů jsou starší 20 let, polovina dokonce přes 40 let. Situace se přitom výrazněji nelepší, nových bytů a domů přibývá jen velmi málo,“ doplnil Tomáš Kořínek z ČMSS. Jak dále dodal, budou rekonstrukce velkým tématem i v budoucnosti. „Pro rekonstrukce a modernizace je tady obrovský prostor, v nejbližších letech budou své bydlení zvelebovat až dva miliony českých domácností.“

Jak Češi rekonstrukci financují?

Lidé se nejčastěji pouštějí do rekonstrukcí koupelen a kuchyní. Někteří na jejich zvelebení použijí své úspory. Pokud se ale rozhodnou pro úvěr, velmi často ho čerpají u stavební spořitelny. Na rekonstrukci bydlení míří podle Kořínka více než polovina překlenovacích úvěrů.

Náklady na rekonstrukce se zpravidla pohybují v řádu stovek tisíc korun, zhruba do částky půl milionu. Pro takovou částku je složitější získat výhodnou hypotéku, navíc je nutná zástava nemovitosti. Naopak průměrné výše spotřebitelských úvěrů se pohybují kolem 100 tisíc korun.

Nejen úvěry od stavebních spořitelen lidé na modernizaci bydlení používají. V posledních měsících roste objem půjčených peněz na bydlení i prostřednictvím peer-to-peer (P2P) služby Zonky, kdy si lidé navzájem půjčují peníze mezi sebou.

„V prvním pololetí vidíme nárůst u půjček na bydlení o 54 procent a při pohledu na posledních dvanáct měsíců dokonce ještě vyšší, Ve srovnání s celkovým portfoliem roste účel bydlení asi o třetinu rychleji. Vysvětlujeme si to hlavně tím, že lidé už nenakupují tolik nemovitosti a spíše investují do rekonstrukcí a úprav těch, které mají,“ uvedl Pavel Novák ze Zonky.

Půjčky na bydlení si u Zonky nejčastěji berou lidé z větších měst – z Prahy, Ostravy, Brna a Plzně. Dynamika růstu půjček na rekonstrukce bydlení je posledním roce výrazně vyšší, než je průměr všech ostatních účelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám