Hlavní obsah

Konkurenci pro bitcoiny by Čína mohla zavést už v listopadu

Čína by mohla už v listopadu zavést vlastní kryptoměnu, která bude mimo jiné konkurovat nejznámějším bitcoinům. Informoval o tom americký finanční časopis Forbes, který se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Podle některých analytiků Peking zřejmě svůj postup urychlil poté, co americká internetová společnost Facebook v červnu představila plány na vlastní digitální měnu s názvem libra, uvedla agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Čínská centrální banka od roku 2014 zkoumá možnost zavedení vlastní digitální měny s cílem snížit náklady na oběh bankovek a mincí a zvýšit kontrolu nad zásobováním trhu penězi. Náměstek ředitele oddělení plateb v centrální bance Mu Čchang-čchun tento měsíc uvedl, že banka je na zavedení digitální měny už téměř připravena.

Podle zdrojů listu Forbes by nová měna mohla začít platit 11. listopadu, kdy se v Číně slaví takzvaný den nezadaných, který je nejrušnějším dnem z hlediska internetového prodeje. Centrální banka podle zdrojů zpočátku hodlá novou měnu distribuovat prostřednictvím nejméně sedmi institucí, včetně čínských internetových gigantů Alibaba a Tencent, největšího čínského vydavatele platebních karet China UnionPay a čtyř státem vlastněných bank.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Vlastní kryptoměnu mají i subjekty v Česku. "Celkový počet virtuálních měn přesahuje tisícovku a stále roste. Objevují se měny vztažené k určitému oboru nebo k určité zemi. Většina z nich sice nedosáhne proslulosti bitcoinu nebo etherea, i tak ale nabízí zajímavé možnosti zhodnocení. O čínskou kryptoměnu bude určitě zájem, pokud její pořízení nebude spojené s nějakými restrikcemi," řekl Daniel Tanner ze společnosti Platon Finance.

Reklama

Související témata:

Související články

Drtivá většina bitcoinů se těží v Číně

V současnosti se zhruba 60 procent bitcoinů těží v Číně, následují USA, Kanada a Island. Z dalších evropských zemí je to pak Norsko a Švédsko. Polovina čínské...

Výběr článků

Načítám