Hlavní obsah

Češi jsou se svým zaměstnavatelem spokojeni, aktivně hledá novou práci jen zlomek lidí

Novinky, bab

Dvě třetiny Čechů jsou se svým stávajícím zaměstnavatelem spokojeni. Za posledního půl roku změnil zaměstnání každý šestý pracující. V současné době o změně uvažuje zhruba pětina, přičemž jen čtyři lidé ze sta si novou práci hledají aktivně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z aktuálního opakovaného globálního průzkumu Workmonitor společnosti Randstad vyplynulo, že se svým zaměstnavatelem je spokojeno 68 procent lidí, přičemž muži jsou o něco spokojenější než ženy.

Oproti minulému šetření klesl podíl zaměstnanců (na čtyři procenta), kteří se velmi obávají, že by mohli přijít o práci.

Obavy cítí více muži než ženy, nejvíce se pak o práci bojí nejmladší (18 až 24 let) a také nejstarší ročníky oslovených (55 až 67 let). Podle Alžběty Honsové ze společnosti Randstad mají relativně největší obavy ze ztráty práce lidé zaměstnaní v telekomunikačních a poštovních službách, ve stavebnictví, v oblasti výroby a v dopravě.

Roste nespokojenost se zaměstnavatelem

V uplynulých šesti měsících změnilo zaměstnání 17 procent Čechů, o téměř čtyři procenta méně než v předchozí vlně průzkumu. K největší fluktuaci zaměstnanců došlo v potravinářské výrobě, v oboru hotelnictví a stravování, v chemickém průmyslu a v telekomunikačních a poštovních službách.

Nejčastěji měnili práci mladí lidé, nového zaměstnavatele si našel každý třetí ve věku 18 až 24 let, zhruba stejný počet pak i v případě lidí ve věku 25 až 34 let.

Jako nejčastější důvod pro změnu zaměstnavatele uváděli respondenti průzkumu získání lepších podmínek (41 procent), nespokojenost se stávajícím zaměstnavatelem (29 procent) a osobní důvody (25 procent).

„Z průzkumu vyplynulo, že nespokojenost se stávajícím zaměstnavatelem byla hlavním důvodem ke změně práce pro 29 procent respondentů, což je o 10 procentních bodů více než v předchozím období. Pro zaměstnavatele z toho plyne jediné, pokud si chtějí udržet zaměstnance, musí jim nabídnout takové podmínky, aby neměli chuť poohlížet se po jiných pracovních příležitostech. Nejde přitom jen o finanční ohodnocení a benefity, ale i o atmosféru na pracovišti a náplň práce. Celých 12 procent respondentů průzkumu totiž uvedlo, že chce dělat něco úplně jiného než dosud. Je tedy na zaměstnavateli, zda dokáže svým lidem vyjít vstříc i v náplni práce a nabídnout jim pozici, která jim bude vyhovovat,“ doplnila Honsová.

Počet lidí hledajících práci klesá

Jen čtyři lidé ze sta si v současné době aktuálně hledají novou práci. Každý šestý oslovený se po nových pracovních nabídkách či příležitostech zatím jen poohlíží.

„Počet lidí aktivně hledajících práci konstantně klesá už celé dva roky a nedá se očekávat, že by se tento vývoj otočil. Pro zaměstnavatele to znamená, že musí při hledání nových lidí zapojovat i jiné techniky než klasickou inzerci. Lidé mají více možností na výběr, a proto je stále více zajímají faktory, jako je firemní kultura, atmosféra a reputace dané firmy, kterou dále nejlépe zprostředkují spokojení zaměstnanci,“ uvedla Honsová.

Anketa

Jste spokojeni se svým stávajícím zaměstnavatelem?
Ano
51,6 %
Ne
48,4 %
Celkem hlasovalo 2803 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladé láká kariéra, starší jistota

„Rok mě ve firmě nepovýšili, výrazně mi ani nezvedli plat, takže odcházím, nemá to smysl. Je to pro mě neperspektivní firma,“ tvrdí dvaadvacetiletý disponent...

Dojíždět za prací se lidem moc nechce

Každý den cestuje do zaměstnání mimo svoje město či obec zhruba milion Čechů. Dojíždění za prací se ale většině lidí nelíbí. Dobu strávenou na cestě...

Výběr článků

Načítám