Zprávy z tisku

Padesátka lidí demonstrovala před úřadem vlády kvůli klimatu

Praha 26. srpna (ČTK) - Zhruba 50 lidí dnes dvě hodiny demonstrovalo před budovou úřadu vlády v Praze, kde od 10:00 poprvé zasedla uhelná komise. Tichým protestem se dožadovali rychlého řešení klimatické krize a konce spalování uhlí. Akci pořádala hnutí Extinction Rebellion ČR a Fridays For Future. Protestující drželi několik transparentů, naproti Strakově akademii vyvěsili plachtu s nápisem "2025 - Konec doby uhelné". Akci zakončili posezením v parku na Klárově. Demonstraci přihlíželi policisté a členové antikonfliktního týmu, obešla se bez problémů.

 
 

Uhelná komise má řešit útlum těžby uhlí v Česku, ale také celkový energetický mix ČR včetně obnovitelných zdrojů či jádra. Devatenáctičlenné komisi, která se bude scházet každý měsíc, předsedají ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). První zásadní výstupy lze podle Brabce očekávat koncem příštího roku.

"My jsme tady proto, abychom podpořili komisi v krocích, které směřují k ukončení spalování uhlí. Chceme upozornit na to, že podle odborníků je reálné dosáhnout uhlíkové neutrality v krátkodobém horizontu, že Česká republika ty možnosti má. Chtěli bychom, aby uhelná komise tuto informaci brala v potaz a jednala tímto směrem," řekla ČTK mluvčí Extinction Rebellion ČR Silvie Ledinská. Uhlíková neutralita je stav, kdy je množství vyprodukovaných a zlikvidovaných emisí v rovnováze.

Ekologické organizace Hnutí Duha, Zelený kruh a Greenpeace chtějí od uhelné komise v horizontu zhruba jednoho roku jasné doporučení konkrétního data konce uhelných zdrojů v Česku. Před okamžitým odstavením všech uhelných elektráren varují zaměstnavatelské svazy. Změna na nízkouhlíkovou energetiku musí být systematická, postupná a rozumně plánovaná, uvedly Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion v pátek zhruba dvě hodiny blokovali vchod do ministerstva pro místní rozvoj. Požadovali, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv. Na začátku srpna také zhruba dvě desítky lidí protestovaly před budovou ministerstva životního prostředí a upozorňovaly na nedostatečný postup vlády v boji se změnou klimatu.

Zdroj: Tisková zpráva ČTK 26.8.2019

 


Datum uveřejnění: 26.8.19
Poslední změna: 29.8.2019
Počet shlédnutí: 227